Sony SLR camera’s van 2014 stellen scherp waar je kijkt

Een camera die scherpstelt waar je kijkt, ofwel ‘Eye Tracking Autofocus’. Het lijkt science fiction, maar Sony digitale spiegelreflexcamera’s moeten deze truc straks beheersen. Overigens is dit niet voor het eerst dat we over deze technologie horen – een niet-onbekende concurrent vertoonde deze al in 1996…


Volgens het gewoonlijk goed geïnformeerde blog SonyAlphaRumors moet Eye Tracking AF vanaf 2014 ingevoerd worden in Sony’s digitale spiegelreflexcamera’s. Deze betekent niets meer of minder, dat de camera scherpstelt op het punt waar de fotograaf (door de zoeker) heen kijkt.

De detectie van de oogstand werkt met infraroodsensoren die in de zoeker worden ingebouwd. Deze volgen iedere beweging van de ogen. Hierdoor moet het mogelijk zijn om veel sneller dan met knoppen op de camera de juiste scherpstelpunten te activeren. Uiteraard is dat niet voor ieder soort foto even zinvol, maar voor bijvoorbeeld het vastleggen van een snel bewegend object zoals in sportfotografie kan het een uitkomst zijn. Wel zal het nodig zijn om de camera in te stellen op jouw eigen oogbewegingen door middel van een kalibratieprocedé, en (uiteraard) werkt deze techniek alleen bij gebruik van de zoeker.

Grappig genoeg heeft Canon een vergelijkbare techniek ongeveer tien jaar geleden voor het laatste gebruikt, in de EOS 30-V, geïntroduceerd in 2004, een analoge spiegelreflexcamera. Het eerste model dateert zelfs uit 1996, de Canon EOS IX. Canon heeft de techniek om onbekende redenen nooit ingebouwd in zijn digitale SLR’s.

Canon EOS-5 A2(E)
Ook de Canon EOS-5 A2(E) beschikte over ‘Eye tracking AF’.

Teaser afbeelding ‘Eye!’, copyright _StaR_DusT_, (CC BY 2.0)

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *