Tokina introduceert 70-200 F/4 en 12-28 F/4

Tokina is ook op de CP+ aanwezig, en toont daar twee nieuwe objectieven: een 70-200mm F/4 voor 35mm-formaat, en een 12-28mm F/4 voor APS-C formaat. Het 12-28mm objectief is de opvolger van de huidige 12-24mm. De 70-200mm F/4 is compleet nieuw, en heeft twee belangrijke primeurs aan boord.

AT-X 12-28mm: Tegen de trend in

We beginnen met de 12-28mm, die (zoals de DX-aanduiding aangeeft) alleen voor APS-C bodies bedoeld is. Zoals gezegd moet dit objectief de huidge 12-24mm F/4 vervangen, en Tokina doet dat op z’n eigen manier. De afgelopen jaren heeft de concurrentie massaal voor meer groothoek gekozen. Tegenwoordig is een minimale brandpuntsafstand van 10mm normaal, en Sigma heeft zelfs een exemplaar met 8mm in de schappen liggen. Maar Tokina heeft besloten om de andere kant op te gaan, en z’n groothoekzoom juist van meer telebereik te voorzien. Volgens Tokina was het doel om dit objectief, volledig ingezoomd, als standaardlens te kunnen gebruiken.

Het zoombereik loopt voortaan van 12 tot 28 mm, wat een kleinbeeldequivalent oplevert van 18-42mm (Nikon) of 19-45mm (Canon). Tokina is dus aardig in z’n doelstelling geslaagd. Het diafragma is over het gehele bereik verstelbaar van F/4 tot F/22. De minimale scherpstelafstand bedraagt 25 cm. Met afmetingen van 90 x 84 mm en een gewicht van 600 gram is hij marginaal groter en zwaarder dan z’n voorganger. Moderne zaken zoals beeldstabilisatie en ultrasone autofocus ontbreken, maar in het groothoeksegment zijn zulke zaken over het algemeen minder belangrijk.

AT-X 70-200mm: Twee primeurs voor Tokina

Evenals NIkon heeft ook Tokina besloten om een gat in zijn assortiment op te vullen, namelijk dat van de 70-200 F/4. Tokina had al een 80-200 F/2.8 in de gelederen, maar er zijn veel mensen die graag met een iets lichtere of goedkopere uitrusting op pad gaan.

Voor Tokina is dit een belangrijk objectief. Er wordt namelijk niet alleen een gat in de line-up gevuld, maar er worden tegelijk twee nieuwe technologieën geïntroduceerd. Dit is het eerste model van Tokina dat voorzien is van optische beeldstabilisatie en een ultrasonische autofocus. Net zoals de concurrenten claimt Tokina voor de stabilisatie een effectiviteit van vier stops. De aanduiding voor deze technieken is “VCM-S”, maar zoals je op onderstaande foto kunt zien wordt dat bij Tokina niet op het objectief aangegeven.

De overige specificaties zijn minder spannend als je deze 70-200mm met z’n concurrenten vergelijkt. Met een gewicht van 1020 gram is hij weliswaar 320 gram lichter dan de 80-200 F/2.8, maar tegelijkertijd zo’n 200 gram zwaarder dan de vergelijkbare modellen van Canon en Nikon. Ook de minimale lensopening is met F/22 groter; Canon en Nikon-gebruikers kunnen hun lens tot F/32 dichtknijpen.

Prijs en beschikbaarheid

Over prijs, beschikbaarheid en lensvattingen is nog niets bekendgemaakt. Tokina produceert vooral objectieven onder eigen naam voor Canon- en Nikon-vattingen. De kans is echter groot dat Pentax-gebruikers ook een 70-200 F/4 krijgen, maar waarschijnlijk zal die variant als Pentax-objectief op de markt komen.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *