Uitslag fotowedstrijd architectuur (top 10)

Het heeft ‘even’ geduurd, maar hier is hij dan eindelijk, de uitslag van onze fotowedstrijd architectuurfotografie. De jury was positief verrast over de hoge kwaliteit van de inzendingen. We zagen prachtige architectuur voorbij komen, die vaak ook nog eens subliem in een compositie werd gevangen. Wel waren het aantal inzendingen wat lager dan normaal, wat een teken is dat architectuurfotografie toch een ‘vak’ apart is. Niet iedereen houdt van architectuurfotografie. Want het komt niet simpelweg neer op een mooi gebouw vastleggen, maar op een gevecht tegen perspectiefvertekening, het streven naar een originele compositie en ten slotte natuurlijk nog instellingen of omstandigheden die een foto bijzonder maken. In de inzendingen zat veel architectuur uit Nederland en België, maar ook veel uit het buitenland. Met name uit Engeland, Spanje en Portugal verrezen fraaie gebouwen.

Maar is enkel een mooi gebouw dan voldoende voor een mooie foto? Nee, maar het helpt wel. Maar met alleen een mooi gebouw word je geen winnaar van een fotowedstrijd. Dan zou iedereen zo’n foto kunnen maken en dat is nu juist waar we op gelet hebben. We begonnen met een strenge selectie van 31 foto’s, die door één of meer juryleden genomineerd waren. Gaandeweg in de selectie hebben we mooie foto’s aan de kant moeten leggen, omdat ze weliswaar goed uitgevoerd waren, maar er toch nog iets ontbrak. De huidige top 10 bleef over en ook daar is over gesteggeld. Maar de nummers 1, 2 en 3 wisten zich in onze ogen duidelijk te onderscheiden van de andere foto’s, hieronder lees je waarom. Daaronder zie je nog zeven foto’s die een eervolle vermelding verdienen, in willekeurige volgorde. Er waren nog meer toppers, maar we moesten ergens de grens trekken. Bij deze willen we alle inzenders bedanken voor de deelname!

Deze foto van Niki Feijen nodigt uit om er minutenlang naar te kijken. Het toont iets heel anders dan de moderne, strakke architectuur van tegenwoordig. De belichting zorgt samen met het stof in de lucht voor een zachte, dromerige sfeer, die goed bij de sierlijke ronde vormen past. De warme gloed en het licht dat door de gekleurde blokjes in het raam schijnt maken de foto helemaal af. Het gebouw, Chateau du Loup uit 1913, is sinds 2002 totaal verlaten. Het is vaker gefotografeerd door Urbexers (waar Niki ook toebehoort), maar zelden zo mooi uitgevoerd als deze.

1e prijs:Epson Stylus Photo 1500W A3+kleurenprinter (met wifi)

Foto’s maken is leuk, maar je geniet er nog meer van wanneer je eigen fraaie plaat thuis (of op het werk) aan de muur hangt. Als je de Technyx fotowedstrijd wint, kun je daar voortaan direct voor zorgen. De Epson Stylus Photo 1500W print hoogwaardige foto’s met een glanzende afwerklaag. Naast 10x15cm foto’s of kleine A4 posters kun je tot en met het grote A3+ posterformaat (32,9 x 48,3 cm) afdrukken. Als echte fotoprinter gebruikt hij hiervoor zes individuele inktpatronen, gebaseerd op Epsons Claria pigmentgebaseerde inkt. Deze inkt staat garant voor levendige en duurzame foto’s met een glanzende afwerklaag. De printer ondersteunt een hoge resolutie tot wel 5760 x 1440 dpi en gebruikt zeer kleine inktdruppeltjes (1,5 pl) voor de meest fijne details en vloeiende gradaties. Dankzij ingebouwde Wi-Fi-ondersteuning kan de Stylus Photo 1500W snel en eenvoudig afdrukken vanaf laptops, desktopcomputers en de laatste generatie mobiele apparaten, zoals iPhones en iPads via Epsons iPrint-app. Ook het printen van enveloppen, opstrijkafbeeldingen en cd’s en dvd’s is mogelijk. De Epson Stylus Photo 1500W heeft een waarde van € 399.

Volgens eigen zeggen is BertB drie keer keer op bezoek gegaan bij het National History Museum in Londen om deze foto te maken zonder mensen in de voorgrond (we zien er wel twee op de achtergrond, maar dat mag de pret niet drukken). Symmetrie is geen regel bij architectuurfotografie, maar in dit geval komt alles wel heel mooi uit. De leuningen in het midden en aan de zijkanten trekken je echt de foto in. En de omvang en de hoogte van het gebouw komen in de foto goed tot uitdrukking.

2e prijs:Corel AfterShot Pro

Corel AfterShot Pro is zogenaamd fotobeheerprogramma dat je workflow verbeterd. Hiermee kun je razendsnel je vers gemaakte foto’s op eenvoudige en effectieve wijze bewerken, zonder dat je veel kennis van beeldbewerking nodig hebt. Vind afbeeldingen snel dankzij de uitgebreide metagegevenstools waarmee je kunt zoeken op camera-instellingen, trefwoorden, tags en meer. Experimenteer zorgeloos met je foto’s dankzij de niet-destructieve aanpassingstools, en pas verbeteringen heel nauwkeurig toe met selectieve bewerkingen. Dankzij de RAW-ondersteuning, krachtige batchverwerkingsfuncties en ongelooflijke snelheid is AfterShot Pro volgens Corel de snelste route naar professionele foto’s. AfterShot is een splinternieuw programma dat begin dit jaar werd aangekondigd – zie ook het bijbehorende nieuwsbericht. We hebben de Nederandstalige versie voor je klaarliggen (winkelwaarde € 89,99).

In deze wedstrijd zaten relatief veel inzending met (fraaie) architectuur uit Spanje en Portugal. Aan deze foto van Tilly Meijer is ook duidelijk te zien waarom. De foto toont het metrostation Orient in Lissabon, dat uitnodigt om te spelen met het lijnenspel. Dat heeft Tilly dat ook uistekend gedaan, want de symmetrie is nagenoeg perfect. Tilly valt voor de tweede keer bij Technyx in de prijzen, want ze won eerder al de eerste prijs in onze Facebook-fotowedstrijd huisdieren.

3e prijs: Sandisk Ultra Backup usb-stick(32 GB)

Met deze supersnelle usb-stick van Sandisk – met een opslagcapaciteit van maar liefst 32 GB – kun je met een druk op de knop je favoriete foto’s, videos, muziek en documenten veiligstellen en overal mee naar toe nemen. De usb-stekker zit verstopt in de stick (zodat je nooit een ‘dopje’ kunt kwijtraken. Ook vertrouwelijke foto’s en documentatie kun je er op kwijt, want het is desgewenst mogelijk om bestanden te beveiligen met een wachtwoord en hardwarematige AES-encryptie. De 32 GB Sandisk Ultra Backup usb-stick heeft een adviesprijs van € 69.

Deze foto van Fred Stausebach viel op door zijn mooie abstracte uitsnede. Natuurlijk helpt het gebouw (het ROC in Nijmegen) een handije mee, maar dan is het nog steeds de kunst om de juiste compositie te maken waar het lijnenspel goed uitkomt. Ook de kleurstelling sprak de jury aan.

De Erasmusbrug is vaker gefotografeerd en dus is het moeilijk om origineel te blijven. Deze compositie van Jeroen Jongebloed leverde een sterke grafische plaat op met een goed lijnenspel. Door het hoge contrast krijg je het idee dat de brug speciaal voor deze foto nog even is opgepoetst. Een geheel zwarte lucht is meestal niet mooi in een foto, maar hier is hij juist essentieel omdat de brug er beter door uitkomt..

Deze foto van 100  toont het stadshuis van Den Haag, dat ook wel ‘het IJspaleis’ wordt genoemd. Bij dat laatste kunnen we ons wel iets voorstellen gezien de maagdelijk witte muren. Door recht omhoog te fotograferen ontstaat een mooi perspectief en omdat de foto wat overbelicht is ontstaat een fraai high-key effect, waardoor een oneindig gevoel ontstaat (doordat het dak niet zichtbaar is).

Deze foto van de Singel in Antwerpen van Robbie de Puydt is een mooi voorbeeld van architectuurfotografie. De frisse belichting en grote lap groene voorgrond passen goed bij het onderwerp, en geven het geheel de natuurlijke uitstraling die de architect ongetwijfeld in gedachten had. Tussen alle symmetrische foto’s was deze foto een frisse afwisseling.


Druth had een drietal fraaie foto’s uit Valencia (Spanje) ingestuurd waarvan de jury deze uiteindelijk het mooist vond. De foto toont een futuristisch uitzicht vanuit een futuristisch gebouw. Eigenlijk verwacht je zo’n plaatje in een wat ouder science fiction-boek of film, en de zwart-wit conversie helpt om dat idee te versterken.

Tijdens zijn bezoek aan Londen fotografeerde BertB (winnaar van de tweede prijs) ook bij trein- en metrostation Kings Cross. Opnieuw koos hij hier voor symmetrie. De gebogen lijnen, de zwart-wit toon en het contrast in deze foto mogen er zijn. Grappig genoeg meldde Bert in ons forum dat dit eigenlijk een testshot was om later die dag (tijdens het blauwe uurtje) terug te komen. Dat laatste kwam er niet meer van, want hij werd door de beveiliging weggestuurd.

De hofvijfer bij het binnenhof in Den Haag is vaak gefotografeerd, maar het is Rob de Voogd gelukt om toch origineel te zijn. Dat bereikte hij door (te wachten op) het juiste licht en door bewust een lange sluitertijd (van 30 seconden) te forceren, waarschijnlijk met dank aan een ND-filter. Daardoor komt de spiegeling in het (gladgestreken)water extra mooi uit en is ook het wolkenspel interessanter.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *