William Eggleston in Nederlands Fotomuseum

William Eggleston is vooral bekend geworden door zijn pionierswerk voor kleurfotografie. Voor hij met kleurfotografie begon, heeft hij echter ook met zwart-witfilm gewerkt. Door de impact die zijn kleurfoto’s hadden is dat vroege werk echter in de vergetelheid geraakt.

Een groot deel van dit werk is enkele jaren geleden herontdekt, toen in de archieven van de William Eggleston Artistic Trust een doos met zwart-witfoto’s werd gevonden. De foto’s uit deze serie gaan vooral over het leven in Memphis in de jaren ’50 en ’60. Ondanks het ontbreken van kleur is de stijl van Eggleston al duidelijk herkenbaar.

Dit vroege werk is in 2010 omgezet in een tentoonstelling en een boek, beide getiteld “Before Color”. De tentoonstelling is binnenkort voor het eerst in Nederland te zien. Van 16 juni tot en met 26 augustus zijn bijna veertig zwart-witfoto’s van Eggleston te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het boek van 200 pagina’s  – 152 foto’s en een essay van Dave Hickey – is te koop voor iets minder dan 50 Euro, onder ISBN 978-3-86930-122-8.

PERSBERICHT

Before color

William Eggleston

16.JUN.2012_26.AUG.2012
11:00 tot 17:00 uur

De Amerikaanse fotograaf William Eggleston (1939), staat bekend als een van de eerste belangrijke pioniers van de artistieke kleurenfotografie. Zijn boek William Eggleston’s Guide was een van de invloedrijkste fotografieboeken van de vorige eeuw en inspireert ook nu nog velen. Dat Eggleston ook in zwart-wit heeft gefotografeerd is minder bekend. Het Nederlands Fotomuseum belicht in Before Color het vroegste werk van deze beroemde fotograaf, dat pas onlangs is ontdekt.
De foto’s laten zien dat Eggleston al vroeg zijn eigen stijl had gevonden. Geïnspireerd door Henri Cartier-Bresson fotografeerde Eggleston begin jaren ’60 met een kleinbeeldcamera en een snelle zwart-wit film de ‘American way of life’. We zien zijn eigen omgeving: de buitenwijken van Memphis, met diners, parkeerplaatsen en supermarkten maar ook de huizen en interieurs van de mensen die er woonden. Before Color van William Eggleston is van 16 juni tot en met 26 augustus te zien.

untitled-egg_ph-046.jpg

Courtesy Cheim & Read, New York and Peter Lund, Oslo © Eggleston Artistic Trust, Photo Courtesy Cheim & Read, New YorkZwart witte ‘snapshots’
Toen Eggleston begon te fotograferen vroeg in de jaren zestig, werd hij vooral geïnspireerd door de foto’s van de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson en diens boek The Decisive Moment (‘Het beslissende moment’) uit 1952. Heel anders dan de grote namen in de Amerikaanse fotografie van dat moment – die vooral met het overweldigende landschap bezig waren, zoals Ansel Adams – richtte Cartier-Bresson zich met zijn ‘snapshots’ op alledaagse onderwerpen. Dat sprak Eggleston zeer aan. Met een kleinbeeldcamera en een snelle zwart-wit film begon hij met het fotograferen van zijn eigen dagelijkse omgeving. Die omgeving werd vooral gevormd door de buitenwijken van Memphis, met diners, parkeerplaatsen en supermarkten maar ook de huizen en interieurs van de mensen die er woonden kwamen voor zijn lens.

Veel kleur
Eggleston experimenteerde tegelijkertijd met kleurenfotografie. Samen met onder anderen Joel Meyerowitz en Joel Sternfeld doorbrak hij de lange traditie van zwart-wit fotografie door in kleur te gaan werken en zich daarbij te richten op onderwerpen uit het dagelijkse leven. In 1972 rondde hij een uitgebreide fotoserie af in kleur met de titel Los Alamos, die met 2200 foto’s een uniek beeld geeft van het leven in Amerika in de jaren zestig en begin zeventig. Eggleston ontdekte de diepe en verzadigde kleuren van de zogenaamde dye-transfer afdruktechniek, van oorsprong een commerciële toepassing die hij verder perfectioneerde en die zijn internationale handelsmerk zou worden. Zijn eerste solotentoonstelling in 1976 was tevens de eerste tentoonstelling van het Museum of Modern Art gewijd aan kleurenfotografie. Bij die tentoonstelling verscheen het later beroemd geworden en invloedrijke boek William Eggleston’s Guide.

Before color
Eggleston zou later nooit meer in zwart-wit werken en zijn vroegste werk raakte in de vergetelheid. Het was dan ook een verrassing toen enkele jaren geleden een doos met zwart-wit foto’s van hem werd gevonden in de archieven van de William Eggleston Artistic Trust in Memphis. De foto’s werden in 2010 voor het eerst geëxposeerd in de Cheim & Read Gallery in New York en gepubliceerd in het boek Before Color (Steidl, 2010).

“As these rediscovered prints reveal, the man who made colour photography into an artform worked brilliantly in monochrome – and his eye for unsettling detail is every bit as sharp”
– Sean O’Hagan, The Guardian

Tentoonstelling Before Color
De tentoonstelling Before Color is voor het eerst in Nederland te zien en omvat bijna veertig foto’s uit het begin van de carrière van de beroemde fotograaf William Eggleston. De foto’s tonen hoe Eggleston al vroeg zijn stijl en fotografische motieven had gevonden en geven een fraai beeld van de ‘American way of life’ in jaren zestig in de buitenwijken van Memphis. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Peder Lund, Oslo.

Boek
Before Color | William Eggleston | Steidl | € 48,- | ISBN 978-3-86930-122-8

Zie ook: www.egglestontrust.com

Met dank aan: Peder Lund (Oslo) | William Eggleston Artistic Trust (Memphis)

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *