Transcend Wi-Fi SD Card review: schieten en delen

Digitale camera’s hebben in relatief korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Waren 4 megapixel sensors in 2003 nog behoorlijk luxe, in 2013 is de standaard al bijna 20 megapixels: de Wet van Moore doet ook hier zijn werk. Waar digitale camera’s tot dusver overwegend weinig innovatief zijn is op het gebied van connectiviteit. Hoewel er tegenwoordig steeds meer modellen met WiFi aan boord zijn, is die voorziening eerder uitzondering dan regel. Raar, want de meerprijs is laag en de voordelen zijn groot. Transcend wil met de Wi-Fi SD Card een oplossing bieden en wij zochten uit of het dat ook is.


De Wi-Fi SD Card is niet de eerste geheugenkaart met ingebouwde WiFi die op de markt is. De Eye-Fi, tegenwoordig onderdeel van de Sandisk portfolio, is alweer heel wat jaren op de markt. Die hebben we niet recentelijk kunnen testen, maar de laatste keer dat we naar dit product keken, was het tamelijk bewerkelijk in het gebruik. Voor (semi-)professionele fotografen een uitkomst, maar voor incidenteel gebruik niet de vriendelijkste oplossing, omdat steeds draadloze instellingen vooraf in de kaart moesten worden opgeslagen.

Transcend Wi-Fi SD Cards

De Transcend Wi-Fi SD Card werkt samen met apps voor iOS en Android en biedt daardoor ook de mogelijkheid tijdens het gebruik in de camera instellingen te wijzigen. Dat is althans de theorie, want het kostte ons nogal wat moeite om e.e.a. ook aan de praat te krijgen. We ontvingen een eerste sample eind 2012, maar dat had dermate veel kuren dat we een tweede exemplaar aanvroegen. We zijn inmiddels ook enige firmware-versies verder, voor dit artikel maakten we gebruik van firmware 1.6, daterend van maart van dit jaar.

Het kaartje is beschikbaar in twee uitvoeringen, een met 16GB opslagruimte en een met 32GB. De eerste kost volgens onze Prijsvergelijker gemiddeld zo’n 46 euro (ter vergelijking: de 8GB Eye-Fi van Sandisk kost gemiddeld bijna 60 euro), de tweede kost gemiddeld zo’n 65 euro.

Op papier zijn de mogelijkheden van de Wi-Fi Card erg interessant. Hij kan werken in peer-to-peer modus, waarbij de kaart dient als access point; je kan dan verbinding maken met je smartphone met app, of met een laptop via de browser en een webinterface. Daarnaast kan de camera verbinding maken met een personal hotspot, als je die mogelijkheid hebt op je smartphone, en zo dus mobiel online om direct foto’s te delen. Natuurlijk kan je ook verbinding maken met een draadloze router en via die weg foto’s delen. Ten slotte kan je met de app op afstand foto’s op de kaart in de camera bekijken. Aan zo ongeveer iedere denkbare toepassing van WiFi in een camera is dus gedacht (afgezien van foto’s op afstand nemen, maar dat is technisch heel complex), maar hoe werkt het in de praktijk?

De Transcend Wi-Fi Card is een klein wondertje van techniek, dat moet gezegd worden. In het binnenwerk bevindt zich niet alleen 32 GB opslagruimte (in het geval van ons testexemplaar, waar ruim 30 GB daadwerkelijk van beschikbaar is), maar ook een kleine processor, werkgeheugen en een WiFi-chip en -antenne. Samen met een beetje opslag van de geheugenchip draait hierop een mini besturingssysteem en webserver (vermoedelijk gebaseerd op Linux). Dat dit alles past in een SD-kaartje van 2,1 millimeter dik is zelfs voor door de wol geverfde hardwarejournalisten indrukwekkend.

Het betekent overigens wel, dat het kaartje meer stroom nodig heeft dan een standaard SD-kaartje. En dat betekent weer dat niet alle camera’s alle functies kunnen gebruiken – Transcend houdt een compatibiliteitslijst bij en die moet je dus zeker consulteren als je dit product overweegt. Daarnaast betekent het, dat de Wi-Fi Card behoorlijk warm kan worden. Wij testten het kaartje met een Canon EOS 60D SLR en een Sony DSC-WX100 compactcamera. Hoewel geen van beide geheel vlekkeloos werkte, leek de werking wel stabieler op de eerste, vermoedelijk kan de SLR meer stroom leveren aan de SD-kaart.

Het in gebruik nemen van de Wi-Fi Card had de nodige voeten in de aarde, we gaven het al aan in de inleiding. Ook met de laatste firmware 1.6 versie was het niet eenvoudig en dat had alles te maken met het feit dat de meegeleverde handleiding niet is aangepast op de laatste firmware en dat zowel de on-screen instructies van de app als de handleiding niet heel erg duidelijk zijn, om het met enig understatement te zeggen. Je moet sowieso de in de vorige zin gelinkte digitale handleiding gebruiken, want de quick-start handleiding die bij ons sample zat, zorgde ervoor dat de ingebruikname een stuk langer duurde dan nodig was geweest.

Transcend Wi-Fi SD Card 16GB
Je kan op twee manieren verbinding maken.

Feitelijk kan je op twee manieren verbinding maken: Direct Share en Internet Mode. Met de eerste maak je direct verbinding, met een smartphone of met een ander apparaat. Je kan dan door de gemaakte foto’s bladeren, een foto maken met de camera en die direct bekijken op je telefoon, en de instellingen wijzigen. Met de Internet Mode kan je feitelijk hetzelfde, maar dan kan je ook delen via e-mail, Twitter en een paar andere social media. De werking van de app is identiek in beide gevallen, alleen de functies zijn in het tweede geval dus wat uitgebreider. Wisselen doe je met de app: wanneer je aangeeft dat er van de Internetverbinding gebruik gemaakt moet worden, probeert de kaart via de vooraf ingevoerde gegevens verbinding te maken met één van in totaal drie mogelijke vooraf te definiëren hotspots.

Voordat je zover bent, moet je eerst de kaart nog in gebruik nemen en dat was in ons geval ook geen sinecure. De firmware update software van Transcend, waarmee je via Windows de firmware moet kunnen bijwerken, weigerde alle dienst, wat we ook probeerden. Informatie over de foutmeldingen die we zagen was niet te vinden, dus hebben we de handmatige update geprobeerd.

Daarvoor moet je de firmware in de root van de kaart zetten en die in een geschikte camera steken, deze aanzetten en vijf minuten wachten. Vervolgens moet je de camera uitzetten en weer aanzetten, weer vijf minuten wachten en dan staat als het goed is de nieuwe firmware erop. Het is letterlijk tasten in het duister, maar uiteindelijk is het ons gelukt.

Vanaf dat moment kan je de meegeleverde quick-start handleiding dus weggooien, want de instructies die daarin staan werken niet meer vanaf firmware versie 1.5. Je kan namelijk basale instructies aan de kaart geven, door afbeeldingen ervan te verwijderen. Aanvankelijk waren dat er drie, maar op dit moment is er nog maar één instructie die je zo kan toepassen: herstellen naar standaardwaarden. Het verbinden met een hotspot kan alleen nog via de app – zodra je aangeeft dat de kaart Internet Mode moet gebruiken, gaat hij proberen met een van de voorgedefinieerde SSID’s contact te leggen.

Transcend Wi-Fi SD Card 16GB
Definieer een hotspot waar de kaart verbinding mee kan maken in Internet Mode. Dat kan ook een personal hotspot op je smartphone zijn.

Feitelijk is dat dezelfde makke als bij de Eye-Fi: als een SSID niet is voorgedefinieerd, gebeurt er niets. Maar, dankzij de app kan je altijd eerst direct verbinding maken en vervolgens de WiFi-netwerkgegevens invoeren, om daarna het commando te geven met internet te verbinden. Daarbij viel wel op dat het bereik van het kaartje erg beperkt is – op een afstand van nog geen 3 meter met één bakstenen muur ertussen maakte het kaartje geen verbinding met een Netgear R6300 router, toch niet de minste als het gaat om reikwijdte. De snelheid houdt ook niet over: Transcend rept van ‘instantane verschijning’ van je foto’s op je smartphone bij de ‘Shoot & View’ modus, maar het duurt echt wel even eer een 18 megapixel foto arriveert.

Als je eenmaal door hebt hoe de Transcend Wi-Fi Card werkt, doet hij wat hij belooft. Wel wordt hij opvallend warm: na een tijdje intensief gebruik meten we een temperatuur van 43 graden aan de buitenkant. Daarnaast merken we dat de verbinding niet altijd even stabiel is, noch met een router of personal hotspot, noch in de Direct Share modus. Af en toe valt de verbinding even weg en dan geeft de app een foutmelding. Ook zijn de instructies van die foutmeldingen niet altijd even helder. Kortom, er zitten ruwe kantjes aan, maar er valt mee te leven.

Transcend Wi-Fi SD Card 16GB
Schakel je over van Direct Share naar Internet Mode, dan krijg je deze melding te zien. Bedoeld wordt dat je verbinding maakt met dezelfde hotspot die je hebt voorgedefinieerd op de SD-kaart. Als beide apparaten (smartphone/laptop enerzijds, SD-kaart anderzijds) met hetzelfde toegangspunt verbonden zijn, werkt de app net als in Direct Share modus.

Zoals we al aangaven gaat het doorsturen van foto’s niet supersnel – het kaartje heeft natuurlijk een beperkte zendkracht en slechts één antenne en zend/ontvangsteenheid, en 18-megapixel foto’s zijn ook bij gebruik van JPEG-compressie niet bijzonder klein. Maar goed, je hebt direct toegang tot de foto’s op je camera via de app en die kan je vervolgens naar de app kopiëren zodat ze op je telefoon komen te staan (zodat je ze op elk gewenst moment kan bewerken en versturen), of je kan ze direct doorsturen.

Transcend Wi-Fi SD Card 16GB
Een gemaakte foto wordt getoond inclusief rudimentaire EXIF-data.

Dat kan per e-mail, via Twitter, via Facebook, naar Flickr en via Weibo, een Twitter-variant die erg populair is in China, maar waar je als Westerling tamelijk weinig aan hebt. Het is geen ramp dat de mogelijkheden beperkt zijn, want je kan via je telefoon immers naar zoveel diensten sturen als je wilt, zolang je de betreffende apps maar installeert. De foto’s komen namelijk ook gewoon in je foto-overzicht op je camera terecht. Handig is dat je wat basale EXIF-metadata kan weergeven.

Transcend Wi-Fi SD Card 16GB
Delen met Twitter of Weibo kan direct vanaf de Wi-Fi SD Card.

Aangezien de Transcend Wi-Fi Card ook gewoon een SD-geheugenkaart is, hebben we deze even door onze testprocedure heen gehaald. We vergelijken het met een aantal andere 32GB Class 10 SD-kaartjes. Hieruit blijkt dat het Transcend WiFi-kaartje met lezen niet bijzonder goed presteert, maar met schrijven van kleine bestanden is hij, althans in deze vergelijking, een van de vlottere – al worden de prestaties van de twee snelste geteste kaarten niet geëvenaard. Het is snel genoeg voor gewoon gebruik, maar voor snelle sportfotografie kan je beter een ander kaartje kiezen: 39 foto’s in een minuut komt neer op nog niet eens 0,65 beelden per seconde.

 

Testresultaten 2013 benchmarks
Camera test – Continue Opnames 1 Minuut 39 foto’s
1000x 5 MB bestand lezen 257.1 sec.
1000x 5 MB bestand schrijven 672.2 sec.
10 GB bestand lezen 431 sec.
10 GB bestand schrijven 322.3 sec.
1000x 5 MB bestand lezen 19.4 MB/s
1000x 5 MB bestand schrijven 7.4 MB/s
10 GB bestand lezen 23.8 MB/s
10 GB bestand schrijven 31.8 MB/s
500x 5 MB bestand lezen 126.1 sec.
500x 5 MB bestand schrijven 330.7 sec.
3 GB bestand lezen 153.9 sec.
3 GB bestand schrijven 98.2 sec.
500x 5 MB bestand lezen 19.8 MB/s
500x 5 MB bestand schrijven 7.6 MB/s
3 GB bestand lezen 20 MB/s
3 GB bestand schrijven 31.3 MB/s

De Transcend Wi-Fi SD Card vertoont de nodige ruwe kantjes, zoveel moge duidelijk zijn. Aan de andere kant, het product doet wat het belooft: het bevrijd je foto’s uit je camera, zonder dat je op zoek moet naar een computer of een geheugenkaartlezer. Bovendien doet het dat voor een alleszins acceptabele prijs, want het is ook een 32 GB Class 10 kaartje en die kosten al gauw 25-30 euro. Ofwel voor een meerprijs van drie tientjes heb je daar WiFi bij. We kunnen ons zelfs voorstellen dat je twee 16 GB kaartjes koopt, zodat je standaard fotografeert met beschikking over WiFi. Ook zou dat wel eens handig kunnen zijn in warme omgevingen, want het kaartje wordt bij standaard kamertemperatuur al behoorlijk warm in het gebruik.

Je moet bedenken, dat áls er al een WiFi-accessoire voor je camera is van de fabrikant zelf, die doorgaans een stuk duurder zal uitvallen. Bij compactcamera’s zien we steeds vaker WiFi als functie, maar bij SLR-modellen is het alleen op de duurste modellen soms ingebouwd – doorgaans moet je een peperdure accessoire kopen. Die werkt dan vast beter dan dit kaartje en biedt meer mogelijkheden (zoals ook bediening op afstand), maar daar betaal je flink voor. De oplossing van Transcend is in dat licht een stuk aantrekkelijker als je niet specifiek een functie nodig hebt die alleen de officiële accessoire biedt (zo die er al is).

Daarbij moeten we opmerken dat de prestaties niet overhouden – het is niet de langzaamste kaart die we ooit getest hebben, maar Transcend heeft duidelijk niet de snelste geheugenchips gebruikt die verkrijgbaar zijn. Aan de andere kant, echt snelle SD-kaartjes zijn duidelijk duurder en dit product is juist aantrekkelijk door de relatief lage prijs.

Al met al valt er aan de gebruiksvriendelijkheid van dit product nog wel het een en ander te verbeteren, maar als je bereid bent wat te puzzelen en je houdt onze instructies erbij, dan valt er prima mee te werken. De app maakt een flink verschil, als je eenmaal doorhebt hoe die werkt. Voor een Silver Award vertoont de Wi-Fi SD Card wat veel onvolkomenheden, maar een Bronze Award is naar onze mening toch verdiend.

Naschrift 25-4-2013: Transcend heeft ons laten weten dat bij de Wi-Fi SD Card versies die in 2013 verkocht zijn, een bijgewerkte versie van de handleiding is opgenomen. Daarmee komt een groot deel van de kanttekeningen m.b.t. de gebruiksvriendelijkheid te vervallen.

Transcend Wi-Fi SD Card 32GB

Deel dit

2 antwoorden op “Transcend Wi-Fi SD Card review: schieten en delen”

    1. Er was 2,5 jaar een samenwerkingsverband tussen HWI en FV. Dit item is geschreven ten tijde van die samenwerking, vandaar dezelfde inhoud én datum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *