Toch een toekomst voor Four Thirds?

De Micro Four Thids-standaard is in korte tijd zeer populair geworden. Dit spiegelloze concept, wat groot gemaakt is door Olympus en Panasonic, was zo’n succes dat alle andere grote merken het intussen hebben gekopieerd: Sony, Samsung, Nikon, Pentax en Canon hebben allemaal hun eigen compacte systeemcamera’s op de markt gebracht.

Door het succes van MFT zou je haast vergeten dat Olympus kort daarvoor, samen met Kodak, nog een andere open standaard heeft ontwikkeld: Four Thirds. Inderdaad, zonder “Micro”. Het lijkt af en toe zelfs alsof Olympus die standaard zelf ook een beetje vergeten is. En dat is jammer, want deze iets oudere standaard heeft namelijk wat voordelen op het gebied van beeldkwaliteit, die Micro Four Thids niet heeft.

Voordelen Four Thirds

Het grootste voordeel van Four Thirds is eigenlijk ook z’n grootste nadeel: de grotere afstand tussen sensor en objectief. Uiteraard betekent dit dat de camera’s en objectieven groter en complexer zijn (een 17mm of 20mm pancake is op Four Thids bijvoorbeeld onmogelijk). Maar door die grotere afstand en de relatief ruime lensvatting (t.o.v. het sensorformaat) is het wel een stuk eenvoudiger om telecentrische objectieven te ontwerpen. In het kort betekent dit dat iedere lichtstraal vanuit het objectief loodrecht op de sensor valt, waardoor afwijkingen zoals vignettering en kleurverschuivingen sterk gereduceerd worden. Bij Micro Four Thirds moeten deze zaken meer achteraf gecorrigeerd worden.


Voorbeeld van een telecentrisch ontwerp. Links het onderwerp, en rechts de sensor. Vanuit het laatste element worden alle lijnen loodrecht op de sensor gericht.

Four Thirds nog niet vergeten?

Voor mensen die beeldkwaliteit belangrijker vinden dan een compacte body zou het dus jammer zijn als er niets meer aan Four Thirds gedaan wordt. Gelukkig lijkt het erop dat Olympus de draad weer oppakt, want in korte tijd zijn er twee interessante nieuwtjes op Four Thirds-gebied voorbijgekomen: een patent voor een MFT-naar-FT adapter, en mogelijk een nieuwe body.

MFT-naar-FT adapter met snelle AF en beeldstabilisatie

Om met het concrete nieuws te beginnen: op ons favoriete patentenblog van Egami is vorige week een patent opgedoken voor een adapter. Deze adapter maakt het mogelijk om Four Thirds objectieven op een Micro Four Thirds body te gebruiken. Nu is  dat op zich niets nieuws, want dat kon met de MMF-1/MMF-2 en MMF-3 ook al. Maar wat wel nieuw is, is de toevoeging van optische beeldstabilisatie aan de adapter.

Twee tekeningen uit het adapter-patent

Een adapter is wel een heel bijzondere plaats om beeldstabilisatie in te bouwen. Of dit goed werkt, en hoe Olympus dit voor elkaar krijgt, is voor ons ook nog niet bekend. Maar als het werkt beschik je nu met een MFT-body over beeldstabilisatie die voor FT-objectieven geoptimaliseerd is.

Naast dit bijzondere feit zou het met de adapter ook mogelijk moeten zijn om op volle snelheid scherp te stellen. Met de bestaande MMF-adapters werkt de autofocus met Four Thirds-objectieven veel trager dan op een echte Four Thirds body. Deze adapter zou een einde aan dat snelheidsverschil moeten maken.

Mogelijk nieuwe Four Thirds body

Het tweede nieuwtje is nog niet meer dan een gerucht, maar geruchten die een klasse 4 meekrijgen zijn over het algemeen redelijk betrouwbaar. Ten eerste zien we dat de E-5 langzamerhand opraakt; steeds meer webwinkels melden dat de weinig tot geen voorraad meer van dit toestel is. Tegelijkertijd hebben medewerkers van de site 43 Rumors uit betrouwbare bron vernomen dat er absoluut een opvolger van de E-5 aan zit te komen. Deze nieuwe body wordt in de tweede helft van 2013 op de markt verwacht.

Tegen die tijd is de E-5 drie jaar in productie. Als je naar de levenscyclus van high-end modellen bij andere merken kijkt, is een leeftijd van drie jaar een logisch moment om met een opvolger te komen. Vooral de sensor kan naar ons idee wel een upgrade gebruiken; met 12 megapixels en een 720p-filmfunctie kan je tegenwoordig gewoon niet meer in de top van de markt meekomen.

Welke features zouden jullie het liefst in een nieuwe FT-body zien?


De Olympus E-5, geïntroduceerd in 2010

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *