Velbon Ultra Luxi L reisstatief review

Voordeel van een reisstatief zoals de Velbon Ultra Luxi L, is de vrijheid die het geeft. Wanneer maximale stabiliteit nodig is, bijvoorbeeld bij harde wind, laat je het statief deels ingeschoven. Volledig ingeschoven is de werkhoogte met 41 centimeter vergelijkbaar met een macrostatief op maximale hoogte. Schuif je daarnaast het bovenste segment uit, dan ontstaat een werkhoogte van 63 centimeter. In normale omstandigheden gebruik je (wat ons betreft) het onderste segment en de middenkolom niet. In noodgevallen kan het statief altijd tot maximale hoogte uitgeschoven worden. Het is een goedkoop, voldoende stevig en veelzijdig reisstatief. Het kan een regulier statief niet vervangen, zeker niet bij intensief gebruik, maar is prima voor erbij. Op vakantie, zakenreis, of om in de achterbak van de auto te laten liggen ‘voor het geval dat’. Ook kan het prima gebruikt worden als extra statiefje voor bijvoorbeeld een (draadloze) flitser of reflectiescherm.

Een statief met een comfortabele werkhoogte.
(beweeg met de muiswijzer over de foto om het verschil te zien)

Pluspunten

 • Riante werkhoogte
 • Ook macro / laag standpunt (19 cm)
 • Voldoende licht en compact voor op reis
 • Eigenschappen van een gewoon statief
 • Snelkoppeling

Minpunten

 • Geen extra vergrendeling grondplaat
 • Schuimrubber op poten laat los
 • Erg trillingsgevoelig bij maximale hoogte
 • Hendel losmaken bij transport
 • Poten losmaken/vergrendelen kan soepeler


Kees Krick is freelance schrijver en fotograaf. Hij werkt voor diverse fotografie- en computerbladen en bedrijven. Verder is hij auteur van de boeken Licht en belichting en Kinderen in de fotografiereeks van Pearson Education.

Het is bijzonder lastig om een reisstatief te vinden dat compact, licht en stevig is, een acceptabele werkhoogte heeft en ook nog het gewicht van een professionele spiegelreflex met dito lens kan dragen. O ja, het statief moet ook nog enigszins betaalbaar zijn. Het gaat om een extra statief en niet op de vervanging van het reguliere statief. Eigenlijk zoeken we de beste eigenschappen van een gewoon statief, maar dan in een handzaam formaat. Zoiets bestaat wel, maar wel voor een astronomisch bedrag. Dat gaat ons iets te ver.
De gulden(tussen)weg
Voor een zakenreis waarbij ook ’s avonds en ’s nachts in stedelijk gebied gefotografeerd moest worden, hebben wij voor een reisstatief gekozen dat heel dicht bij de mogelijkheden van een gewoon statief komt. Het werd de Velbon Ultra Luxi L. Ingeschoven meet dit statief slechts 39 centimeter. Er bestaat zelfs een nog kleinere variant, de Velbon Ultra Luxi M, die ingeklapt maar 34,5 centimeter is. Compacter voor op reis, maar wel met een beduidend lagere werkhoogte. De door ons geteste L-versie is ingeschoven vijf centimeter langer dan de M-versie, maar de maximale werkhoogte komt daardoor wel 22,5 centimeter hoger uit. Elk pootsegment (5 in totaal) is immers een stukje langer. Een nieuw model in trouwens al in aantocht. De Velbon Ultra Luxi L II. Met meer draagvermogen en een lager gewicht. Ingeklapt is deze nieuwe telg wat langer dan zijn voorganger, terwijl de werkhoogte lichtjes is afgenomen. Alternatieven van Velbon zijn de Ultra Voxi en Ultra Rexi series, waar aanvullend nog een statiehoofd bij nodig is. Uiteraard zijn er meer merken met compacte (reis)statieven.
//velluxl01.jpg (origineel P20110429-143203.jpg)
//fotobijschrift: Ingeklapt slechts 39 centimeter.
Werkhoogte
Veel betaalbare reisstatieven zijn wel licht en compact, maar alleen geschikt om een compact-, bridge- of systeemcamera te dragen. Een kleine selectie macro- en reisstatieven kan daarnaast ook een spiegelreflex met lens aan, maar ze hebben vaak een werkhoogte van enkele tientallen centimeters. Zo’n laag statief is prima als je vanaf grondniveau kunt en wilt werken, of voor wanneer je de gelegenheid hebt om het statiefje ergens op te plaatsen. Vanaf de grond werken is in de praktijk vaak erg lastig, zoals midden in een drukke stad. Voor de fotograaf is het geen prettige werkhouding, daarnaast zal geregeld iets het zicht belemmeren. Wil je een klein statief op locatie als ‘gewoon statief’ gebruiken, dan wordt je standpunt volledig bepaald door objecten waarop je het statief kunt plaatsen. Zoals elektriciteitskastjes, muurtjes of relingen. Aan de andere kant is de Velbon misschien net iets te groot voor in de handbagage tijdens een vliegreis.
//velluxl06.jpg (origineel P20110601-194838.jpg)
//fotobijschrift: Over obstakels heen fotograferen is geen enkel probleem.
Van hoog tot laag
Een statief zoals de Velbon Ultra Luxi L geeft dan beduidend meer vrijheid. Met een maximale hoogte van maar liefst 161 centimeter is het een normaal statief maar dan in een lichtere uitvoering. De laagst haalbare werkhoogte is een respectabele 19 centimeter. Ideaal voor macrowerk en opnamen vanuit een extreem laag standpunt. Dit is mogelijk door de middenkolom los te draaien en de poten in de uiterste spreidstand te zetten. Via knopjes kunnen de poten in drie standen gezet worden, zoals we dat ook van allerlei ‘gewone’ statieven kennen. Een statiefhoofd met snelkoppeling is bij dit model al inbegrepen. De grondplaat is lekker groot zodat een spiegelreflex er stevig op vastgezet kan worden. Helaas is er geen extra palletje waarmee de grondplaat in het statiefhoofd vergrendeld wordt. Het is daarom vooral in de portretstand zaak om niet per ongeluk tegen de vergrendeling te stoten. In het statiefhoofd zitten ook nog drie waterpasjes. Erg netjes.
//velluxl02.jpg (origineel P20110601-082957.jpg)
//fotobijschrift: Ook laag bij de grond werken kan.
Specificaties
MerkVelbon
ModelUltra Luxi L
Gewicht1,32 kg
MateriaalAluminium
Min. gebruikshoogte19 cm
Max. gebruikshoogte161 cm
(middenzuil omlaag139 cm)
Ingeschoven39 cm
Max. cameragewicht2,5 kg
Prijs€ 99,-
Op transport
Bij het statief wordt een draagtas met schouderband geleverd. Na het uitpakken is wel een extra handeling nodig. Het statiefhoofd heeft twee hendels. Eentje voor horizontale en verticale bewegingen, en eentje om de kop te kantelen. Het is een beetje jammer dat één van deze hendels steeds losgedraaid moet worden om het statief in de tas op te bergen. Dat kost aardig wat tijd, er zijn veel rondwentelingen nodig om de hendel los of vast te maken. Wel handig bedacht is dat de hendel aan het handvat van de andere hendel gekoppeld kan worden, zodat je hem niet snel kwijtraakt. Het heeft onze voorkeur dit loskoppelen alleen te doen als het statief echt op transport moet. Je kunt het statief beter aan je fototas hangen, dan steeds in de draagtas opbergen. Laat je de hendel zitten, dan past het statief niet in de bijgeleverde tas.
//velluxl03.jpg (origineel P20110601-085511.jpg)
//fotobijschrift: Een draagtas wordt meegeleverd.
Pootsegmenten
De Velbon is gemaakt van aluminium. De poten bestaan uit vier uitschuifbare segmenten die met een draaibeweging vergrendeld worden. Er zitten dus geen klemmen op die een statief aan de onderzijde altijd wat breder maken. Elke poot bestaat zodoende uit vijf segmenten. Het onderste segment is extreem dun en maakt het statief minder stabiel. Wanneer de maximale werkhoogte niet nodig is, raden wij aan om van onder naar boven één of meer segmenten in te schuiven. De dikkere buizen hebben een aanzienlijk beter draagvermogen en zijn minder gevoelig voor trillingen. De handleiding adviseert juist om de onderste drie pootjes met rust te laten en alleen het dikste (bovenste) segment in te schuiven. Dit doen wij bij voorkeur juist niet.
//velluxl04a.jpg (origineel P20110601-082755.jpg)
//velluxl04b.jpg (origineel P20110601-084202.jpg)
//fotobijschrift: De dikste segmenten geven de beste stabiliteit. (beweeg met de muiswijzer over de foto om het verschil te zien)
In- en uitschuiven
Draai het voetje totdat je in totaal vier klikjes hebt gevoeld. Daarna zijn alle segmenten ontgrendeld en is een poot volledig uit te schuiven. Draai de voet stevig in tegengestelde richting om alle segmenten te vergrendelen. Dit moet zorgvuldig gebeuren om onbedoeld inschuiven te voorkomen. Met een beetje handigheid kun je ook alleen de onderste drie segmenten of alleen het bovenste segment uit- en inschuiven. Het bovenste segment heeft een aparte schuimrubberen greep. Dat greepje schiet helaas al snel los. Weersta de verleiding om het omhulsel weg te halen, want de aluminium poot is te glad om zonder handgreep te bedienen. Vastzetten met stevige lijm die het schuim niet aantast is een betere oplossing.
Draagvermogen
Het statief heeft volgens de website van Velbon een draagvermogen van 2,5 kilogram. De doos spreekt over slechts twee kilogram. Het statief is niet bedoeld voor professionele spiegelreflexcamera’s zoals een Canon 5D Mark II of Nikon D700 met bijbehorende (zware) lenzen. Een lichtere consumenten¬reflexcamera kan wel prima. Uiteraard is het statief daarnaast ook geschikt voor compact-, bridge- en systeemcamera’s. Toch hebben wij, eigenwijs als wij zijn, het statief met een Canon 5D Mark II met 24-105 f/4 standaardobjectief gebruikt en dat ging prima. Gebruik je een zware lens of kantel je de camera voorwaarts (omlaag), zorg dan dat je altijd één statiefpoot aan de voorzijde plaatst. Dit geldt overigens voor elk statief. Let er ook op dat alle poten goed vergrendeld zijn en niet zomaar kunnen inschuiven.
//velluxl05.jpg (origineel P20110601-174334.jpg)
//fotobijschrift: Een spiegelreflexcamera misstaat niet.
Trillingen
De Velbon Ultra Luxi L heeft volledig uitgeschoven een comfortabele werkhoogte. Wel is het voor de stabiliteit beter om de middenkolom in de laagste stand te houden. Dit geldt eigenlijk altijd bij statieven. In noodgevallen is er dan altijd nog wat extra lengte beschikbaar. Zelf houden we liever ook de onderste segmenten ingeschoven. Het zijn spillepootjes. Veel te dun. Ze maken het statief erg gevoelig voor trillingen. Na een klein stootje trilt het statief meer dan een seconde na. Dit geldt alleen onbelast, dus zonder camera erop. Plaats je een camera op het statief, dan heb je nog maar weinig last van natrillingen. Schuiven we daarnaast het onderste iele pootdeel in, dan is het geheel ineens vele malen stabieler. We praten dan nog steeds over een comfortabele werkhoogte van bijna 113 centimeter. Bij dit statief schuiven we in noodgevallen zelfs liever de middenkolom een stukje omhoog, dan dat we de onderste segmenten gebruiken.
Conclusie
Voordeel van een reisstatief zoals de Velbon Ultra Luxi L, is de vrijheid die het geeft. Wanneer maximale stabiliteit nodig is, bijvoorbeeld bij harde wind, laat je het statief deels ingeschoven. Volledig ingeschoven is de werkhoogte met 41 centimeter vergelijkbaar met een macrostatief op maximale hoogte. Schuif je daarnaast het bovenste segment uit, dan ontstaat een werkhoogte van 63 centimeter. In normale omstandigheden gebruik je (wat ons betreft) het onderste segment en de middenkolom niet. In noodgevallen kan het statief altijd tot maximale hoogte uitgeschoven worden. Het is een goedkoop, voldoende stevig en veelzijdig statief. Het kan een reguliere statief niet vervangen, zeker niet bij intensief gebruik, maar is prima voor erbij. Op vakantie, zakenreis, of om in de achterbak van de auto te laten liggen ‘voor het geval dat’. Ook kan het prima gebruikt worden als extra statiefje voor bijvoorbeeld een (draadloze) flitser of reflectiescherm.
//velluxl07a.jpg (origineel P20110601-194129.jpg)
//velluxl07b.jpg (origineel P20110601-194244.jpg)
//fotobijschrift: Een statief met een comfortabele werkhoogte. (beweeg met de muiswijzer over de foto om het verschil te zien)
Pluspunten
+ Riante werkhoogte
+ Ook macro / laag standpunt (19 cm)
+ Voldoende licht en compact voor op reis
+ Eigenschappen van een gewoon statief
+ Snelkoppeling
Minpunten
– Geen extra vergrendeling grondplaat
– Schuimrubber op poten laat los
– Erg trillingsgevoelig bij maximale hoogte
– Hendel losmaken bij transport
– Poten losmaken/vergrendelen kan soepeler

Het is bijzonder lastig om een reisstatief te vinden dat compact, licht en stevig is, een acceptabele werkhoogte heeft en ook nog het gewicht van een professionele spiegelreflex met dito lens kan dragen. O ja, het statief moet ook nog enigszins betaalbaar zijn. Het gaat om een extra statief en niet op de vervanging van het reguliere statief. Eigenlijk zoeken we de beste eigenschappen van een gewoon statief, maar dan in een handzaam formaat. Zoiets bestaat wel, maar wel voor een astronomisch bedrag. Dat gaat ons iets te ver.

De gulden(tussen)weg

Voor een zakenreis waarbij ook ’s avonds en ’s nachts in stedelijk gebied gefotografeerd moest worden, hebben wij voor een reisstatief gekozen dat heel dicht bij de mogelijkheden van een gewoon statief komt. Het werd de Velbon Ultra Luxi L. Ingeschoven meet dit statief slechts 39 centimeter. Er bestaat zelfs een nog kleinere variant, de Velbon Ultra Luxi M, die ingeklapt maar 34,5 centimeter is. Compacter voor op reis, maar wel met een beduidend lagere werkhoogte. De door ons geteste L-versie is ingeschoven vijf centimeter langer dan de M-versie, maar de maximale werkhoogte komt daardoor wel 22,5 centimeter hoger uit. Elk pootsegment (5 in totaal) is immers een stukje langer. Een nieuw model in trouwens al in aantocht. De Velbon Ultra Luxi L II. Met meer draagvermogen en een lager gewicht. Ingeklapt is deze nieuwe telg wat langer dan zijn voorganger, terwijl de werkhoogte lichtjes is afgenomen. Alternatieven van Velbon zijn de Ultra Voxi en Ultra Rexi series, waar aanvullend nog een statiehoofd bij nodig is. Uiteraard zijn er meer merken met compacte (reis)statieven.

Ingeklapt slechts 39 centimeter.

Veel betaalbare reisstatieven zijn wel licht en compact, maar alleen geschikt om een compact-, bridge- of systeemcamera te dragen. Een kleine selectie macro- en reisstatieven kan daarnaast ook een spiegelreflex met lens aan, maar ze hebben vaak een werkhoogte van enkele tientallen centimeters. Zo’n laag statief is prima als je vanaf grondniveau kunt en wilt werken, of voor wanneer je de gelegenheid hebt om het statiefje ergens op te plaatsen. Vanaf de grond werken is in de praktijk vaak erg lastig, zoals midden in een drukke stad. Voor de fotograaf is het geen prettige werkhouding, daarnaast zal geregeld iets het zicht belemmeren. Wil je een klein statief op locatie als ‘gewoon statief’ gebruiken, dan wordt je standpunt volledig bepaald door objecten waarop je het statief kunt plaatsen. Zoals elektriciteitskastjes, muurtjes of relingen. Aan de andere kant is de Velbon misschien net iets te groot voor in de handbagage tijdens een vliegreis.

Over obstakels heen fotograferen is geen enkel probleem.

Hoog en laag

Een statief zoals de Velbon Ultra Luxi L geeft dan beduidend meer vrijheid. Met een maximale hoogte van maar liefst 161 centimeter is het een normaal statief maar dan in een lichtere uitvoering. De laagst haalbare werkhoogte is een respectabele 19 centimeter. Ideaal voor macrowerk en opnamen vanuit een extreem laag standpunt. Dit is mogelijk door de middenkolom los te draaien en de poten in de uiterste spreidstand te zetten. Via knopjes kunnen de poten in drie standen gezet worden, zoals we dat ook van allerlei ‘gewone’ statieven kennen. Een statiefhoofd met snelkoppeling is bij dit model al inbegrepen. De grondplaat is lekker groot zodat een spiegelreflex er stevig op vastgezet kan worden. Helaas is er geen extra palletje waarmee de grondplaat in het statiefhoofd vergrendeld wordt. Het is daarom vooral in de portretstand zaak om niet per ongeluk tegen de vergrendeling te stoten. In het statiefhoofd zitten ook nog drie waterpasjes. Erg netjes.

Ook laag bij de grond werken gaat prima.

De Velbon Ultra Luxi L is van aluminium en weegt slechts 1,32 kg. Hij kan een gewicht dragen van maximaal 2 kg. Dat is voor ruim voldoende voor de meeste cameracombinaties, uitgezonderd zware telelenzen. De minimale gebruikshoogte is 19 cm en de maximale 161. Met de middenzuil omlaag is de werkhoogte 139 cm. In de tas neemt het statief 39 cm ruimte in beslag. De adviesprijs is € 99.

Algemeen
 
Merk Velbon
Productnaam Ultra LuXi L
Productcode VB40500
Details Productinfo
New Specs
Gewicht 1320 gram
Materiaal Aluminium
Min. gebruikshoogte 19 cm
Max. gebruikshoogte 161 cm
Max. cameragewicht 2 kg

Op transport

Bij het statief wordt een draagtas met schouderband geleverd. Na het uitpakken is wel een extra handeling nodig. Het statiefhoofd heeft twee hendels. Eentje voor horizontale en verticale bewegingen, en eentje om de kop te kantelen. Het is een beetje jammer dat één van deze hendels steeds losgedraaid moet worden om het statief in de tas op te bergen. Dat kost aardig wat tijd, er zijn veel rondwentelingen nodig om de hendel los of vast te maken. Wel handig bedacht is dat de hendel aan het handvat van de andere hendel gekoppeld kan worden, zodat je hem niet snel kwijtraakt. Het heeft onze voorkeur dit loskoppelen alleen te doen als het statief echt op transport moet. Je kunt het statief beter aan je fototas hangen, dan steeds in de draagtas opbergen. Laat je de hendel zitten, dan past het statief niet in de bijgeleverde tas.

Een draagtas wordt meegeleverd.

Pootsegmenten

De Velbon is gemaakt van aluminium. De poten bestaan uit vier uitschuifbare segmenten die met een draaibeweging vergrendeld worden. Er zitten dus geen klemmen op die een statief aan de onderzijde altijd wat breder maken. Elke poot bestaat zodoende uit vijf segmenten. Het onderste segment is extreem dun en maakt het statief minder stabiel. Wanneer de maximale werkhoogte niet nodig is, raden wij aan om van onder naar boven één of meer segmenten in te schuiven. De dikkere buizen hebben een aanzienlijk beter draagvermogen en zijn minder gevoelig voor trillingen. De handleiding adviseert juist om de onderste drie pootjes met rust te laten en alleen het dikste (bovenste) segment in te schuiven. Dit doen wij bij voorkeur juist niet.

De dikste segmenten geven de beste stabiliteit.
(beweeg met de muiswijzer over de foto om het verschil te zien)

In- en uitschuiven

Draai het voetje totdat je in totaal vier klikjes hebt gevoeld. Daarna zijn alle segmenten ontgrendeld en is een poot volledig uit te schuiven. Draai de voet stevig in tegengestelde richting om alle segmenten te vergrendelen. Dit moet zorgvuldig gebeuren om onbedoeld inschuiven te voorkomen. Met een beetje handigheid kun je ook alleen de onderste drie segmenten of alleen het bovenste segment uit- en inschuiven. Het bovenste segment heeft een aparte schuimrubberen greep. Dat greepje schiet helaas al snel los. Weersta de verleiding om het omhulsel weg te halen, want de aluminium poot is te glad om zonder handgreep te bedienen. Vastzetten met stevige lijm die het schuim niet aantast is een betere oplossing.

Het statief heeft volgens de website van Velbon een draagvermogen van 2,5 kilogram. De doos spreekt over slechts twee kilogram. Het statief is niet bedoeld voor professionele spiegelreflexcamera’s zoals een Canon 5D Mark II of Nikon D700 met bijbehorende (zware) lenzen. Een lichtere consumenten­reflexcamera kan wel prima. Uiteraard is het statief daarnaast ook geschikt voor compact-, bridge- en systeemcamera’s. Toch hebben wij, eigenwijs als wij zijn, het statief met een Canon 5D Mark II met 24-105 f/4 standaardobjectief gebruikt en dat ging prima. Gebruik je een zware lens of kantel je de camera voorwaarts (omlaag), zorg dan dat je altijd één statiefpoot aan de voorzijde plaatst. Dit geldt overigens voor elk statief. Let er ook op dat alle poten goed vergrendeld zijn en niet zomaar kunnen inschuiven.

 Een spiegelreflexcamera misstaat niet.

Trillingen

De Velbon Ultra Luxi L heeft volledig uitgeschoven een comfortabele werkhoogte. Wel is het voor de stabiliteit beter om de middenkolom in de laagste stand te houden. Dit geldt eigenlijk altijd bij statieven. In noodgevallen is er dan altijd nog wat extra lengte beschikbaar. Zelf houden we liever ook de onderste segmenten ingeschoven. Het zijn spillepootjes. Veel te dun. Ze maken het statief erg gevoelig voor trillingen. Na een klein stootje trilt het statief meer dan een seconde na. Dit geldt alleen onbelast, dus zonder camera erop. Plaats je een camera op het statief, dan heb je nog maar weinig last van natrillingen. Schuiven we daarnaast het onderste iele pootdeel in, dan is het geheel ineens vele malen stabieler. We praten dan nog steeds over een comfortabele werkhoogte van bijna 113 centimeter. Bij dit statief schuiven we in noodgevallen zelfs liever de middenkolom een stukje omhoog, dan dat we de onderste segmenten gebruiken.

Deel dit

Eén antwoord op “Velbon Ultra Luxi L reisstatief review”

 1. I have noticed you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every month because you’ve got high
  quality content. If you want to know how to make extra $$$, search for:
  best adsense alternative Wrastain’s tools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *