Test: Perplex. Foto achter plexiglas

Je hebt een berg digitale foto’s, maar wat doe je er vervolgens mee? Het is natuurlijk mooi als je je allerbeste foto (of foto’s) aan de muur kunt hangen, zodat je trots over je fotowerk kunt vertellen wanneer er iemand op bezoek komt. Of niet persé de mooiste foto, maar de meest waardevolle; van je kinderen bijvoorbeeld. Voor het afdrukken van foto’s op posterformaat bestaan verschillende mogelijkheden. De traditionele manier is om ergens een losse poster op fotopapier te bestellen en er vervolgens een bijpassende lijst bij te kopen. Vervolgens monteer je zelf de foto in de lijst en hangt deze op. Dit is de goedkoopste oplossing, maar niet persé de beste. De kwaliteit van het fotopapier, de inkt en dat van de lijst wisselt nogal, wat je onder andere terug kunt zien in het (na verloop van tijd) opbollen van het fotopapier of het flets worden van de kleuren. Daarom zijn er de laatste jaren erg veel mogelijkheden bijgekomen. 

Eé’n daarvan het afdrukken van foto’s op canvas of linnen. Het is goedkoop en omdat het houten frame het doek opspant heb je meteen de ‘lijst’ er bij (en kun je de foto dus direct aan de muur hangen). De fotokwaliteit van canvasdoek is over het algemeen wel wat minder dan een afdruk op fotopapier. Een tijdje terug bekeken we Xpozer, een Nederlands bedrijf dat een innovatief frame bedacht dat een fotoafdruk op een polyestervel automatisch straktrekt. Ditmaal bekijken we een eindproduct van het Nederlandse Perplex dat zich van de concurrentie onderscheidt door een fotoafdruk van een lambdaprinter achter plexiglas te plaatsen. Wat biedt dit voor voordelen en hoe ziet het eindresultaat er uit?

Perplex wil zich van de vele andere producten onderscheiden door een foto achter 3mm plexiglas te plaatsen. In tegenstelling tot een klassieke lijst wordt de foto verlijmd waardoor het geheel strak zit en er geen bolling of verschuiving kan plaatsvinden. Aan de achterzijde wordt de foto op dibond verlijmd – een 3mm plaat op basis van aluminium en plastic (polyethylene). Daarachter zit weer een aluminium frame waarbij de foto zowel horizontaal als vertikaal kan worden opgehangen. Net als een canvasfoto zit het frame dus ingebakken, hoef je niets meer te doen aan de afwerking en kun je de lijst direct ophangen. 

Hieronder zie je een visualisatie van de verschillende lagen:

Lambda printer

Perplex-foto gebruikt een lambdaprinter (van het Duitse Durst) voor het afdrukken van de foto’s. Het concept is een kruising van analoge en digitale fotografie. Enerzijds gebruikt men lichtgevoelig fotopapier op basis van zilver. Anderzijds gebruikt men een digitaal systeem waarbij het papier belicht wordt met behulp van rode, groene en blauwe laserstralen. Volgens Perplex is de afdrukkwaliteit (2400 dpi) van de machine superieur aan inktjetprinters die de meeste printbedrijven gebruiken, onder andere vanwege het grotere kleurbereik. Mede vanwege de relatief complexe bediening (deels in het donker vanwege het lichtgevoelige papier) kiezen de meeste leveranciers liever voor inktjet. 

In de Lambda machine zit een rol fotopapier waarop meerdere foto’s worden afgedrukt, die vervolgens worden uitgesneden. Het maximale formaat is 125x300cm.

Opvallende eigenschappen

Waarin verschilt het product van Perplex-foto zich van anderen? Volgens de makers laat plexiglas (3mm) meer licht door dan normaal glas waardoor foto helderder oogt. Ook oogt de lijst een stuk chiquer an standaard omlijstingen. Door de dikte van het alumnium frame aan de achterzijde – circa 1 cm – staat de foto een beetje van de muur af, wat vaak als mooi wordt ervaren (vanwege de dieptewerking). De lijst is zowel horizontaal als verticaal op te hangen. Omdat het frame vrij breed is, kun je de lijst met behulp van twee spijkers of schroever moeiteloos recht hangen (in tegenstelling tot oplossingen met één hangpunt).

Doordat de foto verlijmd wordt, is er geen gevaar op het opbollen van de foto. En in tegenstelling tot een standaard lijst is er geen sprake van een (storende) rand om de foto heen. 

De achterzijde met het frame

Tot zover de theorie, hoe bevalt het product in de praktijk? We bestelden het product in het 60×40 cm formaat met een waarde van € 99,90. We kozen voor een testfoto van Las Vegas met het Bellagio en de beroemde ‘dansende’ fonteinen op de voorgrond. Deze foto bevat zowel zeer lichte als zeer donkere details, veel (felle) kleuren, een klein beetje ruis en lichte bewegingsonscherpte. De opname is gemaakt met een Canon 5D Mark II op ISO 3200, 24mm f4 met een sluitertijd van 1/25e seconde (24-105 f4 L IS). De foto werd rechtsonderin voorzien van het Technyx logo.

Het bestellen op de site gaat in vier stappen. Eerst upload je de foto, daarna kies je het formaat. Wat formaat betreft kun je kiezen uit 1:1 (vierkant), 4:3, 3:2 en een aantal aanvullende formaten voor panorama’s en rechthoeken. Het prijskaartje is afhankelijk van de omvang. De allerkleinste lijst begint bij 15×15 cm en kost € 22,90. De goedkoopste normale lijst heeft een prijs van € 45,90 waarvoor je een 30×30 cm lijst klrijgt. Neem je een slag hoger, dan stijgt de prijs hard mee (40×40 is bijvoorbeeld € 69,90). Het goedkoopste 3:2 formaat meet 40×30 cm en kost € 69,90. De relatief hoge prijzen komen door het materiaal en het handwerk (één productie kost circa 12 uur tijd inclusief drogen).

Bij de derde stap kun je je foto bijsnijden. Zo kun je nog even een nutteloos randje wegwerken zonder dat je beeldbewerkingssoftware hoeft te gebruiken. Ook kun je op deze manier een foto bijsnijden naar een ander formaat. Bijvoorbeeld een 4:3 foto naar 3:2 of een willekeurig formaat naar 1:1 (vierkant). Daarna krijg je het resultaat op het scherm te zien en volgt de betaalprocedure. Hiervoor is het noodzakelijk om een account aan te maken door je te registreren.

Verzendkosten

De verzendkosten bedragen € 9,95. Dat is niet mals, maar daarvoor wordt het pakket via een koersdienst verstuurd. Voor België bedragen de verzendkosten € 19,95. Voor vierkante formaten groter dan 60×60 (of rechthoekige van 60×80) komen de verzendkosten uit op € 29,95. 

Formaten

Hieronder zie je een overzicht van de formaten en de bijbehorende prijzen:

Tot en met 31 december 2011 biedt Perplex-foto Technyx bezoekers 15% korting. Zie het eind van deze review.

De Lambda printer van Perplex-foto levert goed werk af. De foto lijkt wat betreft kleuren als twee druppels water op onze originele foto. Ook de helderheid is identiek. Als we kleine details op het oog vergelijken met het origineel dan valt op dat scherpte en details geheel overeen komen. We zijn onder de indruk van de fotokwaliteit.

Pixelpiepen

Als je vaker reviews van ons leest, weet je dat we redelijk kritisch zijn. Zo benoemden we bij de review van Xpozer dat we onder een bepaalde hoek vertikale strepen zagen (van de printer), terwijl dit met het blote ook nauwelijks tot niet zichtbaar was. Ook maakten we een macrofoto van de print, waarbij details flink worden opgeblazen, en vergeleken deze met het origineel.

Een extreme vergroting van Perplex en het origineel (ga met de muis op de foto staan)

Op pixelniveau zie je altijd verschillen. Zo zien we dat het origineel meer ruis bevat dat de foto van Perplex. Ook zijn de details van het origineel wat beter, evenals het lokale contrast. Desondanks is dit een zeer goed resultaat, te meer als je bedenkt dat we het origineel vergelijken met een foto van een foto (wat altijd verschillen oplevert, ook door de camera). De foto van de foto is iets onscherper. Met het blote oog was dit verschil niet zichtbaar.

Een extreme vergroting van Perplex en het origineel (ga met de muis op de foto staan)

Ophangen

Een ander minpunt, net zoals bij Xpozer, is dat de lijst minder geschikt voor een railsysteem met doorzichtige koorden. De clip van het railsysteem steekt wat uit, waardoor de lijst wat naar voren kantelt. Het concept werkt het beste in combinatie met een ouderwetse schroef of spijker. Of twee spijkers misschien, want de lijst is behoorlijk zwaar. Ons exemplaar (60x40cm) woog al 2,2 kg. 

Reflecties

Het plexiglas oogt erg fraai en staat professioneel. Maar het is wel érg gevoelig voor reflecties. Dat is iets om rekening mee te houden wanneer de lijst gaat ophangen, want lichtbronnen en andere lichte elementen zie je er direct in terug. De mate van hinderlijke spiegeling is dus afhankelijk van de locatie en de lichtbronnen in de nabijheid. Je ziet jezelf ook in de lijst terug, zoals je op de volgende pagina kunt zien. Hoewel dat in veel gevallen niet storend hoeft te zijn is het wel iets om vooraf te bedenken. Standaard zijn alle lijsten spiegelend, maar Perplex-foto geeft aan dat de lijst op verzoek ook met een antireflectie (AR) plexiglas geleverd kan worden (zonder meerprijs).

Het eindresultaat van Perplex-foto ziet er zeer goed uit. Het plexiglas is een mooie finishing touch en oogt professioneel. Omdat de foto verlijmd is tussen een dibond plaat en plexiglas, zit hij voor altijd strak (en is er geen gevaar voor opbollen van het papier). De afdrukken van de Lambda printer zien er uitstekend uit en zijn met het blote oog bijna niet te onderscheiden van het origineel. Alleen op detailniveau zijn er wat minuscule verschillen zichtbaar. Het product wordt helemaal kant en klaar aangeleverd, inclusief ophangframe, en kan direct aan de muur gehangen worden.

Kanttekeningen

Plexiglas heeft ook een nadeel; het spiegelt nogal snel. Hoewel de overlast in de praktijk niet erg storend is, is het wel iets om rekening mee te houden. Het effect is erg afhankelijk van de locatie en de lichtbronnen in de buurt. Een ander nadeel is de prijs. Hoewel het een kant-en-klaar product is (inclusief lijst en frame) met luxe afwerking, is de prijs voor een gemiddeld consument best pittig. De door ons getestte 60x40cm lijst is niet eens supergroot, maar kost toch € 99,90. En een 90x60cm afdruk kost € 199,90. Hoewel de prijs is terug te zien in de kwaliteit, is dat toch fors hoger dan de producten van andere leveranciers. Voor een consument zijn dat pittige bedragen. Zakelijk gezien is daar – wanneer kwaliteit van belang is – wat makkelijker over heen te stappen (b.v. voor een tentoonstelling).

De lijst aan de muur (ga met de muis op de foto staan om het origineel te zien)

Pluspunten

  • Zeer goede afdrukkwaliteit
  • Mooi eindresultaat met plexiglas
  • Inclusief frame

Minpunten

  • Vrij prijzig
  • Gevoelig voor reflecties
  • Minder geschikt voor railsysteem
  • Zwaar

Oordeel

Met de kwaliteit van het product is weinig mis. Maar de prijs is echt aan de hoge kant, waardoor je voor super grote posters echt diep in de buidel moet tasten. Maar wanneer een professionele uitstraling van belang is, zijn de plexiglas-lijsten van Perplex-foto zeker aan te raden. We kennen het product daarom een Silver Award toe.
Speciaal voor Technyx bezoekers biedt Perplex-foto de mogelijkheid om de producten met korting uit te proberen. Als je de kortingscode FV2012 invult krijg je tot 29 februari 20% korting.

Meer informatie: Perplex-foto


Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *