Sony werkt aan 54 megapixel non-Bayer sensor

Sony werkt aan een nieuw type sensor met een ontwerp dat afwijkend is van het klassieke Bayer RGB-patroon. Dat is opvallend, want met uitzondering van Sigma heeft geen enkele fabrikant zich daar nog aan gewaagd. Het zou gaan om een sensor met 54 megapixels die medio 2015 in camera’s gebruikt zal worden.

Normal_and_Bayer_Filter_(120px-Colorful_spring_garden)

Onder: het beeld zoals een Bayer-sensor dat vastlegt, boven: het beeld na interpolatie

Sensortechnologie: Bayer en Foveon

Een Bayer-sensor, die vrijwel in alle digitale camera’s wordt gebruikt, bevat een raster van kleurenfilters (25% rood, 25% blauw en 50% groen). Een nadeel van dit concept is dat iedere pixels slechts één kleur opvangt, waarna het beeld vervolgens geïnterpoleerd wordt. Dat is geen ideale methode, maar het aantal alternatieven is beperkt. Sigma gebruikt een Foveon-sensor waarbij iedere pixel wel drie kleuren opvangt, waarbij de drie kleuren niet naast elkaar maar boven elkaar zitten (wat mogelijk is doordat het silicium licht doorlaat). Het nadeel hiervan is weer dat er geen interpolatie wordt gebruikt, waardoor de effectieve resolutie lager is (een 46 megapixel sensor produceert een 15 megapixel-beeld).

We zijn zeer benieuwd naar wat Sony voor ons in petto heeft…

Deel dit

2 antwoorden op “Sony werkt aan 54 megapixel non-Bayer sensor”

  1. Volgens mij kun je de Fuji x-trans ook niet als bayer classificeren omdat die geen afwisselend rgb patroon heeft maar ook groepjes van 4 groene sensoren gebruikt met daarom heen afwisselend rgb. Ik ben benieuwd of dit echt 54mp is of 18mp zoals bij sigma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *