Testfoto’s Nokia Lumia 1020 (41 megapixels)

Afgelopen donderdag werd de Nokia Lumia 1020 smartphone officieel geïntroduceerd. Het bijzondere aan deze telefoon is de 41 megapixel camera. Hiervan wordt niet de volledige resolutie gebruikt, maar Nokia past ‘oversampling’-technologie toe (net als bij de Nokia 808). De gegevens van zeven pixels worden samengevoegd tot één ‘super’ pixel. Bij gebruik van oversampling wordt er een foto van 5 megapixel gegenereerd. Deze methode leidt tot minder ruis. Het toestel kan 34 megapixel foto’s maken als de verhouding 16:9 bedraagt. Ondertussen heeft Nokia de eerste foto vrijgegeven, die je hier kunt bekijken (de foto’s zijn klikbaar). Let wel: de foto’s zijn dus afkomstig van Nokia zelf, dus het betreffen geen gemiddelde praktijkfoto’s.

Nokia Lumia 1020 test photo Nokia Lumia 1020 test photo Nokia Lumia 1020 test photo Nokia Lumia 1020 test photo

Analyse op 100%

De foto’s zien er over het algemeen zeer goed uit, zeker als je bedenkt dat ze met een telefoon gemaakt zijn. Als we ze wat aandachtiger bekijken, op 100% weergave in Photoshop, dan zien we wel wat tekortkomingen. Zo is de foto van het Vrijheidsbeeld vrij grof wat betreft details – iets dat je overigens ook bij veel compactcamera’s ziet. 

100% weergave

Bij de nachtfoto met de skyline van Manhattan is in de lucht duidelijk ruis te zien, al is het niet bijzonder storend. Overigens is deze foto tamelijk indrukwekkend, omdat er maar weinig telefoons zijn die zo’n nachttafereel goed kunnen vastleggen (zonder bak ruis).

De laatste 100% crop blinkt uit met z’n verbluffende scherpte en de beperkte scherptediepte. 

Wat is jouw eerste indruk van deze (officiële) foto’s?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *