Sony NEX-6 preview

Algemeen
 
Merk Sony
Productnaam NEX-6
Productcode
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Systeemcamera
Beelden per seconde 10 fps
Digitale zoom 0 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 25
Ingebouwde flitser
Handmatig scherpstellen
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 30 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Zelfontspanner
Microfoon Stereo
Sensor
Resolutie 16.1 MPixel
Beeldverwerking Bionz
Beeldsensor formaat APS-C (1.5x)
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 4912 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 3264 pixels
Beeldverhouding 1:1
Beeldverhouding 3:2
Beeldverhouding 4:3
Beeldverhouding 5:4
Beeldverhouding 16:9
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
ISO gevoeligheid minimaal 100
ISO gevoeligheid maximaal 25600
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.0 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 921000 dots
Live view
Kantelbaar scherm
Zoeker type Elektronisch
Zoeker dekking 100 %
Zoeker vergroting 1.09 x
Aansluitingen
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 12 cm
Afmetingen – Breedte 6.7 cm
Afmetingen – Diepte 4.3 cm
Gewicht 287 gram
Batterijduur (CIPA) 360 foto’s
Waterdicht
Stofbestendig
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 60 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

Hieronder vind je wat extra beeldmateriaal van de NEX-6 (de beelden zullen nog worden aangevuld):.

Na de aankondiging van de NEX-5R tijdens de IFA in Berlijn begin deze maand, heeft Sony nu de NEX-6 officieel aangekondigd. De NEX-6 is een nieuw model binnen de NEX-familie die tussen de NEX-5R en de NEX-7 gepositioneerd is. Hij heeft de sensor van de NEX-5R, de ingebouwde OLED EVF van de NEX-7 en als enige in de NEX-serie een klassiek programmawieltje (met PASM-standen). Verder zien we verbeteringen die we ook al in de NEX-5R zagen; de geïntegreerde aan-uit knop rondom de ontspanknop en een Fn-knop aan de bovenzijde. Verder heeft de NEX-6 (net als de A99) een universele flitsvoet. Het lcd-scherm aan de achterzijde is – zoals bij alle NEX-camera’s –  kantelbaar, maar niet zo flexibel als die van de NEX-5R en de NEX-F3. Een unicum is dat de NEX-6 wordt geleverd met een nieuwe 16-50mm kitlens, die vergeleken met andere NEX-zoomlenzen zeer compact is.


Belangrijkste specificaties:

 • 16.1 megapixel APS-C CMOS Exmor sensor
 • Nieuwe Bionz beeldprocessor
 • ISO 100-25.600
 • Full HD video met 1920×1080 60/50p (AVCHD 2.0)
 • PASM proogrammawiel
 • Hybride autofocus met fasedetectie en contrastdetectie
 • 99 fasedetectie af-diodes op de sensor
 • 25 contrastdetectie af-punten
 • Continue autofocus-modus (en af-tracking)
 • MF-assist
 • Peaking level
 • Auto Portrait Framing
 • Zelfportretstand met timer
 • 7,6 cm lcd-scherm dat 90 graden omhoog en 45 graden omlaag kan kantelen
 • Aanraakgevoelig scherm met ‘touch shutter’
 • 15 picture effecten
 • 2x Clear Zoom
 • Accu goed voor 360 foto’s met lcd-scherm en 270 met EVF
 • Stereo microfoon
 • Sluiter: 30 sec tot 1/4.000e
 • Sluitervertraging: 0,02 sec
 • WiFi
 • Ondersteuning voor diverse ‘apps’
 • Op afstand bedienbaar via app (op telefoon?)

De NEX-6 is een nieuwe camera in het NEX-segment die tussen de NEX-5R en de NEX-7 in is gepostioneerd.

Sensor

De NEX-6 is uitgerust met dezelfde sensor als die van de NEX-5R. De 16,1 megapixel APS-C CMOS Exmor sensor is uitgerust met 99 geïntegreerde autofocus-diodes, net zoals Nikon eerder met de Nikon 1 en Canon  met de 650D. Het is niet nog duidelijk of de sensor, los hiervan, ook betere beeldkwaliteit biedt dan zijn voorganger. Het lijkt er op dat het ontwerp verder gelijk is aan dat van de NEX-5N (review).

Lcd-scherm

De NEX-6 is uitgerust met hetzelfde scherm als de NEX-7. Het ‘Xtra Fine’ lcd-scherm van 7,5 cm kan 90 graden naar boven en ongeveer 45 graden naar beneden is te kantelen, zodat je makkelijk uit lastige hoeken kunt fotograferen en filmen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijk laag bij de grond fotograferen of filmen of boven je hoofd  fotograferen. Het scherm is echter niet zo flexibel als dat van de NEX-F3 en de NEX-5R dat ook nog 180 graden omhoog kan kantelen.

Nieuwe 16-50mm PowerZoom kitlens

De nieuwe kitlens, de 16-50mm f3.5-5.6 (SELP1650) is een zeer compact en bijzonder licht zoomobjectief (met OSS beeldstabilisatie; Optical SteadyShot). Er werd lang naar deze lens uitgekeken, omdat Sony hiermee een belangrijkste inhaalslag maakt ten opzichte van concurrerende systeemcamera’s. Net zoals Olympus, Nikon en Panasonic heeft Sony nu ook een objectief met ‘intrekbare’ lenselementen. Een veelgehoorde klacht, dat Sony’s bodies zeer compact zijn, maar de lenzen nogal groot, wordt hiermee ingewilligd. Het objectief is net geen 3 cm lang (29,9 mm) wanneer hij in de ‘uit’-stand staat (met volledig ingetrokken objectief). Daardoor is de NEX-6 met de 16-50mm een stuk compacter dan met de standaard 18-55mm kitlens. In de af-modus kun je de bedieningsring gebruiken om in- en uit te zoomen. Staat de camera in de MF-modus, dan wordt met de ring de handmatige scherpstelling geregeld. Deze methode is met name interessant voor video, omdat je daardoor vloeiender kunt zoomen dan wanneer je dat handmatig zou doen.

OLED Tru-Finder

Net als de NEX-7 is de NEX-6 uitgerust met de XGA OLED Tru-Finder met 100 procent framebereik. Deze elektronische zoeker biedt een resolutie van 2,3 miljoen dots en daardoor zeer veel detail. Hij vreet echter wel stroom en is minder zuinig dan het grotere lcd-scherm. In de EVF kunnen ook rasterlijnen en een digitale waterpas getoond worden..

De aan-uit nu geïntegreerd rondom de ontspanknop. Naast de ontspanknop zit een (programmeerbare) Fn-knop. Totaal nieuw is de PASM-knop. Het is opvallend dat Sony bij de NEX-6 ineens afwijkt van de standaard bediening. Bij de andere NEX-camera’s worden de PASM-standen opgeroepen via de centrale knop in het draaiwieltje aan de achterzijde. Dankzij de knop bovenop de camera kun je nu sneller schakelen van de ene naar de andere modus, maar het is wel een opvallende afwijking ten opzichte van de andere NEX-camera’s. Onder het programmawieltje zit trouwens nog een ander draaiwieltje, waarmee je snel instellingen kunt wijzigen (de NEX-5R heeft ook een dergelijke draaiknop, maar dan zonder PASM-standen).


Wifi

De NEX-6 is net als de NEX-5R uitgerust met Wi-Fi. Dit maakt het mogelijk om foto’s draadloos te delen en op te slaan. Je foto’s en video’s kun je overzetten naar een smartphone of tablet (met een bijbehorende app). Ook kun je foto’s rechtstreeks doorsturen naar een DLNA tv. De foto’s overzetten naar een draadloos netwerk is ook mogelijk. Daarnaast maakt wifi het gebruik van ‘apps’ mogelijk.

Apps

De PlayMemories Camera App van Sony een eerste downloaddienst waarmee je nieuwe functies op aanvraag op een camera kunt installeren. Dat kan ia de pc met usb of rechtstreeks via Wi-Fi. Het betreft vooralsnog apps van Sony. Vanaf de lancering zijn de volgende apps beschikbaar: Picture Effect+, Bracket Pro, Multi Frame NR, Smart Remote Control en Direct Upload. In de nabije toekomst komt Sony nog met een aantal nieuwe apps, waaronder Photo Retouch en later ook Time-lapse en Cinematic Photo.

Kit met 16-50 en 55-200

De NEX-6 is leverbaar met de standaard kitlens, maar ook in een kit met twee lenzen. Daar hoort dan een 55-210mm telelens bij. De valt qua omvang echter wel een beetje uit de toon met de compacte 16-50mm.

Clear Image Zoom

Een andere functie van de NEX-6 en -5R die we ook in de Sony a37 en a57 tegenkwamen is ‘Clear Image Zoom’. Een ‘slimme’  zoommethode die geen optische en ook geen digitale zoom is, maar een mix van beide in combinatie met vernuftige algoritmen (interpolatie). Sony stelt dat er met Clear Image Zoom tot 1,4x kan worden ingezoomd zonder dat er kwaliteitverlies zichtbaar wordt. Tot 2x kan ook, waarbij de kwaliteit volgens Sony nog steeds goed zou zijn. De resolutie blijft in die condities nog steeds 16 megapixels..

Overig

Net als de NEX-5R is de NEX-6 uitgerust met een digitale waterpas (die op het scherm toont of je de camera rechthoudt) en een touch shutter. Op het videovlak lijkt er weinig te zijn veranderd (los van eventueel verbeterde autofocus), met uitzondering van de ‘Auto Slow Shutter’-functie. Deze detecteert schemerige situaties (zoals nachtscènes) automatisch schakelt dan over naar een lagere sluitersnelheid (maar met goede belichting).Het aantal beelden per seconde staat nog steeds op 10 bps.

Strategisch is het een slimme zet om naast de NEX-5R nog een tweede camera uit te brengen. De NEX-6 wordt goedkoper dan de NEX-7 en is uitgerust met een sensor met minder megapixels die volgens eerdere tests beter scoort op hogere licgtgevoeligen. Ook is hij standaard voorzien van een EVF (net als de NEX-7), wat interessant is voor diegenen die een NEX-5R/5N met losse EVF overwogen. Het PASM-draaiwieltje zal waarschijnlijk ook in de smaak vallen, ook al is dit een breuk met het verleden, omdat je daarmee veel sneller van stand kunt wisselen. Ook de universele flitsvoet kan van pas komen, omdat je daardoor ook flitsers van derden kunt gebruiken (zoals een Canon of Nikon flitser, in combinatie met handmatige flitsinstellingen). Opvallend is wel dat de NEX-6 niet meegaat in de trend met nog verder kantelbare lcd-schermen (180 graden), maar wellicht verwacht Sony dat de doelgroep niet van plan is om zelfportretten of eigen videos te gaan maken.

Prijs en beschikbaarheid

De NEX-6(L) heeft een adviesprijs van € 950 voor de body plus compacte 16-50mm objectief`. De NEX-6Y-kit met daarbij de 55-210mm lens kost € 1.200. De NEX-6 komt in november 2012 op de markt.

Nieuwe Sony NEX-6 met wifi levert DSLR-kwaliteit in zakformaat

 • Foto’s in DSLR-kwaliteit en video’s in Full HD dankzij de nieuw ontwikkelde grote Exmor APS HD CMOS-sensor met 16,1 effectieve megapixels gecombineerd met de hoge gevoeligheid tot ISO 25600
 • Nieuwe Fast Hybrid AF voor AF-tracking tot 10 fps
 • XGA OLED Tru-Finder met hoge resolutie
 • Twee bedienknoppen en Quick Navi-interface
 • Makkelijk beelden delen via wifi
 • Nieuwe functies downloaden met PlayMemories Camera Apps
 • Ingebouwde flitser en nieuwe Multi Interface Shoe

Badhoevedorp, 12 september 2012 – Sony introduceert zijn nieuwe NEX-6 camera. Deze camera biedt de beeldverwerkingskracht, de hoge opnamesnelheid en het gebruiksgemak van een digitale spiegelreflexcamera, gebundeld in een spiegelloze camera in zakformaat. In combinatie met het steeds groter wordend assortiment E-mount objectieven (E-vatting) is de NEX-6 ideaal voor fervente DSLR-gebruikers die graag licht bepakt reizen, zonder aan fotokwaliteit te moeten inboeten. Door z’n grote sensor in een compacte behuizing is deze camera een goede keuze voor startende fotografen die hun creatieve mogelijkheden willen uitbreiden.

De NEX-6 heeft een aantal opties gemeen met de tijdens IFA2012 aangekondigde NEX-5R. Van een gevoelig Fast Hybrid AF-systeem tot de wifi-connectiviteit en de downloadbare Camera Apps. Deze nieuwe camera is verder uitgerust met dezelfde elektronische precisiebeeldzoeker en DSLR-ergonomie als bij de NEX-7.

De grote Exmor APS HD CMOS-sensor in de NEX-6 biedt 16,1 effectieve megapixels. Deze sensor wordt gecombineerd met een krachtige BIONZ-beeldprocessor die ruisvrije beelden verzekert, ook bij opnames bij weinig licht, met een gevoeligheid tot ISO 25600.

Net als de onlangs aangekondigde NEX-5R is ook de NEX-6 uitgerust met een Fast Hybrid AF-systeem dat scherpstellingsmethodes met fase- en contrastdetectie combineert. Eerst wordt de afstand tot het onderwerp snel gedetecteerd door de AF met fasedetectie, daarna wordt de contrastdetectie geactiveerd. In de Speed Priority Continuous-modus schakelt de NEX-6 automatisch over naar AF-tracking met fasedetectie. Zo zijn zeer gedetaileerde beeldopnames tot 10 frames per seconde te realiseren

Fast Hybrid AF wordt ondersteund bij deze objectieven: E 18-55 mm F3.5-5.6 OSS; E 55-210 mm F4.5-6.3 OSS; E 18-200 mm F3.5-6.3 OSS; E 24 mm F1.8 ZA Sonnar T*, E PZ 16-50 mm F3.5-5.6 OSS. Via firmware-upgrades wordt het aanbod van objectieven die Fast Hybrid AF ondersteunen langzaam verder uitgebreid.

De NEX-6 is gebruiksvriendelijk door handige bedieningsopties. Met de strategisch geplaatste modusknop bovenop de camera kies je snel de gewenste opnamemodus (inclusief P/A/S/M en Sweep Panorama). Onder de modusknop zit een draaiwieltje, en aan de achterkant van de camera zit een afzonderlijk bedieningswiel waarmee de belichting, de ISO-gevoeligheid, de witbalans en nog andere instellingen zijn te bedienen.

En de professionele Quick Navi-interface, die ook is overgenomen van de Alpha (a) reflexcamera’s van Sony, maakt het mogelijk om de instellingen met de vingertoppen aan te passen zonder dat je je oog van de zoeker moet halen.

Het filmen in Full HD is geoptimaliseerd dankzij een nieuwe ‘Auto Slow Shutter’-functie die schemerige interieurs en nachtscènes detecteert en automatisch overschakelt naar een lagere sluitersnelheid om voor helder en sfeervol filmmateriaal.

Net als bij de NEX-5R is er ook een wifi-verbinding geïntegreerd, waarmee je foto- en videomateriaal makkelijk draadloos kan overzetten naar smartphone of tablet waarop de gratis app PlayMemories Mobile draait. En je opnamemateriaal kan ook draadloos worden overgezet naar een netwerk-pc of draadloos worden bekeken op iedere DLNA-compatibele HD televisie.

Met de PlayMemories Camera Apps breid je de capaciteiten van je NEX-6 uit wanneer jij dat wil. Je hoeft de camera enkel aan te sluiten op je pc via wifi of usb. Meld je aan met je Sony Entertainment Network (SEN)-account en maak kennis met ‘s werelds eerste downloaddienst1 waarmee je nieuwe functies kan installeren. De volgende apps zijn verkrijgbaar vanaf de lancering: Picture Effect+, Bracket Pro, Multi Frame NR, Smart Remote Control en Direct Upload. En er zijn plannen om nog meer Sony-apps te introduceren zoals Photo Retouch, gevolgd door Time-Lapse en Cinematic Photo.

* Voor digitale camera’s met verwisselbare objectieven vanaf augustus 2012.

Naast de handige pop-up flitser is er ook een veelzijdige nieuwe Multi Interface Shoe, voor een ‘intelligent’ verbinding met diverse accessoires.

Nieuwe, verwisselbare E-mount objectieven

Het aanbod van de onderling verwisselbare objectieven voor Sony camera’s met E-Mount vatting breidt uit met drie extra modellen.

De SELP1650 is een bijzonder licht en compact 16-50 mm F3.5-5.6 zoomobjectief met ingebouwde Optical SteadyShot-beeldstabilisatie voor gedetaileerde beelden zonder statief. De objectiefbehuizing meet nauwelijks 29,9 mm bij volledig ingetrokken objectief, die deze de ideale reisgezel maakt. Verder is er ook een ring met dubbele functie, waarmee je zowel de krachtige zoom als de manuele scherpstelling bedient, afhankelijk van de modus. Wanneer de camera is ingesteld op AF, gebruik je de bedieningsring om met een kleine handbeweging in- of uit te zoomen. Staat de camera in MF-modus, dan wordt met de ring de handmatige scherpstelling geregeld. Deze krachtige, snel werkende zoom maakt het objectief bijzonder geschikt voor video-opnames.

De SEL35F18 is een snel 35 mm-objectief met vaste brandpuntsafstand met een helder maximaal diafragma van F1.8 en ingebouwde Optical SteadyShot. Dit objectief biedt een uitstekende optische scherpte en helderheid alsook een vloeiende achtergrondvervaging (bokeh-effect), ongeacht of u portretfoto’s, omgevingsfoto’s of videomateriaal in Full HD vastlegt. Dankzij het nieuwe ontwerp is dit objectief makkelijk te gebruiken en licht om mee te nemen.

De SEL1018, die beschikt over het super ED-glas (extra-lage dispersie) dat kleurafwijkingen beperkt, is een supergroothoekzoomobjectief met een maximaal diafragma van F4 over het volledige bereik van 10 tot 18 mm en Optical SteadyShot-beeldstabilisatie. Met name bedoeld voor opnames van landschappen en interieurs, kan deze, ingesteld op de ruimste waarden, ook uitstekende perspectiefeffecten produceren.

Nieuwe accessoires voor de NEX-6

De LCS-ELC6 lederen draagtas combineert een stijlvolle cameratas en objectiefhoes. Deze is exclusief voor de NEX-6 ontworpen enpast perfect voor de camera met SELP1650- of SEL16F28-objectief. Het lcd-scherm van de camera kan zelfs gekanteld worden wanneer de cameratas is aangebracht; en ook het statief kan bevestigd blijven.

De LCS-EJA zachte draagtas is te gebruiken voor alle E-Mount vattingscamera’s. In de tas zijn de nodige vakken voorzien waarin de objectiefkap en een extra geheugenkaart kunnen worden opgeborgen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *