Sony NEX-VG30 review: Videocamera met verwisselbare lenzen

In 2010 bracht Sony haar eerste consumenten-videocamera met verwisselbare lenzen op de markt. De NEX-VG10 maakte gebruik van dezelfde technische basis als de NEX compacte systeemcamera’s, maar was door zijn andere vormgeving, goede microfoon en viewfinder echt toegespitst op video. Toch waren wij niet enthousiast. De camera miste essentiële functies als focus- en belichtingshulp en bood te weinig functieknoppen voor de enthousiaste videofilmer. Dik twee jaar later heeft Sony de VG10 laten opvolgen door eerst de VG20 en nu de VG30. Wij testen de nieuwe camera die uiterlijk sterk lijkt op het origineel, maar een aantal belangrijke verbeteringen belooft te bieden.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

De nieuwe NEX-VG30 videocamera biedt net als zijn voorgangers een APS-C sensor, met een veel groter oppervlak dan de 1/3 inch sensors die we in veel videocamera’s tegenkomen. Voordeel van de grotere sensor is dat deze veel licht opvangt, wat in het donker potentieel betere prestaties oplevert. Daarnaast levert een grote sensor, in combinatie met een lens met een grote diafragmaopening, de mogelijkheid op om videobeelden met een kleine scherptediepte te schieten, wat een filmisch effect oplevert. De NEX-VG30 biedt behalve zijn grote sensor ook de mogelijkheid om de camera te voorzien van verschillende lenzen. Hiertoe maakt het apparaat gebruik van Sony’s E-mount systeem dat ook gebruikt wordt bij de NEX-fotocamera’s. Standaard wordt de NEX-VG30 geleverd met een 18-200mm lens, voorzien van gemotoriseerde zoom. Kosten voor dit moois? Zo’n 2600 euro. De body is ook los te koop en kost in dat geval iets minder dan 1800 euro.

Uiterlijk lijkt de VG30 sterk op de VG20 en de VG10. Dat betekent dat de camera een smalle body heeft, met aan de linkerzijde een relatief groot uitklapbaar LCD-scherm en een T-grip aan de bovenzijde. Aan de voorkant van deze T-grip is ruimte gemaakt voor een surround-microfoon, aan de achterzijde is een in hoogte kantelbare viewfinder ondergebracht. Aan de rechterkant van de body vinden we de grip met een verstelbare ondersteuningsband, die moet voorkomen dat de camera uit de hand valt.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

Met de VG20 introduceerde Sony een aantal uiterlijke veranderingen ten opzichte van de VG10, en die veranderingen zijn meegenomen naar de nieuwe VG30. Aan de linkerzijde is onder het uitklapbare scherm ruimte gemaakt voor een ‘manual’ en een ‘focus’ knop. Ook vinden we hier een scrollwieltje terug. Bij de NEX-VG10 zat dit scrollwieltje nog achter  het LCD scherm verstopt. Bij de VG20 en VG30 vinden we achter het scherm een zestal toetsen terug, voor iris, shutter speed, white balance, display, play en program AE. Die laatste knop werd bij de VG20 overigens nog gebruikt om te schakelen tussen het LCD scherm en de viewfinder, iets wat bij de VG30 automatisch gebeurd met behulp van een nabijheidssensor in de viewfinder.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

Écht helemaal nieuw bij de VG30 is de tuimelknop voor in- en uitzoomen aan de rechterbovenzijde van de body. Zowel de NEX-VG10 als de VG20 boden geen ondersteuning voor lenzen met motorzoom, de VG30 doet dit wel. Als compleet product ziet de VG30 er ondanks de kleine verschillen bij de body toch écht anders uit dan zijn voorgangers. En dat heeft alles te maken met die motorzoomfunctie en de meegeleverde lens. De 18-200 lens die bij de VG30 wordt geleverd is namelijk voorzien van gemotoriseerde zoom, en heeft daardoor een soort ‘bochel’ gekregen aan de onderzijde. Voordeel is wel dat de nieuwe lens compacter is dan zijn voorganger, en door zijn zwarte kleur ook wat minder opvallend is dan de chroomkleurige motorloze SEL18200 lens die hij vervangt.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit
Sony NEX-VG30 18-200mm kit

Ook onder de kap is er het nodige verbetert. De NEX-VG30 kan opnemen in 1080p met 50 beelden per seconde, iets wat de VG20 ook al kon, maar de VG10 moest het stellen met slechts 25p. De VG30 ondersteunt overigens ook 1080p met 24 en 25 fps en kan bovendien foto’s schieten met een resolutie van 16,1 megapixels.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

Ook qua instelmogelijkheden biedt de NEX-VG30 belangrijke verbeteringen ten opzichte van de eerder door ons geteste VG10. Zo biedt de VG30 wél de mogelijkheid om middels een ‘peaking’ functie met gekleurde lijntjes aan te geven welke delen van het beeld volledige scherpgesteld zijn. Wat ons betreft is dit een essentiële functie op een camera als deze, waarbij je doorgaans zult opnemen met een kleine scherptediepte.
Andere welkome toevoegingen zijn de histogram en zebrafuncties die aangeven hoe de belichting van het beeld is. Het onscreen histogram laat live zien hoe de belichtingsbalans in zijn geheel is, terwijl de instelbare zebra-functie (bijna) overbelichte delen gearceerd laat oplichten. Ook deze functionaliteit is wat ons betreft essentieel bij een camera in dit segment, waarbij doorgaans veel met handmatige instellingen gewerkt zal worden. Ten opzichte van de VG10 is de bediening bovendien een stuk makkelijker geworden, omdat de VG30 is voorzien van een touchscreen.

 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit

In de praktijk werkt de NEX-VG30 grotendeels als zijn voorgangers. De relatief compacte camera is in combinatie met de meegeleverde 18-200 lens weliswaar groter dan reguliere handycam modellen, maar kleiner dan de meeste semiprofessionele videocamera’s. Helaas geldt ook bij de VG30 met kitlens dat het systeem qua gewicht niet mooi in balans is. De lens is duidelijk zwaarder dan de body, waardoor de camera eigenlijk altijd met twee handen vastgehouden moet worden omdat het zwaartepunt te ver naar voren ligt.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

Het voornaamste verschil qua bediening met zijn voorgangers is dat de VG30 motorzoom biedt waardoor het mogelijk wordt om langzaam en gelijkmatig in- en uit te zoomen. Met de VG10 en VG20 is dit zonder statief dat de body stabiel houdt eigenlijk niet mogelijk. Wij testten een pre-productiemodel van de VG30 waarbij tijdens het in- en uitzoomen soms een kleine hapering merkbaar was, bij de uiteindelijke productiemodellen is dit niet het geval zo verzekerde Sony ons.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

Wat ook anders werkt is het omschakelen tussen LCD scherm en viewfinder. Bij de VG10 en VG20 was hiervoor een knop op de body aanwezig, bij VG30 heeft een nabijheidssensor bij de viewfinder ingebouwd. Zodra je oog dicht bij de viewfinder in de buurt komt schakelt deze automatisch in, terwijl het LCD scherm wordt uitgeschakeld. Dat klinkt handig, maar in de praktijk bleek de sensor tijdens onze test nogal gevoelig waardoor de camera ook op ongewenste momenten regelmatig overschakelde, waardoor LCD scherm uitviel terwijl wij het gebruikten. Via het menu is het mogelijk om de camera vast op weergave via het LCD scherm in te stellen. In dat geval blijft het scherm altijd aan, ook wanneer de viewfinder gebruikt wordt. Dit gaat echter wel ten koste van de werktijd op de accu.

De beeldkwaliteit van de Sony NEX-VG30 is wisselend. Bij daglicht schiet de camera fraaie beelden met een prima dynamisch bereik en redelijk goede scherpte. Opvallend is wel dat ook de VG30 nog altijd (licht) last heeft van aliasing bij dunne lijnen zoals de bovenleiding bij treinrails. De kleurbalans bij daglicht is goed en de hoeveelheid beeldruis is zeer acceptabel.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

Ondanks de grote sensor weet de camera in combinatie met de standaard lens (F3.5-6.3) niet te overtuigen wanneer er echt weinig omgevingslicht beschikbaar is. Wanneer de gain handmatig of automatisch verhoogd wordt is vanaf circa 18dB duidelijk beeldruis zichtbaar, die verder toeneemt naar mate de gain wordt opgeschroefd. Deze beeldruis is vanaf ongeveer 24 dB écht storend zichtbaar, en de maximale stand van 30 dB is wat ons betreft sowieso af te raden. De beeldruis is dan zodanig aanwezig dat deze ook zorgt voor compressieproblemen in de MPEG4 stream, waardoor de beeldkwaliteit sterk terugloopt. Binnenshuis bij normale verlichting valt nog goed te filmen met de NEX-VG30, maar buiten bij straatverlichting heeft de camera het dus écht lastig.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

De toevoeging van de automatisch zoomlens is positief, omdat het hierdoor mogelijk is om langzaam en vloeiend in en uit te zoomen. Helaas is de motor die voor het in- en uitzoomen wordt gebruikt wel duidelijk hoorbaar in de audiostream wanneer de ingebouwde microfoon wordt gebruikt. Dit is wellicht op te lossen door een – goed ontkoppelde – externe microfoon te gebruiken, maar ideaal is het dus niet, vooral ook omdat een gebalanceerde XLR-microfooningang ontbreekt.

 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit
 • Sony NEX-VG30 18-200mm kit

De NEG-VG30 is een grote verbetering ten opzicht van de NEX-VG10 die wij eerder testten. Ten opzichte van de VG20, een model dat wij niet zelf in handen hebben gehad, zijn de verschillen kleiner en biedt de VG30 als voornaamste meerwaarde de ondersteuning voor motorzoomlenzen.

Met toevoegingen als zebra en peaking weergave is de NEX-VG30 een stuk bruikbaarder dan de originele VG10 en de motorzoom maakt het voor het eerst ook mogelijk om vloeiende in en uit te zoomen. Wij bovendien graag met scherptediepte speelt kan zich uitleven met de VG30, door zijn grote APS-C sensor en de mogelijkheid om lichtsterke lenzen te gebruiken, kan je écht filmische beelden schieten. De beeldkwaliteit van de camera bij daglicht en lichte schemering is bovendien prima, maar wanneer het echt donker wordt blinkt de VG30 niet uit. De beeldruis bij gain-instellingen boven 18 dB wordt wat ons betreft al snel storend, waardoor de camera – zeker in combinatie met de standaardlens – minder geschikt is voor opnames na zonsondergang.

Sony NEX-VG30 18-200mm kit

Grote vraag is natuurlijk of de NEX-VG30 zijn kitprijs van ongeveer 2600 euro écht waard is. Hoewel wij veel positiever zijn dan ten tijde van de VG10, zijn wij niet onverdeeld positief gestemd. Ook de VG30 heeft naar onze mening nog te weinig knoppen om handmatige instellingen eenvoudig te kunnen uitvoeren. Ook het ontbreken van een XLR-audioingang vinden wij voor een camera in dit segment niet kunnen, zeker omdat de ingebouwde microfoon gevoelig is voor geluid van de zoom-motor.

Daar staat tegenover dat de NEX-VG30 vooral als concurrent gezien kan worden voor DSLR-camera’s waarmee ook gefilmd kan worden, maar die ook beperkingen kennen. Ten opzichte van APS-C camera’s van Canon en Nikon is de VG30 weliswaar stevig geprijsd, maar daar staat tegenover dat de formfactor een stuk beter is voor video, de camera veel betere audio aan boord heeft en dat motorzoom ondersteund wordt. Bovendien is het aantal knoppen in vergelijking met een DSLR wél goed, en zijn zebra en peaking functies lang niet bij alle DSLR’s terug te vinden. Wil je dus kunnen filmen met kleine scherptediepte en wil je de mogelijkheid hebben om met verschillende lenzen te kunnen werken, dan is de NEX-VG30 een goed alternatief voor DSLR camera’s, zeker als je al E-mount lezen van Sony bezit. Maar houdt er dus rekening mee dat ook deze camera nog altijd beperkingen heeft, al zijn het beperkingen waar goed omheen te werken is.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *