Zoekplaatje: vind de komeetlander Philae

Ken je Philae en Rossetta nog? Het zijn twee ruimtesondes van de ESA. Rosetta is de eerste sonde die een komeet – in dit geval 67P/Churyumov-Gerasimenko – op zeer korte afstand genaderd heeft. En Philae is de lander die in november 2014 de landing inzette. Dat laatste ging niet helemaal goed; de lander faalde om harpoenen in het oppervlak van het komeet te bevestigen en stuiterde een paar keer op en neer. Het kwam op een ongelukkige plek in de schaduw terecht. Aanvankelijk was er nog wel communicatie, maar het is nu al lange tijd stil.

Nu is ook duidelijk waarom. Rosette nadert het einde van haar levensfase en daalt in spiraalvorm naar beneden, waarbij regelmatig foto’s gemaakt en metingen verricht worden. De onderstaande foto werd deze week vrijgegeven en daarop is – als je heel goed kijkt – de lander te zien. Het landschap is vrij ruig, wat duidelijk maakt dat de landing geen eitje was. De lander is bovendien net in een schaduwdeel terecht gekomen, waardoor diens zonnepanelen geen licht meer ontvingen en communicatie met Rosetta uiteindelijk niet meer mogelijk was.

Maar nu de hamvraag… kun jij Philae vinden op de onderstaande foto?
(bekijk hem hier in volledige resolutie)

OSIRIS_narrow-angle_camera_image_with_Philae_2_September

 

Rosetta has made history multiple times over the past 12 years. In September 2014, it became the first spacecraft to orbit a comet. In November 2014, the mission made history yet again when Rosetta’s lander, called Phila

Deel dit

3 antwoorden op “Zoekplaatje: vind de komeetlander Philae”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *