Zwart-wit foto’s van Anne Frank, Lincoln en atoombom ingekleurd

Anne Frank of Abraham Lincoln in kleur – mag dat? Dat is in de Verenigde Staten een actuele vraag, omdat de Zweedse kunstenares Sanna Dullaway een project is gestart om het kleuren van historische zwart-wit-foto’s persoonlijk onder handen te nemen. Historiek.net wijdde er op 24 september een artikel aan.

Alexander Graham Bell Colourized

Alexander Graham Bell origineel en gekleurd

Inkleuren

Met behulp van Photoshop wordt het omzetten van zwart-wit filmmateriaal naar kleur (door handmatig ‘inkleuren’) al veelvuldig toegepast. Op de tv komen regelmatig kleurenfilms van Stan Laurel en Oliver Hardy voorbij, die toch echt in zwart-wit zijn opgenomen. Het voorziet in een behoefte, want de kinderen van de 21e eeuw kunnen zich echt niet meer voorstellen dat ‘de ouderen’ de Dikke en de Dunne vroeger in grijstinten bekeken.

Historische foto’s?

Anders is het met ‘historische’ foto’s. Mogen Che Guevara, Abrahalm Lincoln, Anne Frank, de proef met de atoombom in Bikini en andere beslissende momenten wel in kleur? Sommigen vinden dat er niets boven een authentieke historische foto gaat en anderen zeggen weer dat de ingekleurde foto’s de beelden veel realistischer maken. De Amerikaanse nieuwssite Huffington Post wist het ook niet en vraagt zijn lezers gevraagd wat zij er eigenlijk van vinden. Photoblog van NBC News wijdde een artikel aan de vraag of de ‘colorisation of historical works’ moet worden opgevat als verbetering of ontheiliging en constateert dat ze in elk geval zichzelf op de kaart heeft gezet. “Op het ogenblik is de inkeuringsbusiness van Sanna Dullaway wereldwijd in discussie, en dan heeft een artiest al een halve slag gewonnen.” 

Hieronder staan een reeks videos waarbij het inkleuren van foto’s door Sanna Dullaway versneld wordt weergegeven. Het begint met het bewerken van de foto van Abraham Lincoln, maar daarna volgen nog 12 andere video’s (voor wie het wil zien). Op de website van Sanna Dullaway biedt ze een kleurenfoto van wetenschappelijke congresgangers, waaronder Einstein, tijdens een conferentie in Brussel in 1927, als poster aan. Daarnaast plaatst Sanna plaatst haar een deel van haar werk, met onder andere gerestaureerde oude familiefoto’s, ook op Flickr.

Maar dan de hamvraag: welke versie is nu mooier? Het origineel in zwart-wit of toch de gePhotoshopte kleurenversie?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *