Wint de iPhone 6s van de Nikon D750?

Dat smartphones over steeds betere camera’s beschikken is waarschijnlijk voor niemand nieuws, maar dat er tegenwoordig ook al professionele fotografen zijn die beweren dat je met een smartphone betere beelden kunt schieten dan met een Nikon D750 spiegelreflexcamera zal voor velen wel als een verrassing komen.

Fotograaf Lee Morris lijkt echter in een artikel met de titel ‘The iPhone 6s Takes Better Video Than My Professional Nikon DSLR’ op Fstoppers wel die indruk te willen wekken. Morris bevestigde zijn iPhone 6s op zijn Nikon D750 en maakte met beide toestellen tegelijkertijd dezelfde opname. Daarbij was de resolutie wel verschillend, de iPhone nam het beeld op in 4K-resolutie, terwijl de D750 gebruik maakte van de maximale 1080p resolutie. Om de vergelijking eerlijk te kunnen vergelijken houden werd het beeld van de iPhone later gedownscaled naar 1080p.

Nikon D750 (24-70mm f/2.8 lens) vs iPhone 6s

Het resultaat is in de bovenstaande video te zien en de details en het contrast lijken in de opname die is gemaakt met de iPhone 6s inderdaad wat beter. Morris merkt echter zelf in zijn artikel ook al op dat een dergelijk resultaat eigenlijk alleen mogelijk is onder ideale lichtomstandigheden. Als er minder licht is, zal de D750 met gemak de betere camera zijn en bovendien biedt de D750 dankzij de vele accessoires en lenzen natuurlijk natuurlijk veel meer mogelijkheden.

Op het gebied van foto’s lijkt Morris het voordeel aan de spiegelreflexcamera te geven. Hoewel hij in deze fotoshoot laat zien dat er met de iPhone 6s onder de juiste omstandigheden ook zeer mooie foto’s geschoten kunnen worden, geeft hij ook aan dat de iPhone, of andere high-end smartphones, niet vergeleken mogen worden met een spiegelreflexcamera. De fotoshoot geeft volgens Morris wel aan dat er met relatief goedkopere apparatuur en de juiste belichting ook erg mooie foto’s kunnen worden gemaakt.

De fotograaf hoopt dat fabrikanten van spiegelreflexcamera’s snel 4K-ondersteuning in alle spiegelreflexcamera’s zullen bouwen. Hoewel er al wel een aantal modellen zijn met 4K-ondersteuning, is het vooral Nikon dat het op dat gebied nog laat afweten. En dat is toch een gemiste kans, want het is toch wel opmerkelijk dat een iPhone 6s van € 749 betere video’s en foto’s blijkt te schieten van een Nikon D750 voor € 1750, al is dat alleen bij ideale lichtomstandigheden.

Deel dit

2 antwoorden op “Wint de iPhone 6s van de Nikon D750?”

  1. Ik denk dat de spiegelreflexcamera’s het met gemak kunnen winnen ten opzichten van een smartphone zoals de nieuwe iPhone 6S. Dat heeft onder andere met de sensortechniek te maken en zo met nog meer dingen.

  2. Ik dacht, ik werp eens een blik op deze website nu ze een poosje weg zijn bij hardware.info

    Kennelijk is dit inmiddels een site voor Apple fanboys, dus ik heb hier niks meer te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *