Spelen met sluitertijd

Door de sluitertijd van je camera aan te passen, kun je leuke resultaten krijgen. ‘Bevries’ beweging in je foto, of laat het juist zien!

Om te weten hoe je beweging kunt laten zien in een foto, moet je weten dat de sluitertijd niets anders is dan het moment waarop er licht op je sensor valt, wanneer je de foto maakt. Hoe lang dat moment duurt, bepaal je door de sluitertijd in te stellen. Je kunt je voorstellen dat dit moment heel kort moet zijn, omdat je foto anders overbelicht wordt.

Dit is ook de reden dat je een camera stilhoudt bij het maken van een foto. Hoe langer het moment waarop er licht op de sensor kan vallen, hoe meer beweging er vastgelegd kan worden. Dit kan, als je uit de hand fotografeert, leiden tot bewogen foto’s. Maar dit gegeven kan je ook in je voordeel laten werken!

Beweging laten zien

Beweging laten zien in een foto kan op twee manieren. De eerste manier is door beweging echt vast te leggen, zonder de camera zelf te bewegen. Om dit te doen stel je de sluitertijd zó lang in, dat de beweging die je fotografeert te zien is. Stel je sluitertijd bijvoorbeeld in op 1 seconde en laat iemand langs de foto lopen. Je ziet dat je model een ‘schim’ wordt. Speel hiermee en je krijgt resultaten die vergelijkbaar zijn met onderstaande foto.

Sluitertijd-01
Beweging wordt zichtbaar op een foto – een korte momentopname met een leuk effect!

Daarnaast kun je opzettelijk een bewogen foto maken, met je onderwerp als middelpunt. Neem bijvoorbeeld een auto (of fiets) die langsrijdt. Focus met je camera op de wielen en ‘trek’ mee met de auto, terwijl je de foto maakt. Met wat oefening krijg je de auto scherp op de foto, terwijl de achtergrond beweegt.

Sluitertijd-02
De fiets staat nagenoeg scherp op de foto, de achtergrond beweegt. De beweging is ‘meegetrokken’.

Beweging bevriezen

Het bevriezen van bewegingen kan ook een leuk effect geven. Om dit te doen, stel je de sluitertijd juist kort in, bijvoorbeeld 1/250s. Gooi iets omhoog, laat een persoon springen of maak een andere beweging en zie hoe de camera dit korte momentje vastlegt. Hoe sneller de beweging, hoe korter de sluitertijd moet zijn.

Sluitertijd-03
Beweging bevriezen maakt een foto interessant om naar te kijken. Het lijkt op deze foto alsof het jongetje in de lucht zweeft.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *