Workshop concertfotografie Guus Meeuwis Groots met een zachte G

Op uitnodiging van Nikon kregen we een workshop concertfotografie bij het concert van Guus Meeuwis ‘Groots met een zachte G’ afgelopen 7 juni. We kregen duidelijke instructies en uitleg van professioneel fotograaf Paul Barendregt en een Nikon D4 met 70-200 2.8 VRII tot onze beschikking. In totaal kregen we vijf nummers de kans om de artiest vast te leggen. In dit artikel doen we verslag van deze workshop concertfotografie en krijg je uiteraard het resultaat te zien.

Om het te maken in de fotografie en opdrachten te krijgen is naast een goede kennis van de techniek en de juiste apparatuur ook een goede uitstraling en charisma belangrijk. Met mooi bestaand werk kom je al een heel eind, maar zeker bij concertfotografie is de ‘gun factor’ belangrijk en zijn goede sociale vaardigheden bijna een must. Om die reden is het ook belangrijk om niet alleen de instellingen van de camera op orde te hebben, maar ook je eigen instelling tijdens een opdracht. Volg instructies altijd op en zit andere fotografen en publiek niet in de weg. Ook het gebruiken van flits is af te raden, aangezien dat het concert verstoort. Ook bij het opleveren van je werk is het belangrijk om de artiest in zijn of haar waarde te laten. Foto’s van scheve gezichten en rare houdingen staan uiteraard niet charmant en zullen al zeker niet voor nieuwe opdrachten zorgen. Mond-tot-mond reclame is namelijk zeer belangrijk wil je ergens komen in de fotografie.

Tijdens het fotograferen van een optreden is het belangrijk om je aan de etiquette te houden. Volg altijd de instructies van de beveiliging op, ook als hun voorstel onredelijk is of lijkt. Als je gevraagd wordt om niet te fotograferen – je krijgt meestal maar beperkt de tijd – maak dan ook niet stiekem toch een foto. Ook je licht meten is niet slim omdat het onderscheid niet voor de beveiliging te maken is.

Daarnaast is het belangrijk om de medefotografen de ruimte te geven om ook vanuit meerdere posities foto’s te maken. Als je een mooi punt hebt gevonden, blijf daar dan niet het hele optreden staan, maar gun die locatie ook aan collega fotografen. Probeer ook niet een plekje af te dwingen en anderen te benadelen.

Denk ook aan het publiek. Zeker in kleine zalen. Bij sommige concerten betalen ze veel geld voor een kaartje en dan is het uiteraard zeer vervelend als een fotograaf drie nummers het zicht blokkeert. Als je toch voor langere tijd in de weg staat, omdat vanaf die locatie de mooiste foto’s te maken zijn, overleg dit dan met de desbetreffende personen. Leg uit dat het maar voor maximaal drie nummers is en vertel bijvoorbeeld waar de foto’s te vinden zullen zijn. In de meeste gevallen wordt het dan wel geaccepteerd en sta je toch meer ontspannen te fotograferen.

Bijna altijd krijg je tijdens het fotograferen van een concert in totaal maar drie nummers de tijd om foto’s te maken van de artiesten. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe de artiest zich gedraagt en aan welke kant van het podium de mooiste foto’s gemaakt kunnen worden. Paul Barendregt gaf ons de tip om van voorgaande concerten video’s op internet te bekijken. Hieruit kun je afleiden aan welke kant van de microfoon de mooiste foto’s gemaakt kunnen worden en naar welke kant de artiest het meest kijkt. Guus Meeuwis staat bijvoorbeeld veel aan de linkerkant van de microfoon en kijkt ook vaak die richting op. Fotograferen vanaf de rechterkant van het podium is dan ook de beste locatie. Anders zit de microfoon bij de meeste foto’s in de weg voor zijn gezicht. Als je dit tijdens het optreden in het kleine kwartiertje dat je krijgt moet uitzoeken, verlies je kostbare tijd. Als je de muziek van de artiest goed kent, kun je ook inspringen op de emoties van de artiest in bepaalde stukken van de nummers.

Het is belangrijk dat de artiest goed op de foto’s staat die je maakt. Zoals eerder gezegd is het dus niet de bedoeling foto’s van ongemakkelijke houdingen te leveren. Daarmee zullen je foto’s maar weinig bekijks en klandizie opleveren. Zorg er dus voor dat de artiest er op zijn mooist op staat.

Na de nodige voorbereidingen heb je het eindelijk tot het podium geschopt. Althans, je mag er voor staan. Je weet exact welke nummers je mag fotograferen en als het goed is ook hoe de artiest zich voortbeweegt over het podium. Je krijgt het startsein van de beveiliging dat je mag fotograferen en gaat aan de slag. De instellingen van je camera staan zo lichtsterk mogelijk ingesteld. Dat houdt in dat je kiest voor het wijdste diafragma waarop je objectief scherp is en je probeert een sluitertijd van 1/200 te bewerkstelligen. Bij het concert van Guus Meeuwis was het nodig om een ISO-waarde van 10.000 te gebruiken. Dat is hoog, maar wel nodig aangezien het Nikon 70-200 2.8 VRII objectief met 1.4x tele converter een maximaal diafragma heeft van vier. De stand waarin je fotografeert is afhankelijk van de situatie. Bij wisselend licht en contrastrijke situaties, waarbij alleen de podiumlichten voor verlichting zorgen, is de manuele stand aan te raden. Met evenredige verlichting bij een concert overdag is de diafragma stand ook goed te gebruiken. Het is wel raadzaam om altijd spot-metering te gebruiken en enkelpunts autofocus. Single autofocus (waarbij de scherpstelling vast blijft staan) gebruik je bij statische onderwerpen en continuous autofocus wordt aangeraden wanneer de artiest veel beweegt.

Guus Meeuwis liep het hele Philips stadion rond van voor tot achter en genoot zoveel van het optreden dat springen geen uitzondering was. Een korte sluitertijd is dan zeker een vereiste. Als een artiest stil zit op een stoel, zoals singer-songwriters vaak doen, zal een sluitertijd van 1/60 soms zelfs al voldoende zijn. Dan is het mogelijk om de ISO-waarde omlaag te halen naar bijvoorbeeld 5000, waarbij veel minder ruis vrijkomt. Gelukkig konden wij gebruikmaken van een Nikon D4 waarbij de ISO-ruis erg laag is. Bij optredens in kleine zalen is meestal weinig licht aanwezig, waardoor een lichtsterke lens zeker aan te raden is.

Vanuit het zaaltje waar wij de workshop kregen in het Philips Stadion worden we begeleid naar het stadion waar het concert al in volle gang is. We moeten aan de zijkant nog even wachten bij de tribunes, maar worden snel naar de locatie gebracht waarvandaan we mogen fotograferen. De afstand tot het podium is groter dan gehoopt en zelfs de Nikon 70-200 2.8 VRII is niet toereikend genoeg om Guus Meeuwis volledig in beeld te krijgen. We krijgen al gauw het startsein voor de eerste sessie waarin we twee nummers mogen fotograferen. Guus Meeuwis loopt ondertussen achterin het stadion. Tussen hem en ons wordt het zicht in eerste instantie geblokkeerd door een grote witte tent, maar hij komt gelukkig al snel in beeld, dus we kunnen aan de slag.

Het is belangrijk om continu in te springen op hoe de artiest beweegt voor het bepalen van de compositie. Zo is het mooi om de looprichting zo veel mogelijk vrij te houden in de foto. Ook het publiek betrekken in de foto’s kan een mooi sfeerbeeld geven. Omdat je werkt met enkelpunts autofocus moet je continu wisselen van scherpstelpunt. Hiervoor kun je gebruikmaken van het d-pad op de camera. De Nikon D4 heeft daar echter ook een extra knop voor die zowel in horizontale als verticale stand gebruikt kan worden.

Tijdens de tweede sessie krijgen we de mogelijkheid om in totaal drie nummers te fotografen. Het is uitzonderlijk dat we zo vaak mogen fotograferen, want meestal krijg je zoals gezegd maximaal drie nummers de tijd. Dit keer gebruiken we een tele converter op de Nikon 70-200 2.8 VRII om Guus Meeuwis beter in beeld te krijgen. Hierdoor krijgen we wat meer intieme foto’s. Een groot deel van de tijd loopt hij ook nog eens vlak langs ons, zodat we foto’s van nog dichterbij kunnen maken.

De workshop concertfotografie die wij door Nikon aangeboden kregen, was zeer leerzaam. Het is belangrijk om van te voren de artiest goed te bestuderen om de mooiste foto’s te kunnen maken. Ook is het belangrijk om je aan de etiquette van de concertfotografie te houden. Luister goed naar de instructies van de beveiliging en fotografeer alleen op de aangegeven momenten. Gun daarnaast andere fotografen ook de mooie plekken en zit hun en het publiek niet onnodig in de weg. Op die manier kom je uiteindelijk tot de mooiste beelden.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *