Videotest: Canon 5D Mark III vs Nikon D800

De Canon 5D Mark III en Nikon D800 richten zich beide ook op videofilmers. Nadat Nikon met een filmfunctie kwam op de D90 in 2008 deed Canon een week later hetzelfde met de 5D Mark II, maar dan met ondersteuning voor 1080p FullHD. Beide camera’s werden razendpopulair, maar met name de 5D Mark II blonk uit op het gebied van video’s (Vincent Laforet is er groot mee geworden). We ziijn nu 3,5 jaar verder en zo goed als iedere nieuwe fotocamera heeft een videofunctie. Dat geldt ook voor de nieuwe lichting professionele spiegelreflexcamera’s, zoals de Canon 5D Mark III, Nikon D800, Nikon D4 en Canon 1D X. De 5D Mark III is de opvolger van de Mark II en belooft enkele interessante verbeteringen. De voorlopers van de D800, de D700 en D3X, hadden beide geen ondersteuning voor video. De Nikon D3(s) kon wel filmen, maar alleen in 720p (en dus niet in FullHD). Op dat vlak is de D800 dus de eerste interessante fullframe videocamera van Nikon. 

Videospecificaties

Beide camera’s ondersteunen drie modi in de 1080p stand: 30, 25 en 24 beelden per seconde. Beide zijn ook voorzien van een koptelefoon-aansluiting, zodat je het geluid live kunt beoordelen. De 5D Mark III biedt de mogelijkheid om het geluidsniveau tijdens het filmen aan te passen (op basis van het geluid van de koptelefoon of de opnamemeters). Ook biedt Canon twee verschillende compressiemethoden: ALL-I (intraframe) en IPB (interframe). Het verschil tussen beide is de manier waarop compressie wordt opgeslagen. Bij ALL-I wordt ieder frame afzonderlijk van elkaar gecomprimeerd, terwijl bij IPB opeenvolgende frames tegelijk worden gecomprimeerd. Dat laatste is wat compressie betreft efficiënter en levert dus een minder groot videobestand op. ALL-I biedt echter in principe de beste beeldkwaliteit, waardoor de beelden ook beter nabewerkt kunnen worden. Het is ook afhankelijk van wat er gefilmd wordt. Voor actieshots is ALL-I de beste methode omdat de compressie dus per frame wordt berekend. Voor een shot met veel details en weinig beweging is IPB weer handiger.

De Nikon D800 loopt wat achter op dit vlak; de camera gebruikt een iets lagere bitrate en biedt geen verschillende compressiemethoden. Een groot voordeel bij Nikon is echter de zogenaamde ‘clean hdmi’-poort (zowel op de D800 als op de D4). Dat betekent dat je raw-video kunt opnemen via de hdmi-poort. Hiervoor heb je wel een externe recorder nodig. Zo compenseert Nikon het gebrek aan instellingen wat betreft de videocodec. Canon biedt geen ‘clean hdmi’, tot teleurstelling van de professionals, maar dus wel een hogere bitrate en twee compressievormen (ALL-I en IPB). De laatste troef van Canon is een aanraakgevoelige knop aan de achterzijde. Je kunt het draaiwiel aan de achterzijde tijdens het filmen gebruiken om bepaalde zaken aan te passen zonder dat je knoppen hoeft in te drukken (b.v. ISO, diafragma, sluitertijd of het geluidsniveau).

Maar tot zover de theorie, nu de praktijk:

De bovenstaande video is slechts een selectie van een flink aantal videotests. De tests zijn uitgevoerd met een Canon 24-105mm L f4, 16-35mm f2.8, Nikkor 16-35mm f4 en 24-120mm f4 VR. Daarnaast hadden we nog een tweetal optisch identieke 100mm f2.0 lenzen van Carl Zeiss tot onze beschikking om lensfouten uit te sluiten. De camera stond op een statief (desondanks zijn soms lichte trillingen waarneembaar). In alle gevallen is er handmatig scherpgesteld. In de ISO-test was de (handmatige) focus van de D800 niet optimaal ingesteld (voor het doel van de ISO-test was dit niet erg). Normaliter produceert deze iets scherpere beelden dan de 5D Mark III. 

Lees verder in testdossier, waar we in gaan op de analyse van de videoprestaties en de conclusies welke camera beter scoort het gebied van scherpte, moíre en ruis.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *