Verschil 3D rendering en foto amper zichtbaar (iPhone 5)

Martin Hajek uit Utrecht heeft deze week de Apple-wereld volledig op zijn kop gezet. Hij plaatste een aantal foto’s van de vermoedelijk aanstaande ‘iPhone 5’ op Flickr, waarna diverse grote sites het nieuws oppikten. Het begon met een Chinese site, waarna onder andere Gizmodo, 9to5mac en iPhoneclub er over publiceerden. De foto’s waren bijzonder, want tot nu toe waren alleen plaatjes opgedoken van onderdelen van de telefoon, zoals de voor- en achterkant. Maar niet van het complete model – laat staan een werkend exemplaar. Groot nieuws dus! De foto’s van Martin toonden de vermoedelijke iPhone 5 buiten liggend op een tafel. Het leek te bevestigen dat de nieuwe iPhone een groter scherm krijgt (4 inch in paats van 3,5), maar niet door het scherm evenredig groter te maken, maar alleen in de hoogte. Ook was een nieuwe connector te zien, evenals grotere speakers en een microfoonaansluiting aan de onderkant.

Rendering

Maar het waren géén foto’s! De beelden zijn gemaakt door middel van 3D rendering, in het programma Rhinoceros 3D. Martijn heeft in het verleden bij een ontwerpbureau gewerkt en heeft daar ervaring op gedaan met 3D modelleren en renderen. Om de rendering realistischer te laten lijken, heeft Martin spiegelingen, vingerafdrukken en zelfs enkele krasjes toegevoegd. Ook de ietwat rommelige achtergrond droeg hieraan bij. Het feit dat de foto’s enige tijd voor echt werden aangezien, toont aan het verschil tussen foto’s en renderings steeds meer vervaagt.

Steeds meer render-programma’s werken als een heuse (spiegelreflex)camera, compleet met ISO-waardes, f-stop en sluitertijd. Net als in het echt, dien je deze ook in te stellen. Uiteraard moet er eerst een 3D model voorhanden zijn. In dit geval was de uitdaging om op basis van gelekte foto’s van onderdelen, geruchten en een enkele video(!) op Youtube. De kunst blijft echter wel om net als bij fotograferen een goede compositie te maken.“, aldus Martin in een mailwisseling met Technyx.

Martin is het ermee eens dat de grens tussen echt en simulatie langzaam vervaagt en dat het namaken van een foto steeds sneller en vooral makkelijker gaat. Martin: “Ter illustratie; waar het mij vroeger letterlijk dagen kostte om een enkel plaatje uit te rekenen, rolt het nu met een uurtje uit de computer. De techniek staat werkelijk voor niets! Of 3D visualisaties foto’s ooit helemaal zullen vervangen? Allicht! Maar net zoals bij schilderen vereisen zowel fotograferen als ook 3D renderen de nodige vaardigheden. Blijft het gegeven dat het prachtig is om te zien hoeveel ‘experts’ op internet in het geval van deze iPhone 5 plaatjes er in zijn getrapt!”

Pas na enige tijd ontstond er discussie over de ‘foto’s’. Onder andere op iPhoneclub zagen de echte Apple guru’s kleine afwijkingen. Zo leek het toestel geen iOS 6 te draaien, wat gek was. Iemand kon zelfs op basis van het kalender-icoontje zien dat het om het oudere iOS 4 zou gaan. Ook werd de beperkte scherptediepte ter discussie gesteld. Was dit gedaan om het bewust vaag te houden? 

Nep of echt?

Oftewel: vanaf nu weten we niets meer zeker. Is het een foto? Of een 3D rendering? Het verschil wordt steeds lastiger te zien, zeker wanneer de namaakfoto’s bewust vaag worden gemaakt. Zou de gisteren opgedoken foto van de Nikon D600 dan ook misschien nep zijn? 😉


Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *