Sony patenteert sensor met ingebouwde autofocus

Sony heeft een patent ingediend voor een sensor met ingebouwde diodes voor fasedetectie, oftewel autofocus. Door de autofocus in de sensor te integreren vervalt het nut – mits het effectief werkt – van een aparte autofocus en dito spiegelcontructie. Een spiegelreflex heeft onder de hoofdspiegel nog een subspiegel zitten die het invallende licht doorstuurt naar een speciale autofocussensor, die onder de sensor zit. Daar dankt een spiegelreflex zijn snelheid aan en dat is momenteel, los van de optische zoeker, hèt argument tegen zogenaamde systeemcamera’s (die geen spiegel hebben en werken op basis van de tragere contrastdetectie-methode). Als de autofocus sensor succesvol in een beeldsensor kan worden geïntegreert, zonder nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld de beeldkwaliteit en snelheid, dan zou het argument voor een losse autofocussensor mogelijk vervallen. 

bron: patent van Sony

Hybride AF

Overigens is Sony niet de eerste met dit idee. Fujifilm heeft dit concept al in de praktijk toegepast met de F300EXR en Z800EXR compacts. Het interessante daarvan is dat Fujifilm daarbij een hybride autofocus-strategie toepast. De camera schakelt zelf tussen fase- en contrastdetectie, afhankelijk van het onderwerp en de lichtomstandigheden. Bij Fujifilm zitten de diodes voor fasedetectie in het centrum van de sensor (autofocus daarbuiten is dus niet mogelijk). Omdat de photodiode zijn plek moet delen met de diodes voor fasedetectie vangen beide 50 procent minder licht. Fasedectie werkt mede daardoor niet goed in slechte lichtomstandigheden.

Overigens heeft Sony het patant al in september 2009 ingediend, dus of we ooit NEX- of Alpha-camera’s met deze techniek gaan zien, is nog de vraag.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *