Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year

Zoals uit bovenstaande fragment blijkt, heeft Jasper Doest twee eervolle vermeldingen in de wacht gesleept. De eerste vermelding maakt deel uit van de categorie “The World in our Hands“. “Garbage picking” is een heel opvallende foto (de vieste foto die Jasper ooit gemaakt heeft, naar eigen zeggen), waarbij het duidelijk wordt dat “onze” enorme productie aan vuilnis een overlevingsstrategie is geworden voor de ooievaar.  Omdat we keuzes moesten maken (10 foto’s maximaal), kunnen we deze opvallende foto jammer genoeg niet plaatsen.

De tweede foto, die we als teaser geplaatst hebben en die tevens de omslagfoto van het boek over deze bijzondere competitie is, plaatsen we natuurlijk wel.

Eervolle vermelding

Relaxation
Jasper Doest (The Netherlands)

De foto krijgt een eervolle vermelding in de categorie “Animal Portraits“. “Relaxation” is een foto van een jonge Japanse makaak, die vanuit de koude bergen komt genieten van een warmwaterbron. Jasper heeft zo een goede band met de dieren opgebouwd, dat de aap voor zijn ogen wegdoezelt. Door dit vertrouwen was hij in staat om een close-up te maken van deze dromer. De foto heeft overigens ook nog de “GDT European Wildlife Photographer of the Year 2012”-prijs in de wacht gesleept

Gebruikte apparatuur: Nikon D3 + 105mm f2.8; 1/200 sec at f16; ISO 2000.

Meer werk van Jasper Doest.

Prijzen van Jasper Doest.

Voor de 48-ste keer organiseerden het Natural History Museum (te Londen) en BBC Worldwide de prestigieuze competitie “Wildlife Photographer of the Year”.  Meer 48.000 foto’s uit 95 verschillende landen werden ingezonden. Zowel professionele fotografen als amateurs hebben aan deze wedstrijd deelgenomen.

Practice run, Grégoire Bouguereau (France), Winnaar:

Practice run van Grégoire Bouguereau (France) – zie verderop in dit artikel


In 1965 zag de eerste competitie het levenslicht. BBC Wildlife magazine (toentertijd Animals genaamd) was toen de enige organisator. Ondanks dat het veel kleinschaliger was, was het zelfs toen  al de meest vooraanstaande competitie op het gebied van natuurfotografie, aldus de Natural History Museum. Het belang van de competitie groeide elk jaar en in 1984 bundelde BBC Worldwide en het Natural History Museum hun krachten, om de competitie te maken  zoals we hem vandaag de dag kennen.

In Londen zijn de totaal honderd winnaars, runner-ups , speciale aanbevelingen en de eervolle vermeldingen te aanschouwen. Vanaf november is het ook gebruikelijk dat de tentoonstelling een wereldreis gaat maken, zodat in meerdere musea de fantastische foto’s te bekijken zijn. Van 25 november tot en met 3 maart 2013 worden de foto’s tentoongesteld in het Museon te Den Haag.

De competitie kent meerdere onderdelen, daardoor zijn er ook meerdere prijswinnaars, waaronder twee “Overall winners”: één volwassene en één kind in de leeftijd van 11 – 14 jaar. Onder de eervolle vermeldingen komen we twee keer een foto van Jasper Doest tegen. Jasper Doest is één van de beste natuurfotografen van Nederland. Eén van zijn foto’s heeft blijkbaar een zodanige impact, dat die foto is gekozen als voorkant voor het boek, met de honderd foto’s, dat ter eren van deze competitie wordt uitgegeven.

De foto’s zijn in diverse musea te bekijken, zijn te bekijken op de website van de Natural History Museum, worden uitgegeven in de BBC Worldlife Magazine en diverse publicaties wereldwijd.

Technyx heeft van het National History Museum toestemming gekregen om (maximaal) tien foto’s van de competitie op te nemen in dit artikel. Ga er even voor zitten en geniet, het niveau is absoluut verbazingwekkend.

Is uw interesse opgewekt om de foto’s te gaan bekijken, of ben je op zoek naar mooie Sinterklaasgeschenken, dan zijn de volgende links wellicht interessant:

Mocht je na al dit moois van mening zijn dat jouw natuurfoto’s de competitie met het hier getoonde aan kunnen, dan kun je vanaf 17 december je foto’s insturen. Vanaf die datum gaat de competitie voor 2013 van start.

De foto die als Overall Winnaar wordt aangewezen is de foto die de meeste stemmen ontving als zijnde de opvallendste en gedenkwaardigste foto van alle inzendingen. Aan de volwassenenprijs is behoorlijk geldbedrag verbonden, evenals de titel “Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year”.

Volwassenen:

Overall Winnaar

Bubble-jetting emperors
Paul Nicklen (Canada)

Om deze foto te maken van de zonovergoten massa aan keizerpinguïns, had Paul zijn benen onder het ijs geklemd, zodat hij bewegingsloos in het koude water lag en niet opgemerkt zou worden. De plek was nabij een kolonie in de Rosszee in Antarctica. Hij wachtte op het moment dat de vogels weer boven kwamen, met voedsel voor hun kuikens. Naar zijn zeggen waren de vogels zo snel, dat het framen en focussen met zijn bevroren vingers puur instinctief moest gebeuren.

Gebruikte apparatuur: Canon EOS-1D Mark IV + 8-15mm f4; 1/1000 sec at f7.1; ISO 500; Seacam onderwaterhuis.

Naast de overall winnaar is Paul met deze foto ook winnaar geworden van het onderdeel: Prijzen voor volwassenen: Underwater Worlds

Meer werk van Paul Nicklen.

Jeugd:

De tweede winnaar komt uit een groep van jeugdige fotografen. Niet alleen volwassen maar ook kinderen kunnen strijden voor de eer. Er zijn in totaal drie groepen:

De winnaar komt de groep van 11 – 14 jaar.

Overall Winnaar, jonge fotografen

Flight paths
Owen Hearn (UK)

De oogsttijd op de boerderij van de grootouders van Owen in Bedfordshire trekt roofvogels aan. Deze roofdieren verschalken de kleine vluchtende zoogdieren. Toen Owen dit tafereel, een Rode Wouw met daarachter een vliegtuig, zag, was dit een moment dat hij niet wilde missen. De foto symboliseert enerzijds de terugkeer van de Rode Wouw, die bijna met uitsterven bedreigd werd en anderzijds de protesten tegen de derde luchthaven van Londen. Deze protesten hebben mogelijk gemaakt dat deze vogel gefotografeerd kon worden.

Gebruikte apparatuur: Nikon D90 + 300mm f4 + 1.4x teleconverter; 1/1000 sec at f5.6; ISO 500; Manfrotto monopod.

Naast de overall winnaar jeugd is Owen met deze foto ook winnaar geworden van het onderdeel: Prijzen voor jeudigen (11-14 jaar). Daarnaast heeft hij in dezelfde categorie ook nog de Runner-up vermelding gekregen met de foto “Snow hide“.

Meer werk van en info over de 14-jarige Owen Hearn (op Flickr).

De speciale vermeldingen zijn onderverdeeld in vier categorieën:

Van al deze categorieën zouden we graag een foto laten zien, echter door de beperking konden we van de derde categorie geen foto plaatsen.

The Eric Hosking Portfolio Award

Deze prijs moet jonge talenten tussen 18 -26 jaar aanmoedigen. Zij moeten een portfolio van hun werk indienen dat representatief is voor de beste foto’s van hun werk.

Portfolio award

Moonset at sunrise
Vladimir Medvedev (Russia)

Zijn portfolio bestaat uit zestal prachtige foto’s Wij hebben de beschikking gekregen over deze “Moonset at sunrise“. Aan de ene kant gaat de maan onder, terwijl aan de andere kant de zon opkomt. Deze foto is genomen aan het Louisemeer in Banff National Park te Canada. Dit fenomeen treedt eens per maand op en Vladimir wilde dit fotograferen. Hij koos een fisheye-objectief om zoveel mogelijk landschap en lucht te kunnen pakken. Kort nadat hij deze foto genomen had, werd het bewolkt. Iets eerder en deze foto was niet mogelijk geweest.

Gebruikte apparatuur: Canon EOS 5D Mark II + Sigma 15mm f2.8 fisheye; 60 sec at f2.8; ISO 800.

Meer werk van Vladimir Medvedev.

The Gerald Durrell Award for Endangered Species

Deze categorie herdenkt het werk met betrekking tot bedreigde diersoorten van wijle Gerald Durrell, alsmede zijn jarenlange betrokkenheid bij deze competitie. De gefotografeerde soort moet officieel als (zeer) bedreigd, kwetsbaar of bijna bedreigd ter boek staan (nationaal dan wel internationaal).
Deze categorie wordt ondersteund door ARKive

Fly-by drinking Ofer Levy (Israel/Australia), speciale aanbeveling

Fly-by drinking
Ofer Levy (Israel/Australia)

De foto van deze grijskopvleerhond is bekroond met een speciale aanbeveling. Van de zeer grote aantallen van deze vleermuis zijn er in Australië nu nog slechts ca. 300.000 stuks over. Ze worden voornamelijk bedreigd omdat ze hun leefomgeving kwijt raken, door extreme temperaturen en door de mens (verstoring rustgebieden, eten van gekweekt fruit en omdat ze de onterechte reputatie hebben dat ze ziekten verspreiden). Ondanks dat het nu een beschermd diersoort is, is het voortbestaan onzeker. Ofer heeft vele dagen in het Parramatta Park in New South wales doorgebracht om de bijzondere drinkgewoonte van deze vleermuis vast te kunnen leggen. Hij heeft daarvoor dagen achtereen drie uur per dag in borsthoog water gestaan met zijn camera op een tripod bij een temperatuur van 40 graden. Tegen zonsondergang scheert de vleermuis met zijn borst over het water, om het vervolgens bij het opstijgen het water van zijn vacht te likken.

Gebruikte apparatuur: Canon EOS-1D Mark IV + 600mm f4; 1/1250 sec at f4; ISO 1250; Miller tripod + Arrow 25 fluid head.

Meer werk van Ofer Levy.

The World in Our Hands

Voor deze categorie kwamen foto’s in aanmerking die je aan het denken zetten en meer inzicht verschaffen over de invloed van ons handelen op de natuur. De invloed mag zowel constructief als destructief zijn. De eerder genoemde “Garbage Picking” van Jasper Doest heeft in deze categorie een eervolle vermelding ontvangen.

Ice matters, Anna Henly (UK), Winnaar

Ice matters
Anna Henly (UK)

Met deze foto heeft Anna deze categorie gewonnen. Ze zat op een boot in Svalbard, halverwege Noorwegen en de Noordpool, toen ze deze beer op de ijsschotsen zag lopen, aarzelend alsof de beer zich afvroeg of de schotsen het gewicht wel konden dragen. Anna gebruikte haar fisheye-objectief om de illusie te wekken dat de beer bovenop de planeet stond waarvan al het ijs afbrokkelt. Hiermee symbolisch aangevend dat voor de ijsbeer het ijs van essentieel belang is om te overleven, terwijl het ijs met het jaar teruggedrongen wordt. Wetenschappers verwachten dat binnen afzienbare tijd, het afsmelten van de ijskap voor zowel de mens als voor de ijsbeer een enorm probleem op zal leveren en veel invloed zal hebben op de totale leefomgeving.

Gebruikte apparatuur: Canon EOS 5D + 15mm f2.8 fisheye; 1/100 sec at f3.5; ISO 400.

Meer werk van Anna Henly

De groep “Adult Awards” bestaat uit elf verschillende categorieën. Van de categorie “Animals Portraits” hebben we “Relaxation” van Jasper Doest al eerder genoemd. Van de overige categorieën zullen we hier een aantal foto’s tonen. Dit dekt absoluut niet de hele lading, maar die is gelukkig wel te zien met behulp van bovenstaande link.

Behaviour: Birds

In deze categorie wordt van de foto geëist dat het ons op esthetische wijze aanspreekt, uniek moet zijn en (een) dramatische actie(s) moet vertonen.

Frozen moment, Paul Nicklen (Canada), Winnaar

Frozen moment
Paul Nicklen (Canada)

De aandachtige lezer zal opgevallen zijn dat we Paul Nicklen al eerder, als “Overall Winner” van deze competitie, waren tegengekomen. Maar ook in de categorie gedrag van vogels is één van zijn foto’s tot winnaar uitgeroepen. Overigens vallen nog twee van zijn andere foto’s in de prijzen: een Runner-up en een speciale aanbeveling. De pinguïns op deze foto waren gehaast omdat een zeeluipaard op hen aan het jagen was. Ze zijn zo snel dat ze tot 2 meter boven het waterniveau uitrijzen en perfect op het ijs landen. Paul was zelf ook bedacht op de zeeluipaard. Een eerder “contact” kan hij alleen navertellen, omdat de zeeluipaard zich net op tijd realiseerde dat hij geen pinguïn was, aldus Paul.

Gebruikte apparatuur: Canon EOS-1D Mark IV + 24-105mm f4; 1/2000 sec at f11; ISO 400.

Meer werk van Paul Nicklen.

Behaviour: Cold-Blooded Animals

Omdat koudbloedige dieren de meerderheid vormen van alle dieren op aarde en omdat we vaak nog maar heel erg weinig van hun gedrag afweten, staat deze categorie garant voor interessante foto’s.

Into the mouth of the caiman, Luciano Candisani (Brazil), Winnaar:

Into the mouth of the caiman
Luciano Candisani (Brazil)

Luciano heeft deze categorie van koudbloedige dieren gewonnen met bovenstaande foto die is genomen in de ondiepe, modderige wateren van het grootste drasland (wetland) ter wereld: Patanal dat voornamelijk in Brazilië is gelegen. De yacarekaaiman ligt daar rustig te wachten tot hij genadeloos toe kan slaan op het moment dat een vis te dichtbij komt. Meestal zien we een kaaiman drijven aan het oppervlak. Onder water is het een ander verhaal en dat is wat Luciano fascineert. De eerste keer was erg schrikken, nu weet Luciano dat de meeste kaaimannen niet agressief zijn voor mensen. Hij weet dat het, het veiligste is als de kaaiman zich op de vissen concentreert. Op het moment dat Luciano zich op deze kaaiman, die wel 3 meter lang kan worden, concentreert is er ook altijd een veldbioloog in zijn nabijheid.

Gebruikte apparatuur: Canon EOS 5D Mark II + Sigma 15mm + Kenko 1.4x extender; 1/100 sec at f4; ISO 400; Onderwaterbehuizing + domelens + extensie ring; two Sea&Sea YS-110 flitslichten.

Meer werk van Luciano Candisani.

Behaviour: Mammals

Voor de categorie zoogdieren geldt dezelfde algemene zinsnede als voor de vogels.

Practice run, Grégoire Bouguereau (France), Winnaar:

Practice run
Grégoire Bouguereau (France)

Grégoire heeft bijna tien jaar lang foto’s gemaakt van en gestudeerd op het gedrag van de cheeta in de Serengeti (Tanzania). In het bovenstaande tafereel wordt de hem bekende jachtles gegeven van een moeder aan haar welpen. Telkens wordt de Thomsongazelle opnieuw gevangen en tegen de grond gewerkt. Als de welpen dan geen interesse meer tonen, ziet de gazelle kans te ontsnappen, maar niet voor lang. Het “spel” herhaalt zich, zodat de welpen uiteindelijk in staat zullen zijn in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Deze aangrijpende foto werd als winnaar bekroond in de categorie gedrag van zoogdieren.

Gebruikte apparatuur: Nikon D3 + 300mm f2.8; 1/1250 sec at f2.8 (-0.7 e/v); ISO 400.

Meer werk van Grégoire Bouguereau

Urban Wildlife

Voor deze categorie kwamen foto’s uit de stedelijke en voorstedelijke gebieden in aanmerking. Hierbij moet de inbreng van de mens duidelijk aanwezig zijn.

Bumper life Pål Hermansen (Norway), Winnaar:

Bumper life
Pål Hermansen (Norway)

Deze eekhoorn, die rustig  op de bumper van een stuk vergane glorie,een nootje zit op te knabbelen, leverde Pål de runner-up-prijs op. Op een verlaten bouwval hebben na ca.60 jaar de algen en mos zich meester gemaakt van de auto’s. Planten groeien door de bodem heen en kleine diertjes hebben er hun thuis van gemaakt. Deze eekhoorn kwam elke dag rond dezelfde tijd op het verlaten terrein. Lopend van de ene auto naar de andere, begon naar verloop van tijd Pål het specifieke geluid van het metaal te herkennen en wist zo precies waar de ekhoorn zich bevond. Hij lokte de eekhoorn met nootjes en werd beloond met deze fantastische foto.

Gebruikte apparatuur: Hasselblad H3D-39 + 210mm + 1.7x converter; 0.3 sec at f7.1; ISO 100.

Meer werk van Pål Hermansen

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *