Test: 5D Mark III ‘Light Leak’ bug

De afgelopen dagen zijn er berichten opgedoken over een zogenaamde ‘Light Leak’-bug bij de Canon 5D Mark III. Het lijkt er inderdaad op dat de verlichting van het lcd-scherm invloed heeft op de lichtmeting. De waarde van de sluitertijd wijzigt namelijk wanneer het lcd-scherm aangezet wordt, wanneer de plastic beschermdop op de camera zit. Blijkbaar denkt de camera dat er meer licht is, waarna de sluitertijd marginaal daalt (met in theorie een onderlichte opname als gevolg). 

Praktijktest

We hebben dit in de praktijk getest en het fenomeen lijkt zich inderdaad voor te doen bij onze 5D Mark III. De 5D Mark II die we ook hebben liggen, heeft hier geen last van. In eerste instantie leek het zo te zijn dat dit probleem zich met een lens op de body in plaats van de lensdop niet voordeed en de lichtmeting constant bleef, maar nieuwe tests lijken er op te wijzen dat de ‘bug’ zich in een donkere omgeving ook in combinatie met een objectief laat zien. 

Je kunt het ook zelf testen bij je eigen camera met de volgende procedure:

  • Plaats de cameradop op de camera
  • Plaats het afdekplaatje op de meegeleverde draagriem voor de zoeker (om licht te weren)
  • Zet de camera op een vaste, relatief hoge ISO-waarde (b.v. 800) in de P-stand.
  • Klik de ontspanknop half in zodat de lichtmeting op het lcd-scherm zichtbaar wordt
  • Schakel de verlichting van het lcd-scherm aan en uit om te kijken of de sluitertijd wijzigt

Lamp

Niet alleen de interne verlichting van het lcd-scherm heeft invloed op de lichtmeter, ook wanneer je met een zaklantaarn op het lcd-scherm schijnt, treed er een verandering op. Je zou dus kunnen veronderstellen dat fel zonlicht of een sterke lamp ook de lichtmeting beïnvloedt. Op de video hieronder zie je het effect.

Invloed op de beeldkwaliteit

Uit onze praktijktests, evenals die van Canonrumors, niet direct bleek dat de lichtlekkage invloed heeft op de beeldkwaliteit, zoals lichtvlekken of ruis. Ook in foto’s en video’s op ISO 12.800 en 25.600 waarbij we – met de lensdop op de camera – met een zaklantaarn op het lcd-scherm schenen, zagen we hier niet merkbaar iets van terug. 

Update #1

We hebben de tests nogmaals uitgevoerd met verschillende variabelen, onder andere met afgedekte zoeker en een lens op de body (met en zonder lensdop). Ook met een objectief op de body zien we nu hetzelfde effect. Bovendien hebben we gespeeld met een LED lamp met variabele sterkte, waardoor eveneens te zien is dat de lichtmeter reageert. Of dit in de praktijk in bepaalde gevallen gevolgen kan hebben voor de beeldkwaliteit is niet helemaal uit te sluiten. Sterker nog: onze tests lijken dit wel de impliceren…

Update #2

Naast tests overdag hebben we nu ook ‘s avondseen aantal tests uitgevoerd. In een echte situatie dus, met een objectief op de camera (in plaats van een lensdop). Bij kamerlicht heeft de Light Leak-bug geen invloed op de lichtmeting (geen invloed van het lcd-licht en ook niet van een zaklantaarn). In de duisternis stak het probleem echter wèl de kop op. Zonder direct licht in de buurt, veranderde de sluitertijd zodra we de lcd-verlichting aanzetten. Erger nog, toen bleek concreet dat er weldegelijk een afwijking zichtbaar was. Foto’s genomen met de lcd-verlichting aan waren onderbelicht. Zie de onderstaande voorbeeldfoto’s.

Let op: ga met de muiswijzer over de foto heen om de foto met de lcd-verlichting aan te zien.

ISO 400 f2.8 – Normaal 15 sec / Light-leak: 8 sec

ISO 400 f2.8 – Normaal 15 sec / Light-leak: 10 sec

ISO 500 f2.0 – Normaal 13 sec / Light-leak: 10 sec

ISO 2000 f5.6 – Normaal 20 sec / Light-leak: 13 sec

Voorlopige conclusie

Waarschijnlijk heeft de Light-Leak-bug voor ‘gemiddelde gebruikers’ geen grote gevolgen. Maar wanneer er in een zeer donkere omgeving wordt gewerkt, bijvoorbeeld voor nacht- of astrofotografie, raakt de lichtmeter van de wijs door het licht van het lcd-scherm of externe lichtbronnen. Hoewel astrofotografen vrijwel altijd de M-stand gebruiken met een vaste ISO-waarde, leidt het in andere (variabele) programmastanden tot een onderbelichte opname. Onze voorlopige conclusie is dan ook dat hoewel het probleem niet direct grote gevolgen heeft, dit een serieus hardwarematig probleem is dat niet voor had mogen komen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *