Timelapse van 10 jaar toont groei en droogte Las Vegas

Het Landsat-project bestaat 40 jaar. Iedere 16 dagen maken de Landsat-satellieten een foto van de complete aarde. De vele PetaBytes aan foto’s hebben waardevolle informatie opgeleverd over de ontwikkeling van bepaalde regio’s op aarde. Met name de menselijke invloed is hierdoor goed zichtbaar en dat is zelden positief. Zo is te zien dat het reusachtige Aral meer (bij Kazachstan en Oezbekistan) dat 20.000 jaar geleden ontstaan is, in tien jaar tijd compleet is opgedroogd. Ook is te zien dat het regenwoud in de Amazone schrikbarend snel afneemt, omdat bomen gekapt wordt om plaats te maken voor landbouw.

Een ander concreet voorbeeld, te zien in de onderstaande video, is Las Vegas. Deze stad was de afgelopen tien jaar de snelst groeiende stad van de VS. In de video kun je zien hoe talloze nieuwbouwwijken uit de grond gestapt worden. Er is echter één probleem. Las Vegas ligt middenin de woestijn en heeft door het gebrek aan regen geen eigen waterbronnen. De enige bron is Lake Mead, dat water krijgt via de Colorado river. Op de video is echter gezien dat het waterpeil, net als het Aral meer, steeds lager wordt en het meer dus kleiner. Dat is vooral aan de randen te zien. Dat komt onder andere door het excessieve watergebruik in Las Vegas (en het feit dat de dorre woestijngrond daar vergroend wordt, doordat iedereen een tuin met gras wil hebben), maar door droogte in de Rocky Mountains.

Lake Mead

Het lage waterpeil is niet alleen vanuit de lucht, maar ook vanaf de grond te zien

Wanneer waterpeil in Lake Mead zich niet zal herstellen, dan zal Las Vegas vroeg of laat weer een dorre woestijnstad worden, waarbij de snel gegroeide buitenwijken vermoedelijk ghost towns worden. Het scenario met het regenwoud is evenmin positief, dus die hebben we hieronder toegevoegd. Zonder de foto’s van het Landsat-project zouden we veel minder inzicht hebben over dergelijke veranderingen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *