Zeven tips voor onderwaterfotografie

Eind mei vond in Zeeland het WK onderwaterfotografie plaats en is Kroaat Damir Zurub gekroond tot wereldkampioen. 86 deelnemers uit 20 landen doken tijdens het wereldkampioenschap in de Zeeuwse wateren. Nederlands succes werd geboekt door Marco Heesbeen, die goud won in de catagorie Close Up met als thema: Kreeft. Voor iedereen die ook mooie beelden onderwater wil maken deelt Marco Heesbeen zijn tips & tricks voor beginners en gevorderden om de beste onderwater foto’s te maken. Laat je inspireren!

Fotografeer van dichtbij

Het licht wordt door de deeltjes in het water verstrooid en geabsorbeerd. Hoe meer water er tussen jou en je onderwerp in zit, des te minder licht, scherpte, contrast en kleur er in de foto zal overblijven.

Groothoeklens

Gebruik een (ultra) groothoeklens als je een groot onderwerp wilt fotograferen. Door de grote hoek is het mogelijk om het onderwerp volledig in beeld te krijgen zonder veel afstand te hoeven houden.

Kleurcorrectie

Al vanaf enkele meters diepte neemt de intensiteit van verschillende kleuren af waarbij rood als eerste verdwijnt. Om toch kleurrijke opnamen te verkrijgen kun je gebruik maken van een kleurcorrectiefilter, witbalans correctie of een krachtige onderwaterflitser. Een flitser zorgt voor heldere kleuren en mooie contrasten in alle omstandigheden. Zelfs bij duiken waarbij weinig licht is zoals wrak- en nachtduiken.

169915-yoeri_van_es_nikon_AW130-3-a0a9e2-original-1433832070

Compositie

De compositie van een foto is onderwater net zo belangrijk als boven water. Vergeet dus niet te zoeken naar interessante patronen, hou vast aan de regel van derden of vul het frame op met je onderwerp.

Macrofotografie onderwater

Concentreer je bij slecht zicht op macrofotografie. Er zijn talloze fotogenieke onderwerpen te vinden die slechts enkele centimeters of zelfs slechts enkele millimeters groot zijn. Zorg dus dat een goede macro lens niet in je assortiment ontbreekt.

Perspectief

Op onderwaterfoto’s is de schaal niet altijd duidelijk. Door een andere duiker in je foto mee te nemen, kun je bijvoorbeeld laten zien hoe groot een vis is.

Fotografeer op ooghoogte

Fotografeer onderwaterdieren wanneer dat kan op of onder ooghoogte. Zo komen de mensen die de foto’s bekijken oog in oog te staan met het leven onderwater en krijgt de foto nog meer impact.

169914-yoeri_van_es_nikon_AW130-2-f43109-original-1433832038

Foto’s: Yoeri van Es

[alert style=”white”]Disclaimer:  Dit artikel is aangeleverd door Nikon Nederland. Op de foto’s zie je de Nikon Coolpix AW130. Dit is de enige compactcamera die tot 30 meter onderwater kan, wat overeenkomt met het Advanced Open Water-duikcertificaat, zonder dat een waterdichte behuizing nodig is. De camera kan ook goed tegen kou én tegen een stootje.[/alert]

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *