Update: Nikon 1 V1 JPEG vs RAW

De uitgebreide review van de Nikon 1 V1 systeemcamera is geupdate met aanvullende testresultaten. Deze hadden we al wel intern bekeken, maar nog niet in de review opgenomen. Op verzoek doen we dit alsnog. Zoals beschreven kenmerkt de Nikon 1-serie (met de V1 en J1) zich met zijn CX-sensor van 1 inch. Deze sensormaat is vrij ongebruikelijk en zit qua omvang tussen een compactcamera en een spiegelreflex/systeemcamera in. Een grotere sensor levert op hogere lichtgevoeligheden (ISO) over het algemeen betere resultaten af, dan een camera met een kleinere sensor. Dat verschil zien we al tussen een APS-C (b.v. Nikon D5100) en een MFT sensor (b.v. Panasonic G3). De eerste heeft een 1,5x crop ten opzichte van fullframe en de tweede 2,0x. De CX-sensor van Nikon heeft een 2,7x crop en is dus nog een stuk kleiner dan de MFT-sensoren (laat staan APS-C of fullframe). Desondanks kan de Nikon 1 V1 nog redelijk meekomen, wat mede te danken is aan het lage pixel aantal (10 megapixels). Maar ook dankzij goede ruisreductie. Maar dergelijke beeldmanipulatie gaat altijd ten koste van bepaalde zaken, zoals scherpte en kleuren. De hoeveelheid ruisreductie en het effect ervan verschilt sterk per fabrikant en cameramodel.

Als we de RAW-opnamen van de Nikon 1 V1 vergelijken met de JPEG-foto’s op ISO 3200 zien we een behoorlijk verschil. De RAW-opname is beduidend scherper en bevat meer fijne details, maar is ook vrij ruizig. Toch heeft Nikon de ruis bij de JPEG-opname redelijk weten te filteren. Daarbij heeft men meteen ook de kleurverzadiging wat aangedikt om te voorkomen dat de foto’s op hoge ISO’s wat flets worden. Toch zijn sommige details in de JPEG-opname wel vrij grof geworden, wat te zien is aan de neus en de ogen.

Links: JPEG, rechts: RAW (ISO 3200)

Datzelfde zien we ook terug bij onze testkaart. Hierbij valt nog meer op dat de kleuren zijn aangepast, in negatieve zin. Door de veelvoud aan de kleuren (op onze kleurenkaart) is het geheel beeld beïnvloed. Voor de duidelijkheid: het betreft dezelfde opname; de V1 sloeg de foto op in zowel het JPEG- als RAW-formaat. De RAW-opname is zonder nabewerking omgezet via Adobe Photoshop CS5.

Links: JPEG, rechts: RAW (ISO 3200)

Als we de RAW-foto’s door onze testsoftware laten beoordelen dan zien we een behoorlijk groot verschil wat betreft ruis. Overigens valt dit verschil binnen de marges. Er zijn andere fabrikanten die nog meer ruisreductie toepassen, waardoor het uiteindelijke verschil tussen JPEG en RAW nog verder oploopt. Als we de resultaten naast de (JPEG) resultaten van een aantal andere camera’s zetten is het grote verschil nog beter te zien. Overigens hebben we in het verleden RAW-tests met de Canon EOS 600D en Nikon D5100 uitgevoerd waarbij de verschillen lang niet zo groot waren.

Onze Nikon 1 V1 review is aangevuld met deze testresultaten.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *