Video-overzicht: Adobe Photoshop CS6 (update)

Dit jaar wordt Photoshop CS5 vervangen door de CS6 en er begint steeds meer concrete informatie op te duiken over de nieuwe versie – met de codenaam Superstition. Enkele mensen die een vroege beta-versie bezitten, hebben er al wat demonstratievideo’s over gemaakt. En ook Adobe zelf is begonnen met de formele introductie van de nieuwe features van het pakket. In dit item zie je overzicht van alle vrijgegeven video van Adobe over Photoshop CS6 en ook enkele videos van derden.


De nieuwe donkere inferface van Photoshop CS6

Sneak peak 1: Camera Raw en schaduw/hooglichten

De eerste video in op het vernieuwde Camera Raw, maar ook de nieuwe opzet met schuifregelaars om schaduwen en hooglichten te optimaliseren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Lightroom 4 gebruikt trouwens dezelfde RAW processing engine en deze kun je momenteel gratis downloaden

Sneak peak 2: background save en liquify

In de tweede sneak peak worden twee andere functies besproken. De eerste is geen nieuwe bewerkingstool, maar wel prettig voor de workfow. Dankzij ‘background save’ wordt een afbeelding nu op de achtergrond opgeslagen en hoe je niet meer te wachten tot het opslaan klaar is – je kunt direct verder met het bewerken van andere foto’s. Vooral bij grote bestanden komt dit van pas. Verder wordt de functie ‘liquify’ besproken. Vooral de snelheid valt daarbij op.

Blur en perspectief

De onderstaande video is niet afkomstig van Adobe zelf, maar is minstens zo interessant. Hier wordt gedemonsteert wat het effect is van twee nieuwe functies: blur en perspectief. Vooral de laatste is zeer indrukwekkend, omdat het perspectief van een foto enorm kunt aanpassen zonder dat dit zichtbaar ten koste gaat van de kwaliteit. 

Heb je nog meer interessante Photoshop CS6 video’s gespot, plaats een link (of embed deze) in het reactieveld en we voegen hem toe aan dit bericht.

Sneakpeak 3: Gestippelde lijnen

Deze functie is beduidend minder interessant vanuit fotoperspectief, maar is wel interessant voor ontwerpers en illustrators.

Sneakpeak 4: Content aware (inhoud behouden)

Het verwijderen van storende elementen kon al een stuk makkelijker sinds Content aware in Photoshop CS5 (in het Nederlands: ‘inhoud behouden’). In CS6 is deze functie doorontwikkelt. Mocht het programma het invullen op een verkeerde manier uitvoeren, bijvoorbeeld op basis van een verkeerd deel van de foto, dan kun je nu zelf aangeven waar de ‘content’ vandaan moet worden gehaald.

Sneakpeak 5: migratie van presets

De volgende video is wat zakelijk. Het toont onder andere hoe je eenvoudig je instellingen van een vorige versie kunt importeren.

Sneakpeak 6: blur (kunstmatige scherptediepte)

Ook nieuw in CS6 is ‘ Blur Gallery’ . Beperkte scherptediepte, waarbij het centrale onderwerp scherp is en de rest onscherp, wordt over het algemeen erg mooi gevonden bij foto’s (en videos). Je hebt er wel een camera met een grote sensor (of een enorme zoomlens) voor nodig en je moet goed kunnen spelen met het diafragma. Bij compactcamera’s is het relatief lastig om een foto met beperkte scherptediepte te produceren. In Photoshop CS6 zit een nieuwe functie die dit effect ook kan toepassen op foto’s waarbij alles scherp is (bijvoorbeeld gemaakt door een compactcamera of de camera van een mobieltje of met een groothoeklens. In de onderstaande video zie je hoe het werkt. Eerlijk gezegd is dit meer een functie die wat ons betreft bij Photoshop Elements zou passen, maar los daarvan kan het wel eens van pas komen.

Photoshop als video-editor

Adobe speelt goed in op de veranderende rol van fotografen, die tegenwoordig ook steeds vaker iets met video doen. Niet alleen kun je nu videos importeren en bewerking in Lightroom 4.0, ook in Adobe Photoshop CS6 kun je straks video’s samenstellen. De onderstaande video is bijvoorbeeld geproduceerd in CS6.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *