Uitslag wedstrijd vakantiefoto’s en reisverhalen

Toegegeven, het heeft erg lang – te lang! – geduurd voordat we eindelijk de uitslag van de wedstrijd ‘reisverhalen’ aan je konden presenteren. Dat was niet om het bewust spannend houden, maar door een samenloop van omstandigheden. Eén daarvan was dat we overweldigd waren door de kwalitatief goede en leuke inzendingen en vervolgens vastliepen op de manier van beoordeling. Een foto in een bepaald thema is toch makkelijker te beoordelen, dan een combinatie van meerdere foto’s en een verhaal. We hebben daardoor alle factoren laten meewegen en een beoordeling gemaakt op basis van het totale resultaat (weging foto’s, weging tekst, weging totaal). Uiteindelijk is de jury, die overigens uit andere leden bestaat dan de Flickr Top 5 jury, tot een eindoordeel gekomen. En beloofd, als de volgende uitslag niet binnen twee weken na het aflopen van de wedstrijd bekend wordt gemaakt, wordt de jury als sanctie in totale isolatie naar Rottermerplaat gestuurd tot het klaar is.

Reisverhalen

Wat inhoudelijk opviel was de diversiteit van de onderwerpen en locaties. Uiteraard zaten daar bekende hotspots bij zoals een bezoek aan wereldstad New York en een rondreis door het Zuid-Westen van de VS, maar er zaten ook minder gebruikelijke onderwerpen bij zoals een wildlife avontuur in Finland op zoek naar bruine beren.  Eveneens origineel was het verhaal over een zomerkamp in de VS, een beschrijving van Noss (het mooiste eiland van de Shetland eilanden in het uiterste noorden van Groot Britannië) en een uitstapje naar het Griekse vulkaaneiland Nissyros. Dan lijkt het misschien net alsof verhalen uit onze eigen omgeving niet indrukkend genoeg waren, maar dat is niet het geval. Kijk maar naar de nummer 3 hieronder en het verhaal over ‘Arctisch Holland‘ over de indrukwekkende ijbergen in Nederland van de aflopen winter. IJs, sneeuw en koude bestemmingen leken overigens wel oververtegenwoordigd, want we ontvingen ook nog indrukwekkende inzendingen over Groenland; rondje Ammassalik en de laatste jagers van Ittoqqortoormiit. Al deze verhalen en foto’s waren boeiend (en er waren nog veel mooie reisverhalen), maar na lang (zeer lang) wikken en wegen is de jury tot de volgende uitslag gekomen:

Zoals gezegd was het lastig kiezen. Maar de inzending van ApoJapo over zijn trektocht door Noorwegen kwam steeds weer terug. Zijn foto’s vielen extra op door het gebruik van lange sluitertijden, bijzondere composities en mooie lichtinvallen. Aan de foto’s zelf was al te zien dat hier behoorlijk wat tijd aan gespendeerd was, maar dat werd in het lopende verhaal ook uitvoerig beschreven (soms iets te uitvoerig misschien, maar hoe dan ook leerzaam). Wat we niet zwaar hebben meegerekend, maar wat wel bewondering wekte was dat een systeemcamera was gebruikt voor de reis (de Sony NEX-5N). Een logische keuze voor een trektocht waarbij gewicht en omvang een kritisch punt zijn, maar een systeemcamera is wel iets lastiger te bedienen als je meer complexe opnamen wilt maken, inclusief de nodige filters (ND, ND-grad en pola). De foto’s spreken voor zich. Het bijbehorende verhaal was goed beschreven en het verslag leest lekker weg. Zeker niet onbelangrijk bevatte het ook nuttige informatie over de omgeving (en de foto-mogelijkheden). 

1e prijs: iPod Touch met Retina scherm (8 GB)

Deze vierde generatie iPod Touch is volledig compatibel met alle iOS apps en lijkt sterk op de iPhone. Hij beschikt over een zeer hoge ‘Retina’ resolutie met 960 x 640 pixels (326 ppi), twee camera’s (HD video) en 8 GB opslagcapaciteit voor foto’s, video’s en muziek. Ook kun je er uiteraard uitgebreid mee internetten. En zelfs bellen, via Facetime of Skype. (adviesprijs: € 189)

De reis van EricAmersfoort naar Zuid-West-Australië viel ook direct op, alleen al omdat dit deel van Australië wat minder toeristisch is dan het Oosten. Maar met name de schrijfstijl en de opbouw van het verhaal werden zeer gewaardeerd en de afwisseling met de mooie en gevarieerde foto’s was een uitstekende mix. Het verhaal was zeer goed leesbaar, mede omdat tussenkopjes gebruikt werden (iets dat niet verplicht was, maar wel in positieve zin opviel). Het verhaal biedt veel nuttige informatie over de omgeving en wat er op de foto’s te zien is. Daarnaast is het een goed verslag, dat lekker wegleest. 

2e prijs: Sandisk Extreme Pro 90MB/s CompactFlash (32 GB)

Sneller foto’s wegschrijven of uitlezen dan met dit kaartje kan bijna niet. De Extreme Pro-serie van Sandisk biedt een snelheid van 90 MB per seconde en is daardoor ideaal voor de veeleisende fotograaf. De kaart is compatibel met UDMA6  en de snelheid komt overeen met 600x. Niet alleen is de kaart zeer robuust en degelijk, maar dankzij de snelle schrijfsnelheden is de buffer van de camera eerder leeg, waardoor je meer foto’s achter elkaar kunt maken. Uiteraard is de kaart ook uitermate geschikt voor HD video. Hij wordt geleverd met Rescue Pro software. (winkelwaarde: € 180)

De derde prijs gaat naar Eric Veth over zijn midweek in de Schoorlse duinen. Het speelt zich in Nederland (Noord-Holland) af en lijkt daardoor op het eerste gezicht wat minder spannend dan de vele andere verhalen uit verre oorden. Maar niets is minder waar. Dat komt vooral door de schrijfstijl die leest als een boek. Het verslag beschrijft in een logische volgorde wat er zoal te zien is, beginnend bij de duinen (waaronder de hoogste duin van Nederland), en vervolgens het karakteristieke kunstenaarsdorp Bergen en eindigend op het strand. Het verhaal heeft een kop en staart (het lijkt te beginnen in de ochtend en eindigen in de avond met een zonsondergang) en komt daardoor extra leesbaar over. En het is extra knap dat van een ogenschijnlijk ‘normale vakantie’ zo’n aantrekkelijk reisverhaal kon worden gemaakt.

3e prijs: Corel PaintShop Pro X4

PaintShop Pro X4 is een populair bewerkingspakket dat meer dan 75 nieuwe en verbeterde functies bevat die specifiek zijn ontworpen met het oog op de behoeften van moderne fotografen. Met nieuwe fotobewerkingsfuncties, aanzienlijke verbeteringen in de snelheid en prestaties, aanpassingen in de gebruikersinterface en de makkelijke manieren waarop foto’s via sociale media kunnen worden gedeeld, biedt PaintShop Pro X4 volgens Corel uitgebreide professionele functies en creatieve mogelijkheden voor een veel lagere prijs dan andere professionele bewerkingssoftware. (winkelwaarde € 69,99).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *