Uitslag fotowedstrijd portretfotografie

De Technyx fotowedstrijd met het thema portretfotografie is sinds afgelopen maandag ten einde. Daarna begon voor ons het zware werk. We kregen 300 foto’s voor onze kiezen en moesten daar drie winnaars uitfilteren. Oftewel, om dat doel te bereiken moesten we 99% van de foto’s ‘afwijzen’. Een helse klus. Verschillende redactieleden van Technyx en Hardware.info begonnen met de eerste ronde, waarbij simpelweg gekeken werd naar de techniek (zoals de compositie/kadering en scherpte); foto’s met ongewenste afwijkingen (die niet op een bepaalde manier gecompenseerd werden) vielen af.

Daarna werd er gekeken naar de uitstraling van de foto’s. Was er iets dat de foto opvallend of boeiend maakte? We moeten toegeven dat in de eerste twee ronden vooral veel foto’s van kinderen afvielen. Niet omdat we niet van kinderfoto’s houden, maar juist omdat zij voor jonge ouders een geliefd foto-object zijn en we er dus veel van binnenkregen. Het lastige is dat de emotie die een ouder (en directe familie) bij een kinderfoto voelt, niet bij een kritische jury overkomt. Een buitenstaander kent het kind niet en heeft er geen emotionele band mee, dus zal men per definitie anders naar een kinderfoto kijken. Een foto moest dus meer zijn dan schattig, lief of grappig om door te gaan naar de volgende ronde (en dus ook voldoen aan de eerder genoemde kenmerken; compositie, scherpte en uitstraling).

Na deze twee ronden hielden we 46 topplaten over, die opnieuw werden blootgesteld aan een nog kritischere blik. Vanaf dat moment draaiden we de boel om; ieder jurylid koos de vijf beste portretten en foto’s die daarbij niet geselecteerd werden, vielen simpelweg af. Dat leidde tot een top 10 die je hieronder kunt bewonderen. We beginnen uiteraard met de nummer 1, 2 en 3 waarna zeven eervolle vermeldingen (in willekeurige volgorde) volgen. 

Soms kan ‘lelijk’ ook mooi zijn. De ruige baard, met verschillende tinten grijs. Het doorleefde gezicht met groeven en rimpels, die een levensverhaal vertellen. En de blik, waar je doet afvragen waar de man aan denkt. Tel daarbij de nagenoeg perfecte belichting op, tegen een donkere achtergrond. De fraaie scherpte, die tot uitdrukking komt in het gezicht. En de durfde uitsnede, waarbij goed gekozen is om niet de baard, maar de bovenkant af te snijden. Hij zou haast een zelfportret van een beroemde kunstschilder kunnen zijn. Met meerderheid van stemmen werd deze foto van Nordwin door de jury gekozen tot beste portret.

1e prijs: Asus PA239Q LED breeldbeeld monitor met IPS-paneel

De PA238Q van Asus is volgens eigen zeggen een professionele 23-inch breedbeeld monitor met een ‘Speels Snufje’. Het is geen TN-monitor, die we voor fotografie en video nooit zouden aanraden, maar een IPS-paneel met 100% sRGB dekking en een 178° brede kijkhoek. Elke PA238Q is vooraf gekalibreerd met een maximale ΔE (Delta E) van minder dan 5. De adviesprijs is € 369.

Deze foto van Henzel viel op verschillende manieren op. Allereerst is het een mooi portret, met een gedrufde krappe uitsnede en mooie scherpte. Ook de kleurstelling viel op; hij is net niet zwart-wit. In kleur bevatte hij waarschijnlijk teveel afleidende delen en nu is de kleur van het haar nog net te zien. Helemaal zwart-wit was waarschijnlijk iets teveel in lijn met de zwart-wit schmink geweest. Verder valt de mooie, pure blik van het meisje op. Een mooi natuurlijk portret, waarnaar het prettig kijken. 

2e prijs: BenQ P1410 compactcamera met 7x optische zoom

De P1410 is 19mm plat, maar beschikt toch over een krachtige 7x optische zoomlens waarmee je de objecten op 15 meter afstand duidelijk kunt vastleggen. Het bereik staat gelijk aan 28-196mm (35mm equivalent). Wat betreft technische eigenschappen is de BenQ van alle gemakken voorzien: een 2 cm supermacrostand, 720p filmopname, ISO 1600, 28mm groothoeklens, optische beeldstabilisatie en een HDR-stand. De adviesprijs is € 129.

Onder deze kunstzinnige en originele foto kwamen we niet uit. Fotograaf Eric Veth vertelt hiermee een verhaal over pijn, onrecht en vrouwenempancipatie. Het knappe is dat bijna alles aan de foto onscherp is, behalve het portret dat in de gebroken spiegel kijkt. De hand waarop het gezicht steunt komt op drie verschillende manieren terug en is indirect ook een spiegelbeeld van de schildering aan de rechterkant, dat (volgens onze interpretatie) symbool staat voor vrouwenonderdrukking, armoede en pijn.

3e prijs: Adobe Photoshop Elements 10

Adobe Photoshop Elements 10 is het nieuwste fotobewerkingspakket van marktleider Adobe, waarmee je dagelijkse herinneringen om te toveren in sensationele foto’s. Bewerk en creëer eenvoudig ze met geautomatiseerde opties, deel ze met je sociale netwerk en origaniseer je fotoarchief (en vind foto’s op basis van fotografische kenmerken zoals kleur of vorm). 

Een profesioneel gemaakt portret van Steventipso, met mooie belichting en een afwijkend standpunt waarbij het model met haar kin omhoog naar beneden kijkt. Ook door de toon viel het portret in positieve zin op. De kleur van de kleding en de achtergrond sluiten op elkaar aan.

De jury kon dit portret van RuthProductions erg waarderen omdat het geen standaard portret is. Het model is ‘en profil’ gefotografeerd, wat ongebruikelijk is (maar daardoor juist opvalt). Ook de grijstonen en de dromerige blik komen mooi uit. Het is dan ook des te knapper dat dit een zelfportret is. 

Deze foto van Vin1 vonden we erg sterk. Er is een directe link tussen de oude man, die overduidelijk een verhaal te vertellen heeft, en de achtergrond. De foto is gemaakt tijdens de jaarlijkse herdenking van de slag om Arnhem (WO II) in Oosterbeek. Als portretfoto hadden we de man liever nog iets meer in beeld gehad. Het is nu meer een (uitstekend) journalistiek portret.

Er is weinig mis met deze foto van Ramin87. Een beeldschone vrouw, perfecte belichting, mooie compositie (hoewel bovenin net iets te krap naar onze mening), gave huidtint en mooie blik. Toch missen we iets. Er is geen emotie zichtbaar, geen verhaal. Het is daardoor niet duidelijk of dit bijvoorbeeld een foto tijdens een studiosessie was, waarbij alle ingrediënten door een vakfotograaf zijn bepaald, of dat er sprake was van een geheel eigen concept. We vonden het ook jammer dat de fotograaf niet reageerde op een vraag in het forum over deze foto. 

Een mooi zwart-wit portret van en Cubaanse oude vrouw die geniet van haar sigaar. De kleurtoon is vrij hard, wat de foto krachtig maakt. Aan de andere kant vinden we sommige schaduwpartijen te hard, waardoor bepaalde delen (zoals de neusgaten) nadelig uitkomen. 

Van alle babyfoto’s was dit de meest originele. Niet zozeer vanwege het high key-effect, de lage kleurverzadiging en de extreem blauwe ogen, maar vooral door de eigenwijze blik van het kindje en de pose met de hand. Gemaakt door Helene

Dit portret van Noukka Signa vonden we ook zeer origineel. Vooral doordat het gezicht scherp is, maar er sprake is van beweging (van de haren) waardoor je er wat langer naar gaat kijken. Het lijken wel vlammen. En ook dit is een zelfportret dat het des te knapper maakt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *