Vier manieren van lichtmeten

Belichting is essentieel voor een goede foto en het is belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Je kunt met een spiegelreflexcamera je licht op 4 manieren meten: matrix, centrumgericht, gedeeltelijk en spot. Camera’s staan vaak standaard afgesteld op matrixmeting, maar dit hoeft niet altijd het beste resultaat op te leveren. Experimenteer dus met de instellingen en kijk wat per situatie het best werkt!

Lichtmeting-01

Matrix

Matrixmeting is de standaard manier van lichtmeten. Je kunt dit het best gebruiken in situaties waarin het beeld gelijkmatig verlicht is – foto’s van alledag, zeg maar. De totale belichting wordt door je camera gemeten en daarvan wordt het gemiddelde genomen voor de foto. Contrastverschillen zijn hierbij echter funest – met deze manier van meten kan je camera daar problemen mee hebben en kan de belichting niet volledig correct uitkomen.

Lichtmeting-02

Centrumgericht

Ook bij deze instelling berekent de camera de belichting over het hele beeld, maar het onderwerp weegt hierbij het zwaarst. Centrumgerichte lichtmeting is daarom beter te gebruiken bij situaties met meer contrast, zoals wanneer je onderwerp fel belicht is en de achtergrond donker (denk aan een concert). De belichting van je model is daarbij belangrijker dan de achtergrond en die wordt dus ook zwaarder berekend.

Lichtmeting-03

Gedeeltelijk

Gedeeltelijke lichtmeting zet het centrum van je foto centraal, maar berekent hierbij niet de rest van het beeld mee (sterker nog: slechts 8 procent). Foto’s met een duidelijk onderwerp dat je in het midden van je beeld plaatst kunnen het best met deze instelling genomen worden.

Lichtmeting-04

Spot

Spotmeting is de meest nauwkeurige manier van lichtmeten. Een nog kleiner gebied in het centrum van de foto (slechts zo’n 3 tot 5 procent) wordt hierbij gemeten en er wordt geen rekening gehouden met lichtomstandigheden in de rest van het beeld. Dit kan handig zijn bij extreem veel tegenlicht of veel lichtbronnen in een foto.

Deel dit

Eén antwoord op “Vier manieren van lichtmeten”

  1. Voor camera’s met live view is er nog een andere, heel makkelijke, manier om te belichten: door gebuik te maken van het live histogram. Zet het histogram in beeld en belicht zodanig dat je geen onderbelichting (een piek links) of overbelichting (een piek rechts) hebt. Verder kun je natuurlijk in live view al vooraf zien hoe de foto er gaat uitzien; wat dat betreft heeft live view zo zijn voordelen t.o.v. een optische zoeker.

    Dan nog vooral voor mensen die RAW gebruiken: om de dynamische ruimte van de sensor echt optimaal te benutten gebruik je de “Expose To The Right” (ETTR) techniek: je belicht zodanig, zodat het histogram zoveel mogelijk naar rechts schuift, zonder daarbij echt over te belichten. Je uiteindelijke foto kan weliswaar veel sterker belicht zijn dan de werkelijkheid, maar dat kan je achteraf weer helemaal corrigeren. Je moet bij ETTR alleen opletten dat je niet overbelicht; dan raak je informatie kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *