Verkoopt Instagram straks ook ongevraagd jouw foto’s?

Recent hebben we je bericht over de ontwikkelingen op foto-app gebied. Daar is gisteren een belangrijke verandering aan toe te voegen. Om toch geld te verdienen aan de gratis app Instagram, worden de voorwaarden van Instagram aangepast. Met deze nieuwe voorwaarden mogen ze jouw foto’s verkopen zonder de rechtmatige eigenaar van de foto te betalen en zonder toestemming te vragen. Kan dit zomaar?

Het antwoord is simpel: Ja! In de algemene voorwaarden van Instagram staat dat ze de voorwaarden mogen wijzigen zonder voorafgaande berichtgeving. Er zijn nu nieuwe voorwaarden voor het gebruik van de software waarin is opgenomen dat Instagram advertentie inkomsten mag genereren uit de foto’s die worden gebruikt in Instagram. En bij die foto mogen dan ook gebruikersnaam en andere gekoppelde informatie van de gebruiker worden getoond. De gebruiker hoeft hiervoor geen toestemming te geven omdat het in de voorwaarden staat. Ook krijgt de gebruiker hiervoor ook niet betaald. Als gebruiker blijf je wel eigenaar van de foto’s.

Instagram

Onder Instagram gebruikers is de nodige ophef ontstaan over deze aanpassingen. Er is namelijk geen enkele manier om aan te geven dat je niet wilt dat dit ook met jouw foto’s gebeurt. De enige manier om te voorkomen dat Instagram op deze manier met je foto’s omgaat, is om al je foto’s van Instagram te verwijderen en je account op te heffen. Je kunt hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld Instaport. Je hebt hiervoor tot 16 januari de tijd, dan worden de nieuwe voorwaarden van kracht.

Update: Instagram heeft gereageerd op alle ophef en stelt dat het niet zo’n vaart zal gaan lopen

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *