Tokina komt met anti-regenfilter

Lenzenfabrikant Tokina heeft een hydrofiel filter aangekondigd voor fotografie en cinematografie. De hydrofiele coating minimaliseert de oppervlaktespanning op het filteroppervlak., met als gevolg dat water zich in een superdunne laag over het hele oppervlak verspreid. Het resultaat: een onzichtbare waterfilm in plaats van dikke druppels, die voor menigeen een foto- of filmopame verpestten. De waterfilm op het hydrofiele filter is zo dun en gelijkmatig dat de beeldkwaliteit nauwelijks wordt beïnvloed. Zo kun je door blijven fotograferen als er water op het oppervlak terecht komt.Schermafbeelding 2015-05-06 om 11.43.51

De coating werkt het beste als het oppervlak van het filter schoon is. Daarom is er onder de hydrofiele coating een fotokatalytische laag aangebacht. Door middel van fotokatalyse is het oplossen van de erop liggende organische stoffen mogelijk. Het komt erop neer dat verontreinigingen door de invloed van ultra-violet licht aan de lucht worden afgestaan. Het filter is verkrijgbaar in de maten 77, 82, 86, 95, 105, 112 en 127mm.
TO-HFC2_onCloth

 

Hydrofiel

Een hydrofobe stof stoot water af. Een voorbeeld: autowas maakt het oppervlak van een auto hydrofoob. Daardoor blijven waterdruppels bijna als bolletjes bovenop de lak liggen. Alsof ze zo min mogelijk met het oppervlak in aanraking willen komen. En natuurkundig gesproken is dat ook zo. De moleculen van het water kunnen zich nergens aan het auto-oppervlak hechten en dat resulteert in een heel hoge oppervlaktespanning in de druppel. Een hydrofiel oppervlak doet precies het tegenovergestelde. Zouden we de auto met een hydrofiele waslaag bedekken, dan hecht zich het water op moleculair niveau graag overal aan dat oppervlak. Het gevolg is dat het water als een flinterdunne, nauwelijks zichtbare film over heel het oppervlak uitstrekt.

Dit is ook de werking van Tokina’s hydrofiele filter. Op het oppervlak van het filterglas is een heel bijzondere coating aangebracht, die aantrekkelijk is voor watermoleculen. Normaal veroorzaakt een regenbui lastige druppels op een foto-filter, maar met een hydrofiele toplaag, spreidt een druppel zich in een oogwenk uit over een heel groot oppervlak. Het gevolg is dat een superdunne waterfilm bovenop het filter komt te liggen, zo goed als onzichtbaar. En die de fotografische kwaliteiten dan ook nauwelijks beïnvloedt. Ter illustratie is in bovenstaande grafische weergave de hydrofiele laag als een grof on-effen oppervlak weergegeven. In werkelijkheid gaat het om een natuurkundig fenomeen op atomaire schaal.

Voorwaarde voor de werking van de hydrofiele coating is dat er geen verontreinigingen zijn. Daarom is onder de hydrofiele coating een fotokatalytisce laag aangebracht.

Fotokatalyse

Een katalytische stof versnelt een chemische reactie, zonder zelf verbruikt te worden. Dus zonder ‘op’ te raken, verbetert een katalisator een proces. De productontwikkelaars van Tokina Cinema benutten dit natuurkundig verschijnsel om een zichzelf reinigend optisch filter te maken. Met een fotokatalytische coating reinigt een filter zichzelf door de inwerking van ultraviolet licht. Verontreiniging op het oppervlak van het filter reageert door de fotokatalytische laag met de lucht. Vuil verdwijnt letterlijk als sneeuw voor de zon!

De fotokatalyse is gemakkelijk, men hoeft het filter niet zelf te reinigen, maar dat is niet het primaire doel. De fotokatalyse is ervoor bedoeld dat het filter hydrofiel blijft. Voor de fotokatalytische werking is het nodig het filter met regelmaat bloot te stellen aan ultra-violet licht. In de zon leggen dus.

Het filter op een viltdoek toont overduidelijk de werking van de hydrofiele laag. Beide helften van het oppervlak zijn in gelijke mate met water besproeid. Op de linkerhelft, zonder hydrofiel coating, vormen zich door de oppervlaktespanning vele kleine en grote druppels. Op de rechterheflt heeft het water zich verdeeld over een dunne en egale laag, die helderheid en scherpte nauwelijks beïnvloedt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *