Thule Perspektiv My Messenger review – ideale zakelijke fototas?

Fototassen zijn er in allerlei soorten en maten. Een rugtas is het meest gebruikelijk wanneer je niet alleen een camera hebt, maar ook een berg lenzen en accessoires. Alles bij elkaar opgeteld zit je dan al snel aan een kilo of vijf tot tien en dat is een rugtas wel zo prettig. Het nadeel van de meeste rugtassen is dat je ze moet afdoen om een lens te wisselen. Als je op pad bent met een beperkt aantal lenzen en snel wilt kunnen wisselen is een schoudertas praktischer. En dan het liefst een met voldoende opbergruimte en vakjes en bij voorkeur ook een laptopvak. Dergelijke tassen, gericht op fotografen, zijn er niet in overvloed. Helemaal niet als hij er ook nog eens niet uitziet als een klassieke fototas, maar ook voor een praktische zakentas kan doorgaan. Dan komt de Thule Perspektiv Messenger tas in zicht.

Thule Perspektiv-serie

Het Zweedse merk Thule is een nieuwe speler op de markt van fototassen. Los van de hier besprokken My Messenger, hebben ze ook nog tassen in andere vormen, waaronder een rugtas. Het merk is vooral bekend van dakkoffers, maar is het productportfolio aan het verbreden. De fototassen worden uitgebracht onder de naam Perspektiv.

EXA-0302

Leeg

EXA-0303

Vol

Foto- of zakentas?

Thule mikt op twee doelgroepen met de Perspektiv Messenger. In principe is het een echte fototas, ook al ziet hij er van de buitenkant niet zo uit. Maar het compartiment voor de camera en drie lenzen (en met diverse opbergvakjes) is uitneembaar, waardoor een enorme ruimte ontstaat voor andere spullen. Hij voldoet daardoor ook als zakelijke tas. In het weekend plaats je het compartiment terug (waarbij de camera en lenzen kunnen blijven zitten) en ga je er dan mee op pad om te fotograferen.

EXA-0304

Het uitneembare compartiment heeft de naam ‘SafeZone’ meegekregen en zou volgens Thule in zijn geheel in de meeste hotelkluizen passen. Daar hebben wij onze twijfels over, omdat kluizen soms niet zo hoog zijn of uit twee compartimenten bestaan. Qua ruimte is de Messenger redelijk royaal. Er is ruimte voor een camera (al dan niet met grip) met lens er op gemonteerd (maximaal een 70-200 f2.8) en dan passen er nog twee losse lenzen in. Verder is er een groot vak waar den 15” notebook in past. Daarvoor zit nog een extra vak waar eventueel een iPad kan worden geplaatst. Aan de voorkant van het compartiment zitten diverse vakjes met ritsen, waar bijvoorbeeld geheugenkaartjes, accu’s en telefoon in kunnen worden bewaard. Dan zijn er nog een paar extra vakjes, maar die hebben geen sluiting, waardoor er wat uit kan vallen. De schouderriem is schuin op de tas aangebracht in plaats van recht, wat het draagcomfort ten goede komt.

Van binnen en buiten

De buitenkant van de tas is zeer degelijk. De stof en de ritsen zijn waterafstotend. Thule noemt dit systeem Cloudburst. Ook na enkele weken gebrui zag de tas er nog steeds als nieuw uit. Wat uniek is aan de tas is de rit aan de bovenzijde. De tas sluit met klittenband en kliksloten, maar door de rits aan de bovenkant te gebruiken kun je makkelijk bij je spullen, ook tijdens het lopen. Natuurlijk geldt dit ook voor dieven, maar die zullen niet verwachten dat er een rits aan de bovenzijde zit. Bovendien ziet de tas er dus niet uit als een fototas, maar meer algemeen. Dat maakt hem minder snel een doelwit. In de praktijk hebben wij de rits aan de bovenkant zeer vaak gebruikt. Het is uitermate praktisch, omdat je dus overal bij kunt zonder de tas helemaal open te doen. De draagriem zit ook comfortabel en is goed verstelbaar. De tas voorzien eigenlijk in alles. Het enige dat we eigenlijk nog missen is een vak aan de buitenkant waar je even snel wat papieren in kunt wegwerken of een flesje drinken in kunt bevestigen

EXA-0305

Niet geheel gesloten

Een ander nadeel dat we ervaren hebben tijdens de praktijktest van enkele weken is dat het mogelijk is dat er wat uit de tas valt als je er wat (te) wild mee omgaat. De tas sluit namelijk niet helemaal af. Als je de grote ‘klep’ niet strak genoeg vast maakt, losse spullen er in hebben zitten en de tas af en toe flink schuin (of zelfs op de kop) houdt, kan er iets uitvallen. Met name aan de zijkanten zit wat speling, maar ook aan de voorkant kan er wat tussendoor glippen als deze niet strak zit. Dit zal niet snel gebeuren, maar het is ons tijdens de langdurige test wel eens overkomen. Denk dan niet meteen aan een objectief of tablet, maar aan een kleine accessoire. Het zachte binnenwerk is wel af te sluiten, maar grote voorvak (bij de accessoirevakken) niet.

Conclusie

De Perspektiv Messenger van Thule is ons uitstekend bevallen. Met een straatprijs van circa € 130 is dit geen goedkope schoudertas, maar het is wel een zeer degelijke en veelzijdige en de afwerking is uitstekend. Hij biedt voldoende ruimte voor een grote DSLR body en drie lenzen (waarvan één gemonteerd op de camera), een notebook én tablet en diverse accessoires. Zijn ‘anonieme’ en zakelijke voorkomen spreekt ons aan, te meer omdat daardoor voor de buitenwereld niet zichtbaar is dat je met een tas vol dure apparatuur rondloopt. De rits aan de bovenzijde is slim bedacht en werkt in de praktijk zeer comfortabel. Je kunt daardoor snel bij je spullen zonder dat je de tas helemaal moet openmaken of van je schouder moet afhalen. Het is een ideale tas voor reportagewerk waarbij je regelmatig lenzen moet wisselen of accessoires nodig hebt.

Pluspunten

  • Uitstekende kwaliteit
  • Veel ruimte en flexibiliteit
  • Veelzijdige inzet (uitneembaar deel)
  • Veel vakjes
  • Niet herkenbaar als fototas

Minpunten

  • Sluit niet volledig af (er kan wat uitvallen)
  • Aan de buitenkant geen vakjes (b.v. voor papier/drinken)
  • Prijzig

 

 

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *