Tentoonstelling Robin Utrecht over koningshuis in Paleis Soestdijk

Vanaf vrijdag 12 april is er in Paleis Soestdijk een fototentoonstelling onder de titel ‘Een modern koningshuis’. Het betreft een overzicht van de volgende generatie van het Koninklijk Huis gebaseerd op foto’s van de bekende fotograaf Robin Utrecht (met wie we recentelijk nog een uitgebreid interview hadden). Robin Utrecht volgt in zijn functie als professioneel fotograaf in dienst van het ANP ruim 11 jaar het koningshuis en mag als een van de weinige fotografen net ‘een stap dichterbij’ de koninklijke familie komen dan andere fotografen. Hij weet op een creatieve, bijna abstracte manier, beelden van de koninklijke familie te vangen. Zowel bij heugelijke gebeurtenissen, als de verloving van prins Willem – Alexander en prinses Maxima, als bij de droevige gebeurtenissen die de koninklijke familie zijn overkomen. Volgens samenstellers van de expositie ziet de bezoeker “moderne, intieme, humoristische maar bovenal bijzondere foto’s door de lens van Robin Utrecht uit de afgelopen decennia. [Hij] brengt met respect en met oog voor de koninklijke personages de koninklijke familie in beeld en tegelijkertijd houdt hij afstand. Zijn beelden balanceren tussen wat de kijker verrast en het algemene beeld dat het Nederlandse volk van de Oranjes heeft.”

De tentoonstelling – met 45 foto’s – is te zien in Paleis Soestdijk, het paleis waar de afgelopen 200 jaar meerdere Nederlandse vorsten hebben geresideerd. Toegangskaarten kosten € 13,50 (kinderen € 10).

PERSBERICHT

Moderne fototentoonstelling over koningshuis van fotograaf Robin Utrecht bij Paleis Soestdijk 

Paleis Soestdijk presenteert vanaf vrijdag 12 april een moderne fototentoonstelling onder de titel : Modern koningshuis, door de lens van fotograaf Robin Utrecht. Een fototentoonstelling over de volgende generatie van het Koninklijk Huis door een van de bekendste en beste fotografen uit de Nederlandse fotojournalistiek : Robin Utrecht. 

Ander beeld van Oranjes

Robin Utrecht volgt in zijn functie als professioneel fotograaf in dienst van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) ruim 10 jaar het koningshuis en mag als een van de weinige fotografen net ‘een stap dichterbij’ de koninklijke familie komen dan andere fotografen. Hij weet op een creatieve, bijna abstracte manier, beelden van de koninklijke familie te vangen. Zowel bij heugelijke gebeurtenissen, als de verloving van prins Willem – Alexander en prinses Maxima, als bij de droevige gebeurtenissen die de koninklijke familie zijn overkomen. Robin Utrecht brengt met respect en met oog voor de koninklijke personages de koninklijke familie in beeld en tegelijkertijd houdt hij afstand. Zijn beelden balanceren tussen wat de kijker verrast en het algemene beeld dat het Nederlandse volk van de Oranjes heeft. Dit maken zijn beelden uniek, altijd boeiend en interessant om naar te kijken. 

De bezoeker ziet moderne, intieme, humoristische maar bovenal bijzondere foto’s door de lens van Robin Utrecht uit de afgelopen decennia. Dit alles in een paleis waar de afgelopen 200 jaar meerdere Nederlandse vorsten hebben geresideerd. Het bijzondere interieur van het paleis, de prachtige tuin en de historische verhalen van de professionele gidsen over de oud bewoners geven het bezoek een extra dimensie. Het paleis is te bezoeken van vrijdag t/m zondag.

Over Robin Utrecht

Robin Utrecht (1974) studeerde af aan de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag en sleept vanaf het begin van zijn professionele carrière vele prijzen binnen. In 2002 beleeft hij zijn doorbraak als hij wordt verkozen tot fotojournalist van het jaar. Hij wint dat jaar de Zilveren Camera en ontvangt de Prix de Bendrihem voor de beste Europese politieke foto van het jaar met zijn foto van de doodgeschoten politicus Pim Fortuyn. In 2008 won hij de eerste prijs in de categorie sport bij de Sony World Photography Awards met een serie over een voetbalteam met leden met verschillende amputaties uit Sierra Leone. Ook viel hij in de prijzen bij de Sony Photo Award, een prijs voor een serie van tien foto’s. Daarnaast sleept Utrecht tot nu toe zesentwintig prijzen binnen in de verschillende categorieën van de Zilveren Camera. De prijs voor Nederlandse beroepsfotografen. Robin Utrecht werkte 11 jaar als fotograaf voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en is sinds 2012 freelance fotograaf.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *