Video Camera X–series-look voor EOS en evaluatie 5DIII firmware

Voor velen is de langverwachte functie toch wel uitgedraaid op een teleurstelling. Misschien ook om die reden ontbreken de echt diepgravende tests, want er zijn nog wat dingen onduidelijk of beperkt getest. De kwaliteit van de externe opname is niet die stap vooruit die was gehoopt, het kwaliteitsverschil met de interne opname valt toch wat tegen en er zijn wat scherpe randjes met de kleuren en scherpe randen met de audio bij de externe opname. Helemaal als dan ook nog moet worden bedacht dat er een externe opname oplossing moet worden aangeschaft (300-1000 euro) en gebruikt.

Resultaten met HDMI uit

Ook wat de HDMI-uit kwam James Miller met een reactie en wel met één die redelijk overeen komt met de algemene opvatting wat de kwaliteit van HDMI out betreft. De algemene, impliciete consensus is dat:

 • er vergeleken met de interne opname een beperkte kleurshift naar groen is en dat deze kleurshift ongewenst is, maar dat de shift beperkt genoeg is om geen probleem te zijn in de nabewerking (ook mogelijk mede dankzij de extra kleurinformatie);
 • het beeld iets lichter is vergeleken met de interne opname;
 • de beeldkwaliteit niet echt veel beter is dan de interne opname, de opnamen blijven nog altijd vrij soft .


Footage geschoten door Andrew Reid van EOSHD

Wat de beoogde voordelen betreft, hoewel de limiet van 29m59s doorbroken zou kunnen worden zijn diverse mensen toch tegen een dergelijke limiet aan gelopen. Ondanks dat ze de energie besparingsstand hadden uitgeschakeld stopte de 5DIII met de uitvoer naar HDMI. Ook op het gebied van 4:2:2 is het een wat minder eenduidig verhaal. Diverse mensen twijfelen aan de claim of het werkelijk 4:2:2 is, terwijl anderen toch het idee hebben dat ze in de nabewerking iets meer kleurinformatie hebben. Of dit daadwerkelijk het gevolg is van 4:2:2 of dat er simpelweg meer informatie beschikbaar is met de nieuwe firmware (zoals met de interne opname) is de vraag.

Er was ook even de nodige vertwijfeling over het aantal beelden per seconde. Er zou voor Europa geen 25p mode zijn, alleen 24p en 50i. Maar uiteindelijk lijkt het bij 50i daadwerkelijk om 25p te gaan.
De 24p mode is in werkelijkheid 23,976 en is de standaard voor film en een gangbare framerate voor bijvoorbeeld Amerika (naast 30p / 29,976p). De andere optie 50i, een interlaced opname, wordt door veel minder mensen gewaardeerd omdat individuele frames er minder uitzien. De eerste 1/50e seconde worden de even lijnen uitgelezen en de tweede 1/50e seconde worden de oneven lijnen uitgelezen. Deze worden samengevoegd en resulteren in 25 beelden per seconden. Dit heeft als voordeel dat beweging vloeiender kan worden vastgelegd met kwalitatief mindere afzonderlijke frames. Dit alles maakt minder interessant voor liefhebbers van filmisch beeld. Voor dat beeld wordt het hele beeld in ‘één keer’ vastgelegd (afgezien van rolling shutter) en wordt een langere sluitertijd zoals 1/50e gekozen om het beeld wat te vervagen.
Uiteindelijk lijkt het er  toch gewoon op dat het beeld met 25p wordt vastgelegd, maar dat het wordt uitgestuurd in een 50i signaal. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat hiermee meer monitoren met het signaal overweg kunnen.

Zoals aangegeven wordt er geen audio signaal uitgestuurd over de HDMI kabel. Om toch zowel op de interne als de externe opname te hebben gebruikten de nodige personen de koptelefoon aansluiting van de 5DIII. Deze blijft namelijk gewoon actief. Die aansluiting voerden ze door naar de recorder, zoals dat bij bijvoorbeeld de Atomos Ninja 2 mogelijk is. Helaas treed hier wel een klein probleem op aangezien de audio en video niet synchroon lopen. Het verschil is vijf of zes frames, maar zorgt toch voor een extra stap in de nabewerking. Misschien wel lastiger is dat het uitgangsvolume van de koptelefoon bepalend is voor de opname op de externe recorder. Deze dient dan ook dusdanig te worden ingesteld dat deze tijdens de opname niet meer aangepast hoeft te worden.

Een functionaliteit, de impact althans, die wel mee over de HDMI uitgang ‘meekomt’ is de focus assist. Het oordeel daarover zal per persoon verschillen en zal dan ook voor- en tegenstanders treffen.
De 5DIII (en meerdere EOS camera’s) hebben die focus assist functie om een deel van het beeld in stapjes te vergroten. Daarmee is het beter mogelijk om vast te stellen op welk gebied er precies is scherpgesteld. Het is feitelijk de enige methode die altijd werkt om op een stock 5DIII dat gebied vast te kunnen stellen. Een alternatief die sommigen gebruiken is door bij een zoomlens in te zoomen, de focus waar nodig aan te passen, en weer naar de oorspronkelijke focal length terug te keren. Helaas werkt deze techniek op veel fotografie lenzen niet! Door de zoom beweging verandert de focus met dergelijke lenzen. Echte cine lenzen zijn hierop een uitzondering, evenals een aantal fotografie lenzen. Tot slot zit er op sommige externe EVFs en recorders een peaking functionaliteit om te laten zien welk gebied scherp in beeld is.
Bij gebruik van de focus assist functie wordt de vergroting van het beeld zogezegd niet alleen op het LCD scherm getoond, maar ook op het beeld dat over de HDMI uitgang komt. De vergroting heeft wel een negatief gevolg voor de beeldkwaliteit. De kwaliteit van het beeld ligt namelijk lager dan zonder de vergroting. Maar gebruik van de vergrotingsoptie tijdens de opname is wel een betere optie dan het beeld later in de nabewerking te vergroten, daarvan ligt de kwaliteit namelijk, vooralsnog, lager.

Apparaat om het HDMI signaal vast te leggen

Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de HDMI out kan een externe recorder worden gebruikt. Velen gebruiken hiervoor de Atomos Ninja 2 die al een paar keer zijdelings ter sprake kwam. Op NAB (5-10 april) werden al diverse demonstraties gegeven van een 5DIII met de destijds aanstaande firmware en diezelfde Ninja 2. De Ninja 2 is een kleine recorder die de inkomende beelden kan comprimeren naar bijvoorbeeld ProRes 422. De beelden worden opgeslagen op een 2.5” opslagschijf. Dit kan een SSD of een draaiende harde schijf zijn. In het geval van de 5DIII volstaat de snelheid van een harde schijf en is opslagruimte goedkoper. Aan de andere kant is een SSD een betere keuze als de camera en de recorder bewegen. Een uiterst uitgebreide bespreking van de Ninja 2 en de 5D Mark III door Stefan Czech is hieronder te bekijken.

Een video door Stefan Czech waarin van alles rondom de nieuwe firmware en de Ninja 2 aan bod komt.

Naast de Ninja 2 heeft Atomos nog twee recorders, de Samurai en de Blade. Beide recorders vereisen nog wel een convertor omdat ze wel de (veel) degelijkere SDI ingang bezitten, maar geen HDMI ingang. Daar staat bij de Blade wel tegenover dat het een veel beter scherm heeft dan de Ninja 2 en de Samurai. Het gaat om een 5” IPS paneel met een 1280×720 resolutie. De Blade heeft daarnaast een  waveform en vector scope functionaliteit. Een andere, simpelere recorder is de Hyperdeck Shuttle 2 van Blackmagic. Daarnaast heeft Blackmagic ook capturekaarten (pci-e insteekkaart, usb3.0 en Thunderbolt) waarmee HDMI signalen direct op de computer kunnen worden opgeslagen.

Op NAB 2013 (5-10 april) werd duidelijk dat de nieuwe firmware voor de 5D Mark III met ‘clean HDMI’ daadwerkelijk aanstaande was. Op 26 april lekte de firmware uit en op 30 april kwam firmware versie 1.2.1 daadwerkelijk uit. De twee grotere veranderpunten zijn de toevoeging van clean HDMI out en de verbetering van de autofocus waarmee deze op gelijke hoogte zou komen als de 1D X.

Aanpassingen in firmware v1.2.1

De door Canon aangeleverde lijst met aanpassingen is als volgt:

 1. Uncompressed HDMI output is now enabled.
 2. Enables the center AF point to autofocus when the camera is used with Canon EF lens/extender combinations whose combined maximum aperture is f/8.
 3. Improves the speed of the camera’s acquisition of focus when using a Canon Speedlite’s AF-assist beam.
 4. Fixes a phenomenon in which the LCD monitor may freeze and display Err 70 or Err 80 when a still photo is taken during Live View or in movie shooting mode.
 5. Fixes a phenomenon that may occur when the continuous shooting priority setting is enabled for multiple exposures, such that, after the sixth image is taken, there is a slight pause before the remainder of the sequence is completed.
 6. Fixes a phenomenon in which the viewfinder display shows incorrect information during AEB shooting.
 7. Communication with the WFT-E7 Wireless File Transmitter has been improved.
 8. When images have been successfully transferred with the WFT-E7 Wireless File Transmitter through the FTP protocol, an “O” will be displayed. When images have not been successfully transferred with the WFT-E7 Wireless File Transmitter through the FTP protocol, an “X” will be displayed.
 9. Fixes a phenomenon in which the camera may not function properly when an Eye-Fi card is used.
 10. Fixes a phenomenon in which the focal length value listed in the Exif information is not displayed correctly for images shot with the EF 24-70mm F4L IS USM lens.
 11. Fixes a phenomenon in which the lens firmware cannot be updated properly.
 12. Corrects errors in the Arabic language menu.
 13. Fixes a phenomenon in which the camera changes the AF microadjustment value to -8.
 14. Fixes a phenomenon in which the on-screen guidance cannot be fully displayed when setting the maximum limit value for the “Setting the ISO Speed Range for Auto ISO” option.

Uncompressed HDMI

Met de eerste aanpassing in de lijst, uncompressed HDMI output, krijgt de 5DIII een functionaliteit die de Nikon D800 al sinds de introductie bezit. Bij de 5D Mark III en de lager gepositioneerde DSLRs met video mogelijkheden was de HDMI output tot dusver niet ‘clean’. De diverse instellingen die bij het maken van een video opname op de LCD van de camera te zien zijn waren ook op de HDMI uitgang te zien. Het grote voordeel van uncompressed HDMI out is dat een externe opname nu interessant kan zijn wat de volgende zaken mogelijk maakt:

 • er kan voor een andere compressie, zoals ProRes 422, worden gekozen om zodoende betere kwaliteit te bereiken dan met de compressie opties van de interne opname,
 • de video opname limiet van 29m59s kan worden omzeild, een limiet die is ingesteld omdat daarmee de DSLR daadwerkelijk in het goedkopere belastingtarief valt van fotocamera’s en niet het duurdere van de videocamera’s,
 • het maakt dat er geen frames meer verloren gaan zoals met de interne opname naar de flash kaart het geval is, dat gebeurt zodra de camera een nieuwe file moet aanmaken vanwege de 4GB limiet per file (wat grofweg neerkomt op 12 minuten video).

Clean, Uncompressed HDMI

De uncompressed, clean HDMI uitgang stuurt beeldmateriaal met een 4:2:2 color sampling en een 8 bit kleur diepte uit. De kleur diepte blijft hiermee gelijk aan de interne opname, maar de sampling is een vooruitgang ten opzichte van de 4:2:0 van de opname naar de flash kaart. Dit moet zich resulteren in meer mogelijkheden om aan kleurcorrecties te doen. De hogere color sampling versies (met als heilige graal 4:4:4) is vooral van belang om een persoon goed te kunnen isoleren bij een greenscreen opname. Bij 4:2:0 is er dusdanig weinig informatie op het gebied van kleur dat het lastig is om goed de groene gebieden uit de opname, zoals bij haren, weg te halen.

De HDMI uitgang stuurt verder een time code uit en maakt het mogelijk om met de camera een opname van het HDMI signaal door een externe recorder te kunnen starten en stoppen. De timecode is interessant om beelden van verschillende camera’s te kunnen synchroniseren. Het audio signaal komt niet mee in het HDMI signaal, de recorder ontvangt alleen videobeelden van de camera.

Bij het gebruik van de HDMI uitgang is het nog altijd mogelijk om het LCD scherm achterop de camera te gebruiken. Hiervoor dient wel de mirroring mode te worden geactiveerd. Daarbij is het mogelijk de instellingen op het LCD scherm te laten zien, zonder dat deze ook over de HDMI uitgang te zien zijn. Daar bovenop is het nog altijd mogelijk om een interne opname te maken op de flashkaarten, terwijl er een signaal wordt uitgestuurd over de HDMI uitgang.

De lang verwachte firmware update werd door velen al snel in gebruik genomen. Na enige tijd kan er dan ook een algemeen beeld worden gevormd. De volgende tekst is gebaseerd op talloze reacties op fora als Planet5DEOSHDdvxuser en diverse Twitter reacties. Hierbij is er gekeken of er langzaam aan een impliciete consensus middels soortgelijke reacties van gebruikers. Zoals wel vaker blijken er goede, mindere en ronduit vervelende punten aan firmware versie 1.2.1 voor de 5D Mark III te zitten.

Hoewel de interne video opname onaangepast zou zijn gebleven heeft James Miller deze toch getest. Hiervoor vergeleek hij de opnamen die hij maakte terwijl de vorige firmware versie op de camera stond met opnamen van hetzelfde onderwerp toen de gelekte firmware op de camera stond. Zijn conclusies waren dat de kleuren met de nieuwe firmware wel degelijk wat anders zijn en wel op een positieve manier. De schaduwpartijen zouden ook meer kleur hebben. Tot slot zou er ook iets meer detail in de opnamen zitten met firmware versie 1.2.1.

Vergelijking van de interne opname

Twee frames met een vergroting van 300%, afkomstig uit twee opnames terwijl er een verschillende firmware versie op de camera stond. Druk op de foto om het grotere origineel, dat door James Miller, is gedeeld te zien.

Met James waren er nog een aantal mensen die tot soortgelijke bevindingen kwamen en dit werd veelal toegeschreven aan een betere interne compressie. Er zou dan ook moeten worden gekeken hoe de balans tussen de twee interne compressie methoden (ALL-I en IPB) momenteel precies ligt. Tot v1.2.1 was de algemene consensus dat de ALL-I de betere interne compressievorm was als er relatief veel beweging in het beeld was. Wel zien sommigen een wat opmerkelijke, vervelende vorm van ruis bij lagere ISO waarden. IPB wordt doorgaans gezien als de betere keuze als er langzame beweging in het beeld is. IPB resulteert dan ook, dankzij de variabele bitrate, in kleinere bestanden.

Eén van de eerste dingen die mensen opmerkten was dat er nog een ‘vijftiende functionaliteit’ in de firmware zit. Compatible, decoded batterijen die met de voorgaande firmware versie volledig functioneel waren laten met de nieuwe firmware de accustatus niet meer zien. De gebruiker krijgt een melding daarvan (“Communication with Canon LP-E6 battery is Irregular. Continue to use this battery?”) en de accustatus blijft op 100% staan. Hiermee krijgt de 5D Mark III dezelfde ‘functionaliteit’ als de 6D.

Een punt waar Canon op zich niets aan kan doen, maar dat wel in gedachte dient te worden gehouden is de incompatibiliteit met Magic Lantern. Om het programma Magic Lantern te kunnen laden heeft het team achter Magic Lantern een speciale firmware versie gemaakt. Die versie is nog gebaseerd op de door Canon aangeleverde firmware met versienummer 1.1.3. De nieuwste versie die Canon aanlevert mist de functionaliteit om Magic Lantern aan te kunnen spreken. Helaas is er vooralsnog geen speciale firmware versie uitgekomen die op v1.2.1 is gebaseerd en die wel Magic Lantern wel weer kan aanspreken. Of dit alleen een kwestie is van het aanpassen van de firmware of dat het programma zelf ook niet meer zou functioneren is ons niet duidelijk.

Firmware versies

Om firmware versie 1.2.1 te downloaden kun je naar deze pagina gaan. Kijk uit dat je geen Eye-Fi kaartje gebruikt om de firmware update uit te voeren! Mocht je nu na het lezen van dit alles en met de recente ontwikkelingen van Magic Lantern spijt hebben van de upgrade dan is er hoop. Het is mogelijk om een downgrade uit te voeren ondanks diverse berichten dat dit niet mogelijk zou zijn.

Naast de firmware update heeft Canon ook een nieuwe picture style uitgebracht die te gebruiken is in diverse EOS camera’s. De nieuwe picture style geïntroduceerd is is (vooral) gericht op mensen die video’s maken. Met de picture style zouden video’s minder contrast en minder verzadigde kleuren hebben. Maar fotografen kunnen ook gewoon gebruik maken van de picture style voor in hun foto’s.

De keuze van de picture style is van belang omdat het beeld bij interne opname wordt gecomprimeerd. Door die compressie blijft er minder informatie over om de beelden te bewerken. Het gaat dan om bewerkingen als color grading en verscherping, ingrepen op de beelden zelf dus.
Het algemene devies is dan ook om een picture style te kiezen die het dichtst bij het uiteindelijke doel ligt. Echter, voor diegenen die zoveel mogelijk ruimte willen hebben voor in de nabewerking, in welke richting dan ook, gaat het erom om een beeldstijl te vinden die zo ‘plat’ mogelijk is. Een bijkomend voordeel, dat ook al terugkomt in de naam, is dat de beelden vergelijkbaar zouden zijn met de beeldstijl die geselecteerd kan worden in de professionele X-series camcorders. Dit maakt het beter mogelijk en makkelijker om de beelden van de verschillende camera’s te combineren in één video zonder dat aan de beeldstijl opvalt dat er andere camera’s gebruikt zijn.

Naast de door Canon aangeleverde Video Camera X-series-look kunnen gebruikers ook eigen beeldstijlen creëren, worden er diverse beeldstijlen gedeeld door allerlei partijen of worden standaard instelling enigszins aangepast en aanbevolen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *