Stofprobleem Nikon D600 tijdelijk?

Vorige maand hebben wij een artikel gepubliceerd over stofproblemen in de Nikon D600. In het kort kwam het erop neer dat veel eigenaren last hadden van een sensor die buitengewoon snel vervuilde, en dat die vervuiling waarschijnlijk door loslatende coating in het spiegelhuis ontstond. Nu lijkt het erop dat het probleem van de vervuilde sensor maar tijdelijk is.

Op het net zijn intussen aardig wat tests te vinden van gebruikers die hun D600 nader bestudeerd hebben. Kyle Clements is één van die gebruikers, en ook zijn camera bleek last te hebben van het stofprobleem zoals we in zijn eerste video kunnen zien:

Inwerkperiode nodig?

Maar Kyle is niet gestopt met testen na die ene video. Al snel werd er in de commentaren verzocht om de test nog eens uit te voeren. Sommigen wilden zien hoe de camera zou presteren als hij naar beneden werd gericht, en vuil van de sensor weg zou vallen. Anderen stelden een inwerkperiode voor, suggererend dat het probleem na zo’n 3000 foto’s vanzelf zou verdwijnen.

Kyle heeft beide verzoeken ingewilligd. Wat er gebeurt als je de camera naar beneden richt kan je zien door hier te klikken, maar de resultaten zijn redelijk voorspelbaar. Naar ons idee is de derde video, geschoten na een inwerkperiode van 2680 foto’s, echter interessanter. In die video is te zien dat er inderdaad veel minder vuil op de sensor terechtkomt, ook als de camera gewoon recht staat.

Loslatende coating

Als deze video representatief is, is het stofprobleem bij de Nikon D600 inderdaad van tijdelijke aard. Na zo’n 3000 foto’s is het meeste vuil verdwenen, en blijft de sensor duidelijk schoner dan vlak na aanschaf. Eigenlijk blijft er nu nog maar één vraag open staan, en dat is die van de loslatende coating. Kyle Clements zegt hier niets over, maar wij zijn benieuwd hoe zijn spiegelhuis er na 3000 foto’s uitziet. Misschien is er niets aan de hand met zijn spiegelhuis, maar het zou ook kunnen dat het probleem minder wordt omdat alle coating die slecht vast zat, intussen heeft losgelaten.

We hopen hier later nog op terug te kunnen komen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *