Soorten flashgeheugen

SD, SDHC, SDXC

Er zijn drie SD-versies die allemaal ‘SD-kaartjes’  worden genoemd, maar wat betreft specificaties verschillend zijn – met name door een capaciteitslimiet:

SD                  16 MB – 2 GB

SDHC             4 – 32 GB

SDXC             64 – 2048 GB (2 TB)

Hoewel SD kaarten onderling compatibel zijn, zijn er wel verschillen. Eén van de verschillen is de capaciteit. Het oorspronkelijke SD-geheugen was gelimiteerd tot een opslag van 2 GB aan data. Dat leek lange tijd voldoende, tot de grens in zicht kwam. Toen kwam er een vervolgspecificatie genaamd SDHC die de grens oprekte tot 32 GB. Toen ook die grens werd bereikt, verscheen SDXC dat capaciteiten van 64 GB tot en met 2 TB biedt. De nieuwe generatie kaarten zijn zogenaamd ‘terugwaards compatibel’. Nieuwe camera’s die geschikt zijn voor SDXC kunnen ook oude kaartjes slikken. Andersom is dat echter niet het geval. Het kan dus zijn dat je camera bijvoorbeeld geen SDXC ondersteunt (en dus maximaal 32 GB capaciteit aan kan).

SD video- en snelheidsaanduiding

Een ander verschil tussen geheugenkaartjes is de schrijfsnelheid van het geheugen. De snelheid van een kaartje bepaalt hoe lang het duurt voordat de foto’s vanuit de buffer van de camera op de kaart worden weggeschreven. Hoe sneller dit gebeurt, hoe sneller de buffer weer leeg is hoe meer foto’s je snel achter elkaar kunt maken. Dit is van groot belang wanneer je bezig bent met actiefotografie waarbij je met drie beelden per seconde (of sneller) foto’s maakt. Ook telt snelheid zwaar wanneer je in raw fotografeert, omdat de bestandsomvang hiervan een stuk groter is. Er zijn momenteel twee verschillende manieren om de snelheid aan te geven. Eén daarvan is de zogenoemde klasse (aangegeven als ‘class’). Deze vermeldt de minimale snelheid, uitgedruk in MB. Class 10 betekent dus een schrijfsnelheid van 10 MB per seconde. Een nieuwe snelheidsaanduiding is de hoofdletter ‘I’ op een kaartje. Deze letter geeft aan dat het kaartje compatibel is met de zogenoemde UHS-I standaard, welke snelheden kan behalen tot en met 104 MB per seconde. Dat is ruim vier keer zo snel als de voorgaande generatie SD-kaarten (die niet verder kwamen dan 25 MB/s). Ietwat verwarrend is een logo met een 1 (wat er lijkt op een I), welke aan moet geven dat een kaartje snel genoeg is voor het opnemen van HD-video. Er zijn dus drie mogelijkheden: kaartjes met alleen een I, alleen een 1 of zowel een I als een 1. De nieuwe aanduidingen kunnen zowel voor SDHC- als SDXC-kaarten gebruikt worden.

CompactFlash

CompactFlash (CF) zag in 1994 het levenslicht en was de eerste echte flashgeheugenkaart voor gebruik in consumentenelektronica. Dit type kaart is nog steeds populair, maar sinds de komst van ultracompacte camera’s wordt steeds vaker gebruikgemaakt van fysiek kleiner geheugen, zoals SD. CompactFlash wordt momenteel vooral nog gebruik in (semi-)professionele spiegelreflexcamera’s. De kaarten zijn robuust, kunnen tegen een stootje en zijn niet priegelig klein. Daarnaast is de capaciteit van CF-kaarten het grootst (meer dan 100 GB) in vergelijking met andere standaarden en is de schrijf- en leessnelheid bijzonder hoog (UDMA 600x, oftewel circa 100 MB per seconde). Daarmee is de limiet van de schrijfsnelheid al bijna gehaald. Er wordt gewerkt aan snellere kaarten, maar tegelijkertijd staat er ook al een opvolger klaar; CFast.

CFast

Een nieuw type geheugenkaart dat is aangekondigd door de CompactFlash Association heet CFast. Dit moet de opvolger van CompactFlash-geheugen worden. De nieuwe standaard gebruikt een Serial-ATA-interface, die ook door moderne harde schijven gebruikt wordt. De nieuwe standaard maakt beduidend hogere lees- en schrijfsnelheden mogelijk: tot wel 375 MB per seconde (CompactFlash-kaarten halen momenteel maximaal 100 MB/s). Op het moment van schrijven zijn er nog geen camera’s die gebruikmaken van de nieuwe standaard, maar een aantal fabrikanten (waaronder Transcend en Pretec) hebben al wel de beschikbaarheid va kaartjes aangekondigd.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *