Uitslag fotowedstrijd zwart-wit

We hadden een weekje extra tijd nodig, maar hier is dan de uitslag van onze fotowedstrijd zwart-wit. Hoewel we tijdens de eerdere wedstrijden ook vaak verrast werden door de hoge kwaliteit van de inzendingen, stak deze wedstrijd er echt met kop en schouders bovenuit. Enerzijds is het thema ‘zwart-wit’ zo breed, dat veel disciplines zich ervoor lenen (denk aan architectuur, portretten, landschappen). Maar anderszijds vereist dit juist wel iets extra’s. Want zwart-wit is niet simpelweg op een knopje drukken in Photoshop. Het moet wel een meerwaarde hebben. Bijvoorbeeld sfeer uitstralen, mooie contrasten opleveren of het beeld versterken. Best lastig soms, want het onderwerp moet er zonder hulp van kleur uitspringen. Juist daardoor waren we positief verrast door het hoge aantal inzendingen en nog meer door de  kwaliteit daarvan.

De jurering was daardoor best lastig. Met grote moeite hielden we na een strenge nominatieronde maar liefst 48 prachtige foto’s over (van de ruim 300 inzendingen). Een ongekend hoog aantal voor een eerste ronde (ter vergelijking: tijdens de vorige fotowedstrijd haalden 31 foto’s de eerste selectie). Het bleek een hels karwei om daar vervolgens weer per jurylid de beste vijf uit te kiezen. Wat ook niet hielp was dat de juryleden onafhankelijk van elkaar andere foto’s kozen. Of soms wel dezelfde, maar in een totaal andere chonologische volgorde. In die tweede ronde hielden we er met moeite het maximale aantal 13 over. Drie winnaars en 10 eervolle vermeldingen in willekeurige volgorde (waarbij we alsnog enkele fraaie foto’s moesten laten vallen om met een mooi rond getal te eindigen). Hieronder lees je de uitslag. Bij deze willen we alle inzenders bedanken voor de deelname!

Deze foto van Paul Pitteljon van een verzande golfbreker in Bredene (België) is een plaatje dankzij de lange sluitertijd. Zowel de zee als de wolken zijn hierdoor op een mooie manier vervaagd door de beweging. Even lijkt het, vanwege het standpunt, een surrealistische scene waarbij een muurtje op z’n kant in het water ligt. Ook de zwarttoon komt prima uit, mede door de lichtval en de donkere hoeken.

1e prijs: Verbatim 2-Disk RAID External Hard Drive 4TB (eSATA)

De Verbatim 2-Disk RAID External Hard Drive bestaat uit twee harde schijven van ieder 2 TB (4 TB in totaal). Hij kan geconfigureerd worden als RAID 0 of RAID 1 schijf. In de RAID 0 ‘big’ modus (striped) is er sprake van één volume van 4 GB. In de RAID 1 modus (mirror) worden de twee schijven gespiegeld. Er is dan één volume van 2 GB en als er een harde schijf mocht uitvallen, dan is er altijd nog een andere die alle data bevat. De schijf heeft een eSATA-aansluiting (6x zo snel als usb 2.0) en een usb 2.0-aansluiting voor maximale compatibiliteit. Hij wordt geleverd met Nero BackItUp 4 Essentials software. De schijf heeft een waarde van € 340.

Het hoge perspectief van deze foto (van Tjeerd Visser) is perfect. De enthousiaste houding van de jongens, die verspreid in beeld maar toch centraal staan, maakt het beeld helemaal af. Ook het letterlijke contrast van een ‘zwarte’ voorgrond en witte achtergrond past – indirect – uitstekend bij het thema. Je vraagt je af wat de jongens willen pakken of wat ze aan het doen zijn, maar eigenlijk is dat niet eens belangrijk. Al met al is het een zeer boeiende foto die zeer goed uitkomt in zwart-wit.

2e prijs: Freecom Hard Drive Sq 2TB (USB 3.0)

De Freecom Hard Drive Sq is een externe usb 3.0-harde schijf met een opslagcapaciteit van 2 GB. Dankzij ‘groene’ software verlaagt hij het energieverbruik. Hij is zowel te gebruiken voor pc’s als tv’s, waarvoor hij als bron kan dienen voor het weergeven van foto’s, video’s en films. Ook ondersteunt hij REC Play, waarmee tv-opnamen opgenomen kunnen worden (indien de tv dat ondersteunt). De capaciteit is 2 TB (winkelwaarde € 140).

Het kan zijn dat je op het eerste gezicht zou je niet veel aantrekkelijks in deze foto (van qwimm) ziet, met een ietwat rommelige voor- en achtergrond. Maar op het tweede gezicht zie je een ineens een verhaal. Een zeer contrastrijk verhaal, van rokende oude dames in het ziekenhuis die nog aan de vloeistoffen hangen. Contrast in de foto en contrast in medisch perspectief. Het lijkt bijna geënsceneerd, beide dames zo vlak naast elkaar in het licht, die exact op hetzelfde moment een trek van een sigaret nemen. Een foto met een verhaal, waarbij je dankzij het licht (en de zwart-wit toon) automatisch naar het onderwerp wordt geleid.

3e prijs: Corel PaintShop Pro X4

PaintShop Pro X4 is een populair bewerkingspakket dat meer dan 75 nieuwe en verbeterde functies bevat die specifiek zijn ontworpen met het oog op de behoeften van moderne fotografen. Met nieuwe fotobewerkingsfuncties, aanzienlijke verbeteringen in de snelheid en prestaties, aanpassingen in de gebruikersinterface en de makkelijke manieren waarop foto’s via sociale media kunnen worden gedeeld, biedt PaintShop Pro X4 volgens Corel uitgebreide professionele functies en creatieve mogelijkheden voor een veel lagere prijs dan andere professionele bewerkingssoftware. (winkelwaarde € 90)

Deze strakke plaat van Tom Roeleveld komt zeer goed uit in zwart-wit dankzij het mooie contrast. De witte brug, de egale voorgond en de contrastrijke wolken komen het geheel ten goede. De lange sluitertijd maakt hem nog strakker, waardoor de voorgrond minder afleidt en de achtergrond meer dynamiek geeft. De voorgrond is alleen wel wat aan de lichte kant. 

Dit portret van Derek Vonk is zeer krachtig en technisch goed vastgelegd. De belichting en het contrast zijn prima en de maker heeft gekozen voor een ‘gevaarlijk’ beperkte scherptediepte. Bijna te weinig (de lippen zijn scherper dan de ogen), maar juist dankzij de beperkte scherptediepte springt het gezicht er goed uit. 

Op deze plaats, vlakbij de Tower Bridge in Londen, zijn miljoenen foto’s gemaakt. Maar toch hebben we net deze compositie (van Rob de Voogd) nog niet eerder gezien. Er is veel verschillende architectuur te zien is, maar altijd een risico is, maar door het lijnenspel van de vloer kom je toch bij de beroemde brug uit.

Een bijzonder krachtige architectuurfoto van BertB. Welliswaar niet heel spannend en dynamisch door de strakke kadering, maar juist daarom ook heel sterk. 

Paardenfoto’s hebben we vaker gezien, maar toch is deze foto (van boog) duidelijk geen snapshot. Het standpunt is mooi laag, waardoor de paarden goed uitkomen als onderwerp, ook in relatie tot de achtergrond en de horizon. De positie van de paarden, hun kijkrichting en met het vierde paard op de achtergrond dat zich bij de anderen aan wil sluiten. Ook het licht is gunstig; het verlicht de hoofden en het zonlicht zorgt voor een mooi contrast, terwijl de lucht op de achtergrond flink bewolkt is.

Een originele inzending van Eric Veth, die symbool staat voor de lente die we (niet) gehad hebben. Het contrast is ook mooi, waardoor de hand extra confronterend is, bijna alsof er een vuist gemaakt wordt. Samen met de sneeuwklokjes zou je er een symbolische boodschap in kunnen zien. De enige kritiek die we hebben is dat de rechter bloem minder scherp is dan de linker. 

Wanneer kinderen spelen in het zand biedt dat vaak een mooie gelegenheid om te fotograferen. De bovenstaande foto (van Robert-Jan van Lotringen) is zeer dynamisch door het jongetje dat zand in alle richtingen strooit, dat fraai door de camera is vastgelegd. Ook de zwart-wit toon komt hier goed uit, met een lichte voorgrond en donkere achtergrond met de kinderen als brug tussenbeide.

Het contrast in deze Hong Kong-foto (van ab42) is hoog. Niet alleen vanwege het verschil tussen donkere en lichte tinten, maar ook door de rustige natuur in de voorgrond en de drukke achtergrond. Toch waren we ook benieuw hoe deze foto zou uitkomen in kleur.

Het hoge contrast, de (iets te) donkere toon en het lijnenspel in deze foto (van Marcopaint) prikkelde ons. De man, zittend in een hoekje, die je misschien bij de eerste blik niet eens ziet, maakt hem af. De foto krijgt een verhaal (wat doet die man daar en waarom?)

Bij deze foto (van iwaanders) voel je de kou, die ook letterlijk in de foto is terug te zien, je al tegemoet komen. Vanwege het lage standpunt, goede de compositie en de beweging van de rechterpersoon (in lijn richting de linker) is dit een dynamische foto die ook mooi uitkomt in zwart-wit.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *