Viedit: anderen jouw video’s laten bewerken

Steeds meer mensen filmen. Vroeger vooral via camcorders, maar tegenwoordig ook steeds vaker met fotocamera’s en smartphones. Er wordt vooral gefilmd tijdens vakanties, feestjes en speciale gelegenheden, maar wat gebeurt er na het filmen met al dat materiaal? Vaak blijft dat onaangeraakt ergens op een harde schijf staan. Soms wordt iets in ruwe vorm op Youtube gekwakt of twee uur lang ongeknipt en chronologisch vertoond aan de hele familie (en iedereen die geen nee durf te zeggen). Onze columnist Christa Witte schreef daar eerder een pittige column over (De verschrikkelijke vakantiefoto-show).

Slechts in een klein deel van de gevallen gaat iemand met videobewerking aan de slag om er iets moois van te maken. In ieder geval door een selectie te maken van belangrijke scenes, deze in te korten en de volgorde te bepalen waarin deze vertoond worden. Soms ook door wat overgangseffecten toe te voegen, evenals een muziekje en misschien nog een intro en een aftiteling. Dat is leuk, maar veel werk. In ieder geval zoveel werk dat de meeste mensen er niet eens aan te beginnen. Het nieuwe bedrijf Viedit denk daar nu het gat in de markt te hebben gevonden.

Viedit

Het Nederlandse bedrijf Viedit noemt zichzelf een tussenpersoon tussen consumenten en videobewerkers. Consumenten kunnen er een verzoek indienen voor het maken van een gemonteerde videofilm. Zij leveren het bronmateriaal (door dat te uploaden) en leggen dan in zeven stappen uit wat ze willen. Wat voor soort genre en thema het betreft, wat voor muziek erbij moet en welke titels. Ook kan worden aangeven welke scenes belangrijk zijn en zeker in de montage te zien moeten zijn.

Step1

Kosten

Ten slotte kun je het bedrag bepalen dat je wenst uit te geven. Viedit heeft het minimumbedrag op € 6 gezet voor 30 seconden video. Als je meer minuten wilt kost het meer (maar over het algemeen wordt aangeraden om videos vooral niet te lang te maken). Per tijdeenheid is er een flinke bandbreedte in het bedrag, wat je zelf kunt bepalen. Als je laag gaat zitten, kan dit wel betekenen dat er een minder ervaren video-editor op reageert. Of iemand uit het buitenland, die geen Nederlands kan lezen (waardoor je het in het Engels moet uitleggen). Je kunt ook browsen in montages van editors die zich hebben aangesloten bij Viedit en zelf een voorkeur uitspreken voor een editor.

Step3

Concept

Het concept vinden we slim bedacht. Het is eigenlijk gek dat nog in de Benelux nog iemand in een dergelijke service voorziet. De bedragen zijn te overzien en het is op zich een goed uitgangspunt dat video’s niet langer moeten zijn dan 5 minuten. Veel video’s houden de aandacht niet meer dan 3 tot 5 minuten vast. Althans, als het online video’s betreft. Voor een familiefilm van de vakantie kan dat anders zijn. Desondanks is vijf minuten in de praktijk voldoende om een goede indruk van een vakantie te krijgen als buitenstaanders. Lange scenes zijn eigenlijk alleen voor de direct betrokken interessant. Maar we kunnen het ons voorstellen dat sommige mensen 5 minuten te beperkt vinden.

Hieronder zie je een praktijkvoorbeeld dat te vinden is op Viedit:

Resumerend

Het concept van Viedit is interessant. Voor een klein bedrag je bronmateriaal uploaden en deze met wat simpele instructies laten bewerken door ervaren videobewerkers kan een uitkomst zijn. Vooral de doelstelling van Viedit om consumenten en editors bij elkaar te brengen vinden we goed. Dat blijkt ook uit de provisie die Viedit rekent: 10% van het bedrag (12,1 met BTW, dus 87,9% is dus voor de editor). Zakelijk gezien lijkt ons dat zelfs wat weinig. Op de site is aardig wat materiaal te zien van video-editors, die daarmee hun kunsten vertonen. Editors kunnen trouwens ook een minimumprijs instellen. Concreet beeldmateriaal van eerdere klanten hebben we nog niet ontdekt (maar daarbij is het denkbaar dat niet iedereen het eigen materiaal publiek op de site wil hebben staan). Om een praktijkindruk te krijgen gaan we er binnenkort zelf eens mee aan de slag.

Deel dit

3 antwoorden op “Viedit: anderen jouw video’s laten bewerken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *