Versnel fotobewerken met een SSD!

 Of je nu een nieuwe of een oude computer hebt, de kans is groot dat één onderdeel de ervaring van snelheid flink onderdrukt. Dat is de harde schijf. Opstarten van de meeste systemen duurt lang, omdat de schijf honderden kleine lees- en schrijfacties moet uitvoeren. Doordat een paar leeskoppen daarvoor steeds op een andere plek op een snel ronddraaiende gemagnetiseerde schijf informatie moeten opzoeken of wegschrijven, zit je soms minutenlang te wachten, voordat je aan de slag kan.

Met een Intel SSD 320 start je computer flitsend snel op, minder dan een minuut en op een modern systeem zelfs binnen 20 seconden!

Bijvoorbeeld met je favoriete foto- of videobewerkingsbewerkingssoftware. Die opstarten, kan ook wel even duren, om precies dezelfde reden. Complexe programma’s moeten tal van modules en libraries inladen. En staat Adobe Photoshop of Premiere, Corel Photopaint, The Gimp, Pinnacle of Avid Studio of een van de andere bekende pakketten eenmaal op je desktop, dan is de harde schijf al snel wéér een bottleneck. Zeker bij goedkopere versies van deze software, die beperkingen heeft in hoeveel werkgeheugen ze kan aanspreken, loop je al snel tegen de grenzen aan.

Met een Intel SSD 320 kan je vrijwel direct aan de slag met zelfs de meest complexe software: alles is supersnel ingeladen!

Voor het bewerken worden beeld- en videobestanden immers intern ‘uitgepakt’ naar een ongecomprimeerd formaat. Die 10-megapixel foto is als JPG-bestand misschien maar een megabyte of vijf, in goede bewerkingssoftware verveelvoudigt de omvang en dus het vereiste werkgeheugen. Ga aan de slag met lagen, filters en effecten, dan neemt die omvang rap toe. Een goede History-functie (ongedaan maken geschiedenis) bewaart een kopie na iedere handeling: tel uit je winst, of liever: je verlies. Want binnen de kortste keren is het werkgeheugen vol en dan moet de harde schijf dienen als tijdelijke opslagruimte. Door de mechanische werking vertraagt dat de zaak enorm. Gelukkig is er een oplossing, die op dit moment extra aantrekkelijk is!

Een Intel SSD 320 zorgt ervoor dat je programma’s soepel blijven werken, ook met grote, complexe bestanden waarop veel bewerkingen zijn uitgevoerd!

Je kon het al tussen de regels doorlezen: een SSD ofwel Solid State Drive zorgt ervoor dat je computer weer helemaal bij de tijd is. Een vier jaar oude laptop voelt qua snelheid alsof hij net van de plank komt en een modern systeem, bijvoorbeeld met Core i5 of Core i7-processor, laat pas echt zijn kracht zien wanneer je een SSD installeert.

SSD praktijkvoorbeelden en tips:

  • Tien 22 Megapixel foto’s tot een panorama verwerken: 4 minuten met een harde schijf, 2 minuten met een SSD – op basis van dezelfde onderdelen!
  • De resulterende 128 Megapixel foto neemt 1 GB werkgeheugen in beslag. Na een paar bewerkingen zit zelfs het uitgebreidste werkgeheugen vol. Een harde schijf zorgt dan voor een forse vertraging, zodat je onnodig lang moet wachten tot elke volgende bewerking voltooid is. Met een SSD gaat het zo snel als je processor toelaat – en die is heel wat sneller!
  • Gebruik een SSD als primaire schijf voor besturingssysteem en programma’s.
  • Zorg ervoor dat je video- en fotobewerkingssoftware de SSD gebruikt voor tijdelijke bestanden (de ‘scratch disk’).
  • Bij foto- en videobewerkingen gaat het primair om toegangstijd, niet om doorvoersnelheid. Pas wanneer het eindresultaat wordt uitgevoerd, is doorvoersnelheid echt van belang. Daarom is een SSD veel beter dan een RAID-0 oplossing.
  • Zelfs de langzaamste SSD’s van dit moment evenaren de snelste harde schijven qua doorvoersnelheid, terwijl ze qua toegangstijd altijd vele malen sneller zijn: circa 0,1 ms voor SSD’s, versus ca. 14 ms voor harddisks.
  • Een SSD verbruikt minder stroom dan een harde schijf, dus de accu van je laptop gaat langer mee.
  • Een SSD werkt geruisloos, dus je computer produceert minder lawaai.

Prijs: gunstiger dan ooit

Door de overstromingen in Thailand zijn harddisks op dit moment fors in prijs gestegen. De prijzen zijn verdrie- of zelfs verviervoudigd. Een SSD kost weliswaar nog altijd meer per Gigabyte, maar zolang snelheid en niet alleen uitbreiding van de capaciteit het doel is, bieden SSD’s op dit moment meer waar voor je geld dan ooit. Geen beter moment dus om een Intel SSD aan te schaffen!

Intel biedt 5 jaar garantie op haar SSD 320-serie SSD’s, verkrijgbaar in uitvoeringen van 40 GB (mooi voor een extra scratch disk) tot maar liefst 600 GB (een volwaardige harddisk-vervanger!).

Lees meer over de Intel SSD 320-serie, inclusief samenwerkende resellers, via deze link.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *