Test: Xpozer poster met innovatief frame

Als je een foto in postformaat aan de muur wilt hebben zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je zelf een afdruk laten maken en deze vervolgens inlijsten. Ook populair is het afdrukken op canvas of linnen, hoewel de fotokwaliteit daarvan meestal wat minder is. Er is nu een extra keuzemogelijkheid: Xpozer. Dit Nederlandse bedrijf is opgericht door twee oud-studenten werktuigbouwkunde die hun product de ‘opvolger van het canvasdoek’ noemen. 

Wat is het?

Xpozer, met een ‘z’ in plaats van een ‘s’, bestaat in feite uit twee delen: een foto afgedrukt op polyester en een speciaal frame. Het idee is even simpel als ingenieus: de polyesterrol bevat aan de achterzijde een viertal plastic clips aan de uiteinden. Daarin worden twee aluminium balken geklikt die de foto van boven naar beneden direct straktrekken. Vervolgens wordt er een derde balk in het midden geplaatst. Je schuift deze eerst door een opening in de linker of rechterbalk en klikt hem dan aan de andere zijde vast. Door het frame wordt de foto strakgetrokken. Wees niet bang voor een omvangrijk Ikea-bouwpakket, na vijf klikken is het al klaar. Uiteindelijk klik je nog een bevestigingsclip in de middelste balk en je kunt je foto vervolgens staand of liggend ophangen.

Foto: Xpozer

Goed, leuk idee, maar wat is het voordeel ten opzichte van bestaande oplossingen? 

Eén voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken om de omlijsting, zoals bij een losse foto. Net zoals bij canvas kun je de foto direct aan de muur hangen zonder gepruts. Het systeem is bovendien opnieuw bruikbaar. Ben je uitgekeken op een foto, dan bestel je simpelweg een losse nieuwe foto zonder bijbehorend frame (wat aanzienlijk in de kosten scheelt, want die frames zijn niet goedkoop). Op het polyester zit een soort matte papierlaag die erg lijkt op de kwaliteit van fotopapier. Je hebt dus geen last van de doekstructuur zoals bij canvas, wat meestal ten koste gaat van de scherpte. Volgens de maker zijn het vel en het frame zijn zo ontwikkeld dat het altijd strak blijft, ook als de luchtvochtigheid of de temperatuur toeneemt. En ook als er bijvoorbeeld een lichtspotje boven hangt of als hij nat wordt. Verder is het polyestervel voorzien van een ‘lightblock’, hierdoor schijnt er geen licht door en is het frame aan de achterzijde zelfs niet zichtbaar als hij op een raam wordt opgehangen. Een laatste unieke eigenschap is dat de foto aan de muur lijkt te zweven. Het uiteinde bestaat puur uit het dunne polyester zonder rand. 

Foto: Xpozer

Het ontstaan van het idee

Hoe zijn de twee ingenieurs op het idee gekomen? Eén van de oprichters, Clemens van Os, kwam drie jaar geleden op het idee uit pure frustratie. Voor Moederdag bestelde hij een foto op posterformaat. Toen deze opgerold in een koker arriveerde ontstond het dilemma: wat nu? Een bijpassende lijst kopen? Plat op de muur plakken? Dat moest handiger kunnen, dacht Van Os en besprak het probleem met zijn vriend en studiegenoot Ivan van der Veld. ‘Hoe kunnen we dit concept verbeteren, als ingenieurs zijnde?’ was de centrale vraag,. Met als vervolg: kunnen we het ook op de markt brengen? Al snel kwamen ze op het idee om een poster op te spannen met een frame. Ze ontwierpen een prototype, maar deze was zo ingewikkeld dat alleen zijzelf hem in elkaar konden zetten. Door mee te doen aan wedstrijden voor ondernemersplannen wilden ze meer leren over de manieren om hun toekomstige product in de markt te zetten. Het sprak bijna voor zich dat hun afstuderen ook in het teken stond van de Xpozer, mede op basis van de technische aspecten van hun uitvinding. Na hun studie gingen ze in zee met het bedrijf Spark Design & Innovation om hu concept uit te werken tot een gebruiksvriendelijk concept dat met één klik in elkaar te zetten zou zijn. Vervolgens wonnen ze imposante prijzen met hun uitvinding, waaronder de GIO Design erkenning en de befaamde RedDot design-award.  

Tot zover de theorie, hoe is het product in de praktijk? Technyx bestelde een exemplaar via de Xpozer-website. We kozen voor de Xpozer XL van 90 x 60 cm (€ 95 met wissellijst, € 45 voor alleen de foto). Uiteraard kozen we voor een niet al te makkelijke foto. Via de site uploaden we een avondopname van de beroemde Bosporusbrug in Istanbul, met de Büyük Mecidiye Camii moskee op de voorgrond. Deze bevat veel zwart en ook een klein beetje lichte ruis vanwege de lange opname en de bewerking. De opname is gemaakt met een Canon 5D Mark II met 125 ISO, een sluitertijd van 15 seconden en diafragma f22. Ook bevat de foto een veelvoud aan verzadigde kleuren. De 3:2 beeldverhouding sloot naadloos aan op het XL formaat.

Aflevering

De bestelling werd geplaatst op 11 mei. Op 13 mei kregen we een e-mail dat er lichte ruis was geconstateerd in de donkere/zwarte fotopartijen met de waarschuwing dat dit licht zichtbaar zal zijn in het eindresultaat. De vraag was of we door wilden gaan met afdrukken of liever een andere foto zouden uploaden (met één tot twee werkdagen extra levertijd). We kozen voor het eerste. De 14e arriveerde de doos van Xpozer, omhuld met plastic. De doos oogt solide en is ook aan de binnenkant goed uitgedacht. 

Onderaan zit de rol met de foto, met het aluminium frame onder de bovenste kartonlaag (waarop ook de instructies zijn te zien). Het karton voor de rol laat zich simpelweg omlaag trekken waarna je de foto (met een beschermende papierlaag) er simpel uit kunt halen. Bij het in elkaar zetten hebben we bewust niet naar de instructies gekeken om te kijken hoe simpel het is. De bevestiging van de linker- en rechterbalk spreekt voor zich. Voor de middelste balk moet je even twee keer kijken, maar al snel is het duidelijk dat je deze simpelweg eerst door het ene gat plaatst en vervolgens in het andere. Dat gaat vrij eenvoudig. Hij klikt simpelweg vast en kan weer los door het sluitstuk in te knijpen. Daarna zit het frame solide en is het polyesterval strakgetrokken. 

Een belangrijke vraag is natuurlijk de kwaliteit. Die van het frame is in orde, maar hoe zit het met de fotokwaliteit van de afdruk op de polyesterrol? Wat direct opvalt is dat zwart echt zwart is en niet donkergrijs zoals soms – met name bij canvas – het geval is. Ook de kleuren komen geheel overeen met die van de oorspronkelijke foto. Wel is de afdruk marginaal donkerder, wat vooral te zien is aan het water. De scherpte en het detail zijn ook zeer goed. Volgens Xpozer is de inkt is gepigmenteerd en dus UV bestendig, mits hij uiteraard niet twee jaar lang in de volle zon wordt gehangen. Ook stelt men dat de afdrukken worden gemaakt op fotografische printers met ‘watergedragen inkt’ die voor elke afdrukrun worden gekalibreerd. 

Natuurlijk zijn we bij Technyx van de kritische noot en hebben we de afdruk bijna op microscopisch niveau onderzocht. Wanneer je de afdruk met een bepaalde lichtval van boven naar beneden bekijkt, zijn er lichte printsporen te zien. Belangrijk om hierbij op te merken is dat deze onder normale lichtomstandigheden niet te zien zijn wanneer je recht voor de afdruk staat. Je moet er echt je best voor doen om het te zien. Dit fenomeen is bij heel veel printers waarneembaar, maar in een ideale wereld zouden ze niet zichtbaar moeten zijn. 

Vanuit een afwijkende hoek en met speciaal licht zijn printsporen zichtbaar, maar in normale omstandigheden is dit niet te zien.

Op pixelniveau zagen we geen vreemde dingen. Het scherpteniveau komt overeen met de originele foto. Maar voor wie er in geïnteresseerd is staat hieronder een sterk vergrote detailopname:

De Xpozer wordt geleverd met een plastic clip die op de middelste kolom gelikt wordt. Dat kan zowel horizontaal als verticaal. Aan de bovenkant is een kleine inkeping waar hij mee aan de muur kan worden bevestigd. Het is mogelijk om de clip eerst te bevestigen en de vervolgens pas het frame. Je kunt hem ophangen met een spijker of schroef in de muur. Xpozer stelt dat je het frame zelfs met een punaise aan de muur kunt bevestigen. Hoewel het frame ontzettend licht is, zouden we dat niet aanraden. Een punaise is erg kort en klein, wat een solide bevestiging op lange termijn niet ten goede komt. Ook een Tesa Powerstrip zou voldoen, aldus Xpozer. 

Klein gaatje

De clip heeft twee kleine gaatjes, maar het viel ons op dat die vrij klein zijn. Je kunt hem daardoor niet aan een bestaande (grote) schroef hangen en moet de clip apart bevestigen. Dat had anders gekund. Xpozer stelt dat de XXL versie met twee verschillende bevestigingsclips worden geleverd en dat die binnenkort ook los verkrijgbaar zijn via de website. Voor wie geen gaten in de muur wil hebben en een railsysteem hebben met doorzichtige koorden gebruikt is de bevestigingsclip minder geschikt. Het is wel te doen, maar er ontstaat een onevenredige afstand tussen foto en de muur. De foto hangt dan niet helemaal vlak, maar de boven- of onderkant steekt uit. Op afstand is dat niet echt te zien, maar van opzij wel (en dat staat beduidend minder mooi). Xpozer zegt te werken aan een universele oplossing hiervoor.

Het concept van Xpozer is zonder meer vernieuwend. Met een paar klikken zet je het frame, dat nauwelijks wat weegt in elkaar en zich zowel staand als liggend laat bevestigen. De afdrukkwaliteit is erg goed en redelijk vergelijkbaar met een posterafdruk via het vaklab (op de printsporen na). Ook de kleuren komen overeen met ons origineel en zwart is echt mooi zwart. 

Kanttekeningen

Hoewel we zeer positief zijn, toch een paar kanttekeningen. Zoals gezegd is de prijs aan de hoge kant. Onze XL afdruk (60×90 cm) kostte € 95 exclusief verzendkosten. Dat is een stuk duurder dan een losse afdruk van dat formaat (circa € 20) of een print op canvas (circa € 45). De hoge prijs komt voornamelijk door het frame, dat maar liefst € 50 moet kosten (een losse foto kost € 45). Hoewel de Xpozer een stuk eenvoudiger is te monteren en wisselen, is een simpele wissellijst goedkoper. En een canvasprint komt inclusief een frame waaraan deze kan worden opgehangen (al verschilt de opspanning van het doek per leverancier). De strakke uitstraling, de goede afdruk en het vernieuwende concept maakt wel wat goed. Maar voor consumenten met een krap budget zijn er goedkopere alternatieven.

Een ander minpunt is de bevestigingsclip dat uitgaat van een verse spijker of schroef en wegens zijn beperkte omvang niet geschikt is voor een reeds aanwezige schroef. Ook voor een railsysteem is het concept minder geschikt. Xpozer heeft aangegeven te werken aan een universele clip die dit probleem moet verhelpen. Ten slotte hebben we (vanuit een bepaalde hoek met schuin licht) printsporen waargenomen, maar die zijn met normaal licht niet zichtbaar en rekenen we dan ook niet als minpunt. Hieronder zie je de uiteindelijke foto aan de muur hangen. Als je met de muisaanwijzer op de foto gaat staan, zie je ons origineel. De minieme kleurverschillen die je ziet zijn ontstaan door het afwijkende licht en het iets afwijkende kleurprofiel van de camera (wel is de afdruk marginaal donkerder).

Pluspunten

  • Moderne uitstraling
  • Innovatief frame
  • Goede afdrukkwaliteit
  • Licht

Minpunten

  • Relatief duur
  • Bevestigingsclip (nog) niet universeel inzetbaar

Oordeel

Naast een fotoafdruk met wissellijst en een print op canvas hebben we er een interessante keuze bij. Het superlichte frame is een interessant alternatief op de relatief zware wissellijsten en houten canvasframes. Het is wel wat prijzig en aan de bevestigingsclip kan nog wat gesleuteld worden. Desondanks kennen we Xpozer de Technyx Silver Award toe, omdat het concept zondermeer vernieuwend is en absoluut niet misstaat.


Meer informatie: Xpozer.com


Deel dit

Eén antwoord op “Test: Xpozer poster met innovatief frame”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *