Tip: hou je smartphone NIET rechtop als je filmt

Camcorders kun je eigenlijk maar op één manier vasthouden. En bij fotocamera’s fotograferen de meeste amateurs simpelweg horizontaal, terwijl het juist heel creatief is om een camera ook eens verticaal vast te houden (vooral voor portretten). Bij smartphones is het echter totaal andersom; die wordt juist verticaal vastgehouden, in de stand waarmee je ook mee belt. Voor foto’s is dat niet erg, maar voor video’s juist een ramp.

Want eigenlijk zijn smartphones op dat vlak iets té ‘smart’. Ze herkennen dat je de camera vertikaal houdt en gaan dan ook vertikaal filmen. Vanuit filmperspectief is dat om meerdere redenen onlogisch. Allereerst omdat films altijd breed zijn (horizontaal dus) en de tv en computer beeldschermen ook. Want, wat gebeurt er als je een 16:9 video maakt in de vertikale stand? Dan blijft er een zeer smal filmpje over dat er niet uitziet op een tv.

Oftewel, denk er aan: hou je smartphone horizontaal tijdens het filmen 😉

Zie ook deze video, waarbij het geheel nog eens op ludieke wijze wordt uitgelegd. Er wordt zelfs grappend gesproken over het ‘Vertical Video Syndrome’.

Met dank voor de tip: Eric van Ballegoie & Pieter van Roijen 

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *