Vervangers voor Canon 50mm f1.8 II en f1.4 USM op komst?

Er zouden prototypes in omloop zijn van een tweetal nieuwe 50mm objectieven van Canon. Het zou gaan opvolgers van de Canon 50mm f1.8 II en de 50mm f1.4 USM. Hoewel het gerucht niet concreet is, lijkt vervanging op korte termijn wel aannemelijk. Nikon heeft inmiddels haar 50mm f1.4 en f1.8 objectieven vervangen door nieuwe AF-S versies met moderne snelle en stille Silent Wave Motor (SWM), de tegenhanger van Canon’s USM (UltraSonic Motor). Canon’s 50mm zijn inmiddels hoog bejaard en dateren nog uit het analoge tijdperk.

Bejaard

De Canon 50mm f1.8 II met plastic lensvatting werd al in 1990 geïntroduceerd, terwijl de Canon 50mm f1.4 USM van 1993 dateert. Het ontwerp van de laatstgenoemde is dus 18 jaar oud en de eerste zelfs 21 jaar. Bovendien gebruikt de 50mm f1.4 USM ‘micro USM’, dat een voorloper is van de ultrasone motor die momenteel in objectieven wordt gebruikt. Hoewel een ontwerp van een objectief lang meegaat, loopt Canon hiermee wel erg uit de maat. En nu de concurrentie, waaronder ook Sony, hagelnieuwe 50mm modellen op de markt heeft gebracht, moet men eigenlijk wel. In 2007 kwam Canon overigens wel met een nieuwe versie van de eveneens stokoude 50mm f1.0 L; de f1.2 L.

Populair

De 50mm lenzen zijn altijd populair geweest, zowel onder amateurs als professionals. De beeldhoek van 50mm komt ongeveer overeen met wat het menselijk oog ziet en is dus een prima uitgangspunt voor fotografie. Bovendien is de constructie van de lenzen relatief eenvoudig, zonder corrigerende groothoekelementen, waardoor ze ook heel betaalbaar zijn. Dankzij hun grote lichtsterkte zijn ze ideaal om te gebruiken in situaties met slecht licht of wanneer beperkte scherptediepte wenselijk is. Het is overigens wel de verwachting dat de nieuwe objectieven bij hun introductie duurder zullen worden dan de huidige versies. Volgens het gerucht zulllen ze beide tegelijkertijd worden aangekondigd. 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *