Youtube voegt stabilisatie en rolling shutter-reductie toe

Videodienst Youtube is razendpopulair en groeit nog steeds als kool. Ook wij maken er gebruik van met onze video’s. Wat lang niet iedereen weet is dat Youtube ook een flink scala bewerkingsopties biedt. Zo kun je na het uploaden je video verbeteren wat betreft de helderheid (vullicht), contrast, verzadiging en witbalans (kleurtemperatuur). Ook uitsnijden, kantelen en het toevoegen van diverse effecten (HDR, zwart-wit, lomo, tekenfilm) is mogelijk. Daarvoor heb je dus geen aparte videobewerkingssoftware meer nodig; je kunt desnoods een filmpje rechtstreeks vanaf je telefoon online zetten. 

Stabilisatie en rolling shutter

Niet zo lang geleden voegde Google nog een vernuftige feature toe: stabilisatie. Handgemaakte videobeelden zijn vaak nogal schokkerig en daardoor minder fijn om naar te kijken. Door op de knop ‘stabiliseren’ te drukken, wordt je video automatisch verbeterd. Sinds vandaag is daar ook rolling shutter-reductie aan toegevoegd. Dat treed op bij snelle bewegingen naar links of rechts waarbij rechte lijnen (zoals de muur van een huis) scheef wordt. Dat komt door de wijze waarop een CMOS sensor wordt uitgelezen (van boven naar beneden). Volgens Google zit de rolling shutter-reductie nu geïntegreerd in het stabilisatieonderdeel. Dit zou mogelijk zijn ongeacht het type camera.

Op de video’s hieronder zie je een voorproefje van de bewerkingskracht. De bovenste bevat het bewust bewogen beeld en voorbeelden van rolling shutter en de onderste is de door Youtube bewerkte versie die helemaal gladgestreken is.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *