Wie heeft de kleinste? Samsung NX Mini

In de strijd om de kleinste systeemcamera van dit moment heeft Samsung een nieuw wapen in de ring gegooid. De Samsung NX Mini is een nieuw type systeemcamera dat weliswaar de naam NX draagt, maar niet compatibel is met bestaande lenzen en ook een ander sensorformaat heeft. De Mini is uitgerust met een 1 inch-sensor die ook in de Nikon 1-serie en de Sony RX- en QX-reeks gebruikt wordt. Met een kleinere sensor is het ook mogelijk om een kleinere camera te produceren. De Samsung NX Mini heeft de Panasonic Lumix GM1 daardoor voorbij gestreefd als kleinste systeemcamera van dit moment. Alhoewel, technisch gezien is de Pentax Q nog kleiner, maar die heeft een relatief zeer kleine compactcamera-sensor. Het is dus maar hoe je het vergelijkt.

m_1_NX-MINI_003_Front-Without-Lens_White

Specificaties Samsung NX Mini

De nieuwe Mini heeft een 20,5 megapixel BSI-cmos sensor met een omvang van 1 inch. Vermoedelijk is dit dezelfde sensor die Sony in de RX100 II gebruikt. Het ISO-bereik loopt van 100 tot 12.800 en is uitbreidbaar tot 25.600. De camera beschikt over 21 autofocuspunten, schiet 6 foto’s per seconde en kan 1080p video’s produceren met 30 bps. Wifi en NFC zijn aanwezig, zodat de camera ook op afstand bedienbaar is met een smartphone en waarmee je foto’s snel kunt delen. Aan de achterzijde zit een lcd-scherm (geen OLED) dat 180 graden kan kantelen – ideaal om selfies te maken.

samsung-nx-mini-smart-camera-03

Vatting en lenzen

De Mini heeft dus een nieuwe vatting. Deze is niet compatibel met de bestaande NX-objectieven, hoewel daar wel een adapter voor beschikbaar is (maar in combinatie met de superplatte camera is dat geen logische combinatie).  Speciaal voor de NX Mini heeft Samsung een drietal nieuwe lenzen ontwikkeld. De belangrijkste is de 9-27mm f3.5-5.6 ED OIS kitlens (omgerekend naar 35mm: 24,3-73mm). Wie echt compact op pad wil kan ook kiezen voor een tweetal primes: een superplatte 9mm f3.5 pancake en een lichtsterke 17mm f1.8 met beeldstabilisatie (OIS).

Samsung_NX_mini_SMART_Camera

Prijs en beschikbaarheid

De kit met de zoomlens gaat $550 kosten, dus we verwachten dat dit uitkomt op € 499. De goedkoopste set is die met de platte 9mm lens die voor € 399 over de toonbank zal gaan. De camera verschijnt half april.

Samsung_NX_Mini-19_610x458

Deel dit

4 antwoorden op “Wie heeft de kleinste? Samsung NX Mini”

  1. Klein maar fijn. Wat ik alleen niet snap zijn die twee primes. De beoogde selfie doelgroep heeft toch weinig interesse in vaste brandpuntsafstanden zonder zoom lijkt mij. Dat is nu juist de reden dat je een echte camera koopt naast de smartphone.

    1. Een camera kan interessanter gemaakt worden door de sensor te vergroten en zoom te verminderen. Daardoor wordt de afbeelding zelf groter en de kwaliteit beter. Verder lijkt het mij niet echt mooi als je hoofden van verschillende grootte ziet.

  2. Met zo’n 17mm prime is de camera bij uitstek erg geschikt voor straatfotografie Dick,…… toch?
    Klein onopvallend, goede kwaliteit en behoorlijk ideale brandpuntsafstand.

  3. Eerlijk gezegd zie ik het nut niet van steeds kleinere systeemcamera’s. Ze benaderen inmiddels de compactcamera, die de strijd verliest van de fotograferende telefoons. Bovendien denk ik dat de beeldkwaliteit niet veel zal verschillen van die van een compact met een top-zoom-objectief, maar deze camera is wel duurder. En dan het gebruiksgemak… Ik weet niet wie de vermeende doelgroep is, maar die zal denk ik niet liggen in het segment van de kwaliteit zoekende fotograaf. Zal die doelgroep rondlopen met een paar objectieven in zijn (of haar – gezien het “mint” kleurtje van de body lijkt “haar” de waarschijnlijke doelgroep) zak of tas om deze regelmatig te wisselen…?
    Aan de andere kant… voor verzamelaars een hebbedingetje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *