Sony videocamera’s voor sporters en muzikanten

Naast de high-end 4K videocamera heeft Sony nog twee videocamera’s geïntroduceerd. Deze zijn echter van een heel andere categorie: een nieuwe versie van de Action Cam voor sportievelingen, en een speciale “Music Video Recorder” voor het opnemen van muzikale hoogstandjes.

Action Cam HDR-AS30V

De nieuwe Action Cam lijkt qua uiterlijk als twee druppels water op de al bestaande HDR-AS15V, die we eerder in een vergelijkende test hebben behandeld. Inwendig is er echter wel het nodige veranderd. Volgens Sony is de sensor verbeterd, en moet hij nu nog meer licht opvangen; er wordt helaas niet vermeld hoe groot deze verbetering is.  Twee andere noemenswaardigheden zijn de mogelijkheid om foto’s in volledige resolutie te nemen in plaats van 1920×1080, en het ‘ondersteboven’ opnemen van video. Het beeld wordt tijdens het opnemen al 180 graden gedraaid, wat uiteraard handig is als de camera omgekeerd gemonteerd wordt.

Voor wie graag de locatie opneemt is er een GPS-module ingebouwd. WiFi-connectiviteit was in de oudere AS-15V ook al aanwezig, maar het koppelen van camera aan de smartphone (of andere accessoires, zoals de nieuwe Live View Remote polsband) is wel eenvoudiger gemaakt door de toevoeging van NFC. Tot slot is ook de waterdichte behuizing aangepast; deze is nu 25% kleiner, en 35% lichter geworden.

De HDR-AS30V ligt eind september in de winkels. De adviesprijs bedraagt €299. De oudere HDR-AS15V blijft overigens ook beschikbaar; de adviesprijs van dat model wordt verlaagd naar 199 euro.

Music Video Recorder

De andere compacte videocamera die Sony geïntroduceerd heeft, is van een heel andere orde. De naam van deze camera maakt direct duidelijk voor wie dit apparaatje bedoeld is, en verraadt daarmee ook het sterke punt ervan: de ingebouwde stereo microfoon is van een veel hoger niveau dan we van actioncams en smartphones gewend zijn. Mocht dit toch niet voldoende zijn, dan kan er altijd nog een externe microfoon worden aangesloten. Met deze camera moet het volgens Sony mogelijk zijn om geluid in studiokwaliteit op te nemen. Dit kan gedaan worden in ongecomprimeerd PCM-formaat, of in het gecomprimeerde AAC-formaat.

De beeldkwaliteit is minder spectaculair: Full HD en gewoon HD worden allebei uitsluitend met 30 beelden per seconde vastgelegd. Door de 1/2.3-inch sensor en het Carl Zeiss-objectief (met een beeldhoek van 120 graden en F/2.8) zal ook dit echter duidelijk beter zijn dan het beeld van een smartphone. De camera heeft een ingebouwd beeldscherm van 2,7 inch en 230.000 beeldpunten, maar zoals tegenwoordig (bijna) gebruikelijk is, is de camera middels NFC en WiFi ook met een smartphone te bedienen.

De HDR-MV1  Music Video Recorder wordt eind november leverbaar, tegen een adviesprijs van 299 euro.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *