Spelen met licht op de Olympus OM-D Photography Playground

Mocht je binnenkort toevallig in Berlijn zijn, of het er voor over hebben hier speciaal voor af te reizen, dan kun je tot en met 24 mei de bijzondere tentoonstelling Olympus OM-D Photography Playground bezoeken. In de Opernwerkstätten in Berlijn zijn namelijk een groot aantal indrukwekkende interactieve kunstwerken te zien van internationaal befaamde kunstenaars. Het onderwerp van de installaties is Space and Art. Er is niet alleen veel te zien, maar ook van alles te doen als je van fotograferen houdt.

Je eigen camera kun je gerust thuislaten. Het leuke van de Playground is namelijk dat je als bezoeker gratis een Olympus OM-D camera te leen krijgt. Op de tentoonstelling mag je er naar hartenlust mee fotograferen. Dat alleen al is een leuke gelegenheid om eens uitgebreid met een geavanceerde systeemcamera te spelen en te ervaren hoe dat is. Na afloop lever je de camera uiteraard weer in, maar het geheugenkaartje met al je opnamen krijg je zomaar mee. Wat je dat kost? Helemaal niets! De tentoonstelling, het gebruik van de high-end camera en het geheugenkaartje dat je mee naar huis neemt zijn volledig gratis.

Je begrijpt het al, wij hebben ons prima vermaakt op de Olympus OM-D Photography Playground. In onderstaand fragment uit een persbericht van Olympus kom je wat meer te weten over de kunstenaars en hun kunstwerken (het volledige persbericht vind je verderop in dit artikel terug): “Het internationale team bestaat o.a. uit de Koreaanse kunstenares Jeongmoon Choi. Haar uitgebreide installatie “Drawing in Space”, die wordt verlicht met ultraviolet licht, biedt nieuwe contouren en creëert nieuwe grenzen of heft deze juist op. In de installatie “Eat me Drink me” van de Britse interdisciplinaire kunstenaar Martin Butler worden de bezoekers onderdeel van het kunstwerk zodat ze de ruimtelijke en optische illusies zelf kunnen ervaren. Shan Blume werkt met lasers om ruimtes op te bouwen en af te breken. Numen / For Use bedekt hele gebieden met een groot toegankelijk net en stelt zo de bezoekers in staat om gebieden te ontdekken waar ze normaal niet zouden komen. Julian Charrière, een oud-leerling van Ólafur Elíasson, realiseert een prachtig ruimtelijk experiment dat voortdurend verandert. Starstyling wijdt zich helemaal aan wat ze dagelijks bij ons, en bij anderen, kunnen observeren: mode. In dit concept zijn de bezoekers tegelijkertijd model en fotograaf.“

Nog tot 24 mei

De groepstentoonstelling Olympus OM-D Photography Playground is te bezoeken in het Opernwerkstätten in Berlijn (Zinnowitzer Strasse 9). De tentoonstelling loopt nog tot en met 24 mei en is dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis en je krijgt een Olympus OM-D systeemcamera te leen. Het geheugenkaartje met opnamen mag je na afloop gratis meenemen. De camera helaas niet 😉

Informatie over de Olympus OM-D Photography Playground: https://omd.olympus.de

Informatie over de Opernwerkstätten: http://www.opernwerkstaetten.de

Op uitnodiging van Olympus heeft Technyx de tentoonstelling bezocht. Niet geheel toevallig was dat op dezelfde dag dat in Berlijn de nieuwe Olympus PEN E-P5 aan de pers werd voorgesteld, het nieuwe topmodel uit de PEN-serie. Tijdens een rondleiding over de Playground, waar wij uiteraard net als de reguliere bezoekers met een OM-D opnamen mochten maken, werden wij vergezeld door Toshi Terada, een topman van Olympus Japan. Hij vertelde ons dat de Olympus OM-D vooral bedoeld is voor wie overstapt van een spiegelreflexcamera. De OM-D met ingebouwde EVF lijkt zelfs sprekend op een spiegelreflex, maar is een stuk compacter en lichter.

De die dag gepresenteerde Olympus PEN E-P5 is vooral bedoeld voor mensen die een stijlvolle camera met een luxe uitstraling zoeken, vertelde Toshi Terada. Een toestel om altijd en overal bij je te hebben, met een heel hoge beeldkwaliteit. Dat kan ook als tweede toestel naast een spiegelreflex zijn. Verder hoeft je niet veel over camera’s te weten om mooie foto’s met dit toestel te maken. Pas je juist wel graag allerlei instellingen aan, dan werkt dat op de E-P5 veel makkelijker dan bij de overige, toch wat eenvoudigere modellen uit de PEN-serie. Toshi Terada benadrukte dat de systeemcamera’s van Olympus bij uitstek geschikt zijn voor creatievelingen. In dat licht past de Olympus OM-D Photography Playground in Berlijn natuurlijk perfect in het plaatje.

Spectaculaire lichteffecten 

Diverse kunstwerken bestaan uit spectaculaire lichteffecten, zoals lasers en blacklight. Een leuke gelegenheid om ongedwongen te experimenteren onder speciale lichtomstandigheden. Je zult dan bijvoorbeeld merken dat een camera anders op licht reageert dan het menselijk oog en vaak ook andere dingen laat zien. De OM-D heeft een speciale stand die op de Playground van pas kan komen. In de zogenaamde Live Bulb stand, die niet alleen in de OM-D maar ook in de deze week aangekondigde Olympus PEN E-P5 zit (eind juni beschikbaar), zie je namelijk live op het beeldscherm hoe de belichting zich stapje voor stapje opbouwt. Je ziet dus hoe een foto zich ‘ontwikkelt’. Een grappig – maar natuurlijk ook vooral nuttig – gezicht. Maak je vanaf statief avondopnamen van een stad of wil je de lichtsporen van het verkeer fotograferen, dan zie je het zodra de foto klaar is en belicht je misschien nooit meer te kort of te lang.

Create Your Own World

Olympus OM-D: Photography Playground

Zoeterwoude, april 2013 – Wat gebeurt er wanneer je Jeongmoon Choi, Martin Butler, Shan Blume, Starstyling, Numen / For Use, Julian Charrière, UnitedVisualArtists, Tim John en Sven Meyer & Kim Pörksen, Speech and Zimoun een ruimte van ca. 7.000 m² geeft om zich creatief uit te leven? Het resultaat is de OM-D: Photography Playground – een unieke en interactieve tentoonstelling met als onderwerp “Space and Art” in het Opernwerkstätten in Berlijn (Zinnowitzer Strasse 9). De tentoonstelling loopt tot en met 24 mei a.s. en is dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis. 

De OM-D: Photography Playground is een bijzondere groepstentoonstelling met speciaal voor deze locatie gemaakte interactieve installaties die het onderwerp “Space and Art” van alle kanten belichten en die deze locatie veranderen in een soort enorme speeltuin. Bezoekers worden uitgenodigd om zelf op onderzoek te gaan. De tool om deze tentoonstelling optimaal te ervaren is de OM-D-systeemcamera van Olympus. Deze kan ter plekke gratis worden geleend en maakt het mogelijk om naar hartenlust te experimenteren. De bezoeker kan zo op nieuwe manieren leren waarnemen, en wat op het eerste oog misschien niet opvalt, kan toch perfect worden vastgelegd.

Het internationale team bestaat o.a. uit de Koreaanse kunstenares Jeongmoon Choi. Haar uitgebreide installatie “Drawing in Space”, die wordt verlicht met ultraviolet licht, biedt nieuwe contouren en creëert nieuwe grenzen of heft deze juist op. In de installatie “Eat me Drink me” van de Britse interdisciplinaire kunstenaar Martin Butler worden de bezoekers onderdeel van het kunstwerk zodat ze de ruimtelijke en optische illusies zelf kunnen ervaren. Shan Blume werkt met lasers om ruimtes op te bouwen en af te breken. Numen / For Use bedekt hele gebieden met een groot toegankelijk net en stelt zo de bezoekers in staat om gebieden te ontdekken waar ze normaal niet zouden komen. Julian Charrière, een oud-leerling van Ólafur Elíasson, realiseert een prachtig ruimtelijk experiment dat voortdurend verandert. Starstyling wijdt zich helemaal aan wat ze dagelijks bij ons, en bij anderen, kunnen observeren: mode. In dit concept zijn de bezoekers tegelijkertijd model en fotograaf.

De tentoonstelling is ontworpen als een interactieve belevenis voor zowel de kunstenaars als de bezoekers die worden uitgedaagd om de Opernwerkstätten te bekijken vanuit een kunstzinnig perspectief. Bezoekers zijn niet uitsluitend ontvangers, maar raken direct creatief betrokken. Ze worden uitgenodigd om de installaties en kunstwerken te ontdekken met al hun zintuigen, en om hun eigen indrukken vast te leggen met de OM-D. Organisator van de tentoonstelling is Jenny Falckenberg en het algehele management is in handen van het bureau vitamin e en Leigh Sachwitz met haar in Berlijn gevestigde bureau flora & faunavisions. 

De OM-D: Photography Playground in de Opernwerkstätten Berlin is dagelijks geopend tot en met 24 mei 2013 van 11.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis en bezoekers kunnen een Olympus OM-D-camera lenen om de Playground te verkennen. Meer informatie over de kunstenaars en de OM-D: Photography Playground is beschikbaar op http://www.createyourownworld.de.

 Over de Olympus OM-D

Hij ziet eruit als de legendarische Olympus OM uit de jaren ’70 en overtuigt met een aantal baanbrekende technologieën. De stof- en spatwaterdichte OM-D is de eerste spiegelloze systeemcamera van Olympus met ingebouwde elektronische zoeker. In tegenstelling tot bij optische zoekers is het bij een elektronische zoeker mogelijk om direct in de zoeker de effecten te bekijken van handmatige aanpassingen en het gebruik van creatieve filters. Tot de andere grote pluspunten behoren de 5-assige beeldstabilisator, de ultrasnelle autofocus, de innovatieve Live MOS-sensor met 16 megapixels en de krachtige TruePic VI-beeldprocessor.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *