Uitslag fotowedstrijd landschappen

We zijn er uit, maar het was alles behalve makkelijk. We hebben ruim 600 foto’s mogen verwelkomen voor ons fotowedstrijd met het thema landschappen. Na afgelopen maandagavond, toen de wedstrijd sloot, zijn alle inzendingen in een aparte map geplaatst en aan een strenge selectie onderworpen, waarna we overbleven met 60 toppers. Toen werd het serieus lastig, want het niveau was hoog en de landschappen waren uitermate gevarieerd, zowel wat betreft locatie, compositie als de technische uitwerking. 

De laatste 25

Uiteindelijk hielden we er 25 over, waarvan de drie hieronder door de jury als winnaars uitgekozen zijn. Informatie over deze foto’s en het commentaar van de jury kun je hieronder lezen. Morgen publiceren we de 25 beste landschapsfoto’s van deze fotowedstrijd.

1e prijs: winnaar van de Olympus E-PL1 + 14-42 kitlens

Door Rorschach

De bovenstaande foto is gemaakt hier in Brabant, waar de maker woont. Het toont een mistig winter landschap in de vroege ochtend met een eenzame boom en de voetsporen van een man en zijn hond in de sneeuw.

Jury commentaar: hoewel het momenteel hartje zomer is, hebben we gekozen voor deze winterplaat vanwege de serene rust die de foto uitstraalt. De foto, volgens de maker gemaakt tijdens het uitlaten van de hond, lijkt simpel maar zit goed in elkaar. De timing, vroeg in de ochtend, vorm samen met de sneeuw de succesvolle ingrediënten. De sneeuw gaat via de ochtendmist zachtjes over in de lucht, waarbij de oranjegloed van de zonsopkomst tot een bijzondere sfeer leidt. Simpel, maar heel krachtig. De composite, met één derde voorgrond en tweederde achtergrond en de boom aan de rechterkant is goed gekozen. De markante boom maakt het geheel af.

2e prijs: winnaar van de Casio Exilim EX-Z800

Door antwanj

De foto hierboven toont een van de vele lagunes in de Atacama woestijn, in noordelijk Chili.

Jury commentaar: het enorm contrastrijke landschap, met de lichte voorgrond, het transparante water en de donkere bergen met blauwe lucht, heeft geleid tot een boeiende foto waar je lang naar kunt kijken. Over de compositie is goed nagedacht. De horizon is niet in het midden geplaatst en de waterkant rechts verbindt de voorgrond met de achtergrond. 

3e prijs: winnaar van het Van Duuren-fotoboekenpakket

Sterrennacht van Hjm94

Dit oer-Holandse landschap is ‘s avonds vastgelegd bij de vuurtonen van Ouddorp (Zeeland) en bestaat uit een combinatie van drie verschillende belichtingen. De eerste belichting is de voorgrond (koeien en duinen), de tweede is de lucht en de vuurtoren met de stralenbundel en de derde belichting is één lichtbundel om de stralenbundel(geheel) wat meer detail te geven. Aan de kleur is niet gesleuteld, aldus de maker. 

Jury commentaar: er zaten diverse oer-Holandse (en Belgische) landschappen van een weiland met koeien bij de inzendingen, maar deze foto viel direct op door zijn originaliteit. Want een dergelijk tafereel zie je met name overdag en niet ‘s avonds. De compositie en met name de combinatie van de voorgrond met de vuurtoren maken de foto bijzonder.


Wij willen graag alle deelnemers bedanken voor hun inzendingen. Morgen volgt de top 25 van alle 600 inzendingen, waaronder deze drie winnaars en 22 eervolle vermeldingen. Volgende week gaat er weer een nieuwe fotowedstrijd van start.

Klik HIER voor een overzicht van de 25 beste inzendingen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *