Sony NEX-5R preview

Vanmiddag is tijdens een persconferentie op de IFA in Berlijn de Sony NEX-5R aangekondigd. Eerder deze maand waren er al foto’s uitgelekt van de 5R en een andere camera, de NEX-6. De 5R is de opvolger van de 5N (review, Gold award) en borduurt dan ook voort op zijn voorganger. Maar er zijn zeker verschillen. De resolutie is identiek, maar volgens Sony zou het gaan om een nieuw ontworpen sensor, met 99 geïntegreerde autofocus-diodes. Het is niet duidelijk of de sensor, los hiervan, ook betere beeldkwaliteit biedt dan zijn voorganger. Verder is de aan-uit nu geïntegreerd rondom de ontspanknop, wat ook wat ons betreft een meer logische plek is (zoals we al in de review concludeerden). Nieuw is een draaiwieltje aan de achterzijde. Ook is er een Fn-knop gemonteerd naast de ontspanknop. Net als de NEX-F3 is de NEX-5R uitgerust met een kantelbaar scherm dat 180 graden omhoog gekanteld kan worden, waardoor zelfportret eenvoudig mogelijk is. Ook kan het schermpje 50 graden naar beneden gekanteld worden. 


Belangrijkste specificaties:

 • 16.1 megapixel APS-C CMOS Exmor sensor
 • Nieuwe Bionz beeldprocessor
 • ISO 100-25.600
 • Full HD video met 1920×1080 60/50p (AVCHD 2.0)
 • PASM-standen
 • Hybride autofocus met fasedetectie en contrastdetectie
 • 99 fasedetectie af-diodes op de sensor
 • 25 contrastdetectie af-punten
 • Continue autofocus-modus (en af-tracking)
 • MF-assist
 • Peaking level
 • Auto Portrait Framing
 • Zelfportretstand met timer
 • 7,6 cm lcd-scherm dat 180 graden omhoog en 50 graden omlaag kan kantelen
 • Aanraakgevoelig scherm met ‘touch shutter’
 • 15 picture effecten
 • 2x Clear Zoom
 • Accu goed voor 330 foto’s (CIPA)
 • Geschikt voor de optionele optional FDA-EV1S external viewfinder (EVF)
 • Stereo microfoon
 • Sluiter: 30 sec tot 1/4.000e
 • Sluitervertraging: 0,02 sec
 • WiFi
 • Ondersteuning voor diverse ‘apps’
 • Op afstand bedienbaar via app (op telefoon?)
 • Verder identiek aan de NEX-5N (review)

Technische specificaties:

Kenmerken

NEX-5R

Type

Compacte digitale camera met verwisselbare objectieven

Objectieven

E-vatting. Ook geschikt voor A-vatting met optionele adapter (continue AF ondersteund met LA-EA2)

Beeldsensor

Type APS-C (23,5 x 15,6 mm), Exmor APS HD CMOS-sensor met 16,1 effectieve megapixels

Processor

BIONZ-beeldprocessor

ISO-bereik

ISO 100 – 25600 (foto’s)

HD-filmopname

Full HD AVCHD versie 2.0-compatibel / MPEG-4 AVC (H.264); MP4; tot 1920 x 1080 50p

Lcd

7,5 cm (3″) breedbeeld type TFT (Xtra Fine LCD) met resolutie van 921.000 pixels; kantelt ca. 180° naar boven, ca. 50° naar beneden; drukgevoelig aanraakscherm

Digitale zoom

Clear Image Zoom: ca. 2x (foto’s)
Smart Zoom: ca. 1.4x/2x (foto’s)
Digital Zoom: ca. 4x (foto’s/video’s)

SteadyShot™ INSIDE

Optische beeldstabilisatie beschikbaar bij geselecteerde E-objectieven

Systeem voor automatische scherpstelling

Fast Hybrid AF (AF met fasedetectie/AF met contrastdetectie); 99 focuspunten (AF met fasedetectie) / 25 focuspunten (AF met contrastdetectie);

AF met object-tracking

Beeldeffect

11 types (15 variaties): Posterization (kleur, z/w), Pop Color, Retro Photo, Partial Color (R,G,B,Y), High Contrast Monochrome, Toy Camera, Soft High-key, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Monochrome, Miniature

Continue beeldopname

Tot 10 frames per seconde (in ‘Speed Priority’-modus)

Batterijlevensduur (foto’s)

Ca. 330 foto’s (CIPA-meting)

Externe flitser (meegeleverd)

GN7 (in meter bij ISO 100)

Andere functies

Auto Portrait Framing and Self-Portrait; Face Detection and Smile Shutter; Superior AUTO; Sweep Panorama (2D); Auto HDR; DRO; ‘Handheld Twilight’-modus; Creative Styles; Photo Creativity-interface; ; wifi; USB-lader; PlayMemories Camera Apps

Media

Memory Stick PRO Duo / Memory Stick PRO-HG Duo; SD / SDHC / SDXC

Afmetingen (B x H x D)

Ca. 110,8 mm × 58,8 mm × 38,9 mm (zonder uitstekende delen)

Gewicht

Ca. 218 g (enkel behuizing)

Ca. 276 g (inclusief batterij en Memory Stick PRO Duo)

Meegeleverde software

PlayMemories Home

De NEX-5R is een interessante opvolger van de NEX-5N. De 5N was al een prima camera, maar Sony heeft nog wat extra snufjes aan de nieuwe 5R toegevoegd. We zijn vooral erg benieuwd naar de prestaties van de autofocus. Deze was al niet slecht, al liep Sony wat achter op Olympus en Panasonic. Maar de combinatie met geïntegreerde af-diodes zou dit wel eens goed kunnen maken. Mede daardoor is ook continue autofocus en object-tracking mogelijk, wat ook een echte vooruitgang is. We zijn verder blij met de verbeterde aan-uit-knop en vooral ook met het nieuwe draaiwieltje en de Fn-knop, want wat extra knoppen kon de camera wel gebruiken (om te voorkomen dat je menu moet induiken). De toevoeging van wifi is niet revolutionair, maar wel interessant. Het biedt een hoop nieuwe mogelijkheden, zoals de bediening van de camera vanaf een smartphone en het eenvoudig online zetten van foto’s.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony NEX-5R heeft een adviesprijs van € 750 en is vanaf oktober 2012 beschikbaar in zwart, wit of zilver inclusief 18-55mm objectief.

De NEX-5R onderscheidt zich van zijn voorganger met een licht aangepast ontwerp met extra knoppen en vernieuwde hard- en software.

Sensor

Volgens zou er een nieuwe APS-C CMOS Exmor sensor gebruikt worden. De resolutie is met 16.1 megapixel identiek, maar volgens Sony zou het gaan om een nieuw ontwerp. Het meest opvallende is dat Sony de sensor heeft voorzien van 99 geïntegreerde autofocus-diodes, net zoals Nikon eerder met de Nikon 1 en Canon  met de 650D. Het is niet duidelijk of de sensor, los hiervan, ook betere beeldkwaliteit biedt dan zijn voorganger. 

Lcd-scherm

Net als de NEX-F3 is de NEX-5R uitgerust met een kantelbaar scherm dat 180 graden omhoog gekanteld kan worden, waardoor een zelfportret eenvoudig mogelijk is. Ook kun je hierdoor makkelijk laag bij de grond fotograferen of filmen, Ook kan het schermpje 50 graden naar beneden gekanteld worden, want handig is als je boven je hoofd wilt fotograferen. 

Knoppenspel

De aan-uit nu geïntegreerd rondom de ontspanknop. Nieuw is een draaiwieltje aan de achterzijde, zonder opschrift. Het betreft dus geen klassieke PASM-knop (zoals de NEX-6 krijgt), maar een TriNavi-achtige knop die we ook van de NEX-7 kennen. Naast de ontspanknop zit een (programmeerbare) Fn-knop. Verder is de videoknop iets naar links verhuisd, naast het nieuwe draaiwieltje. De rest van het knoppenspel is nagenoeg gelijkt gebleven, op enkele wijzigingen na.

Wifi

De NEX-5R is de eerste NEXcamera met geïntegreerde Wi-Fi. Dit maakt het mogelijk om foto’s draadloos te delen en op te slaan. Je foto’s en video’s kun je overzetten naar een smartphone of tablet (met een bijbehorende app). Ook kun je foto’s rechtstreeks doorsturen naar een DLNA tv. De foto’s overzetten naar een draadloos netwerk is ook mogelijk. Daarnaast maakt wifi het gebruik van ‘apps’ mogelijk.

Apps

De PlayMemories Camera App van Sony een eerste downloaddienst waarmee je nieuwe functies op aanvraag op een camera kunt installeren. Dat kan ia de pc met usb of rechtstreeks via Wi-Fi. Het betreft vooralsnog apps van Sony. Vanaf de lancering zijn de volgende apps beschikbaar: Picture Effect+, Bracket Pro, Multi Frame NR, Smart Remote Control en Direct Upload. In de nabije toekomst komt Sony nog met een aantal nieuwe apps, waaronder Photo Retouch en later ook Time-lapse en Cinematic Photo.

Overig

Verder is de NEX-5R uitgerust met een digitale waterpas (die op het scherm toont of je de camera rechthoudt) en een touch shutter. Op het videovlak lijkt er weinig te zijn veranderd (los van eventueel verbeterde autofocus), met uitzondering van de ‘Auto Slow Shutter’-functie. Deze detecteert schemerige situaties (zoals nachtscènes) automatisch schakelt dan over naar een lagere sluitersnelheid (maar met goede belichting). Verder lijkt de camera erg op de NEX-5N. Het aantal beelden per seconde staat nog steeds op 10 bps. Er waren ook geruchten over een nieuwe, compacte kitlens, maar die is niet tegelijk met de 5R aangekondigd (waarschijnlijk pas bij de NEX-6).

Hieronder vind je wat extra beeldmateriaal van de NEX-5R (de beelden zullen nog worden aangevuld):

Sony introduceert compactere systeemcamera NEX-5R met Wi-Fi en Apps

Professionele foto’s en een stijlvol en compact design: dit alles wordt mooi gecombineerd in de nieuwe NEX-5R camera van Sony.

 • Nieuw ontwikkelde APS-C-beeldsensor met 16,1 effectieve megapixels
 • Fast Hybrid AF voor snelle en precieze autofocus en AF-tracking bij opnames tot 10 fps
 • Meer creatieve functies downloaden met PlayMemories Camera Apps
 • Makkelijk delen via Wi-Fi180° kantelbaar lcd-scherm voor zelfportretten
 • Intuïtief aanraakscherm inclusief ‘Touch Shutter’-functie

Badhoevedor,p 29 augustus 2012 – Door de professionele beeldkwaliteit, dankzij een grote sensor te combineren met de vrijheid van verwisselbare objectieven, biedt de Sony hybride spiegelloze camera NEX-5R alle voordelen van fotograferen in DSLR-kwaliteit. Dit terwijl de nieuwe systeemcamera nog compacter is. Deze systeemcamera met DSLR kwaliteit is een mooie opstap voor gebruikers van een compact fototoestel of de perfecte tweede camera voor enthousiaste fotografen die niet willen inboeten aan beeldkwaliteit of bediening wanneer ze licht bepakt onderweg zijn.

Dankzij een resolutie van 16,1 effectieve megapixels levert de sensor in APS-C -formaat gedetailleerde foto’s en haarscherpe Full HD-video’s. Deze sensor wordt gecombineerd met een krachtige BIONZ-beeldprocessor die zorgt voor haarscherpe, ruisvrije beelden, ook bij sfeeropnames in geval van weinig licht. Dit met een hoge lichtgevoeligheid tot ISO 25600.

Voor het eerst bij een Sony-camera met verwisselbare objectieven combineert Fast Hybrid AF fase- en contrastdetectie**  voor de beste scherpstelprestaties in de meeste opnamesituatie. Eerst wordt de afstand tot het onderwerp snel gedetecteerd door de Auto Focus met fasedetectie. Daarna wordt de contrastdetectie geactiveerd. In de Speed Priority Continuous-modus schakelt de NEX-5R automatisch over naar AF-tracking met fasedetectie. Zo kan de gebruiker scherpe beeldopnames tot 10 frames per seconde realiseren bij bewegende objecten.

De camera instellen, foto’s maken, foto’s bekijken en delen werkt zeer plezierig dankzij het  intuïtieve lcd-aanraakscherm, dat wordt aangevuld met een volwaardige regelknop en functieknop: een veelzijdige combinatie voor iedere fotograaf die de flexibiliteit van een reflexcamera gewend is. Verder is de ‘Touch Shutter’ een nieuwe functie waarmee de gebruiker scherpstelt en de sluiter slim kan bedienen via het aanraakscherm.

Het heldere aanraakscherm kantelt tot 180 graden, zodat je met gemak zelfportretten op armlengte maakt. Bovendien zullen enthousiaste fotografen ook de digitale waterpas op het scherm toejuichen; zeerhandig bij het fotograferen van landschappen en architectuur. Altijd een rechte horizon!

Het filmen in Full HD is eveneens geoptimaliseerd dankzij een nieuwe ‘Auto Slow Shutter’-functie die schemerige situaties zoals nachtscènes detecteert en automatisch overschakelt naar een lagere sluitersnelheid voor heldere sfeervideo’s.

Geintegreerde Wi-Fi en PlayMemories App
De NEX-5R is de eerste  Alpha camera  met geïntegreerde Wi-Fi om eenvoudig beelden draadloos te delen en op te slaan. Je foto’s en video’s zet je draadloos over naar een smartphone  of tablet waarop de gratis PlayMemories mobiele app van Sony is geïnstalleerd. Of back-up alle kostbareherinneringen rechtstreeks op een netwerk-pc. De foto’s zijn draadloos en rechtstreeks te bekijken op een DLNA-compatibele televisie.  Delen kan zelfs zonder router,  rechtstreeks vanaf  de camera naar een televisie die Wi-Fi Direct ondersteunt.

De creatieve mogelijkheden van de NEX-5R zijn op elk ogenblik te upgraden. De  nieuwe PlayMemories Camera App van Sony is ‘s werelds eerste downloaddienst* waarmee je nieuwe functies op aanvraag kan installeren, via de pc met  usb of rechtstreeks via Wi-Fi.

De volgende apps zijn verkrijgbaar vanaf de introductie: Picture Effect+, Bracket Pro, Multi Frame NR, Smart Remote Control en Direct Upload. Bovendien heeft Sony nog enkele nieuwe apps gepland, waaronder Photo Retouch en later ook Time-lapse en Cinematic Photo.

Enkele nieuwe accessoires zijn de LCS-SL10, een elegante draagtas gemaakt van een zacht materiaal, ideaal is voor reserve-objectieven en de beschermfolie PCK-LM13 met antivingerafdrukcoating  die het lcd-scherm beschermt. 

* Voor digitale camera’s met verwisselbare objectieven vanaf augustus 2012. Dienst beschikbaar in volgende Europese landen: V.K., Ierland, België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, Spanje.

**Fast Hybrid AF wordt ondersteund bij deze objectieven: E 18-55 mm F3.5-5.6 OSS; E 55-210 mm F4-6.3 OSS; E 18-200 mm F3.5-6.3 OSS; E 24 mm F1.8ZA Sonnar T*. Via firmware-upgrades zal het aanbod objectieven die Fast Hybrid AF ondersteunen uitgebreid worden.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *