Start-up ontwerpt camera die achteraf kan scherpstellen

Lytro is een start-up bedrijf uit Californië dat claimt dat de toekomst van fotografie gebaseerd zal zijn op ‘computational imaging’. Het bedrijf bedoelt daarmee dat rekenkracht een steeds belangrijkere factor wordt en dat camera’s in de nabije toekomst steeds meer met het beeld kunnen doen. Dat gebeurt nu al ten dele met technieken als D-Lighting, HDR en het corrigeren van lensfouten (zoals vertekening en vignettering). Maar Lytro gaat nog een stuk verder.

Men claimt dat techniek de fysieke beperkingen van camera’s en lenzen kan compenseren. Bijvoorbeeld het feit dat een foto vandaag de dag bestaat uit één punt waarop is scherpgesteld. Lytro is bezig met een camera die volgens eigen zeggen revolutionair is. Het is namelijk achteraf mogelijk om de scherpstelling aan te passen. Maar dat schijnt nog maar het puntje van de ijsberg te zijn, wat betreft nieuwe mogelijkheden.

Achteraf scherpstellen

Het is niet de eerste keer dat het idee van achteraf scherpstellen geoppert wordt. Adobe kwam al eerder met het idee van een plenoptische camera met verschillende microlenzen die individueel kunnen focussen (een techniek die overigens ten koste gaat van de resolutie). Het is niet duidelijk welke techniek Lytro gebruikt. Mogelijk is het geheel softwarematig in combinatie met het meten van diepte op verschillende ‘focuspunten’. Oftewel, er wordt in dat geval simpelweg een volledig scherpe foto geproduceerd die achteraf softwarematig bewerkt wordt op basis van de dieptegegevens. Een andere methode is om een aantal foto’s achter elkaar te maken, op basis van meerdere scherpstelpunten. Tot het bedrijf met meer informatie komt, blijft de gebruikte techniek onduidelijk.

Ga met de muispijl op de foto staan om op een ander punt scherp te stellen

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *