Sony NEX-5N aangekondigd

Sony heeft de NEX-5N aangekondigd. Deze opvolger van de NEX-5 is vooral sneller geworden. Net als zijn voorganger is de lichte magnesium body superdun met een dikte van slechts 2,3 cm. Ook is de beeldkwaliteit volgens Sony verbeterd dankzij een nieuwe 16 megapixel CMOS-sensor. Ook is camera net zo snel als het topmodel, de NEX-7, met maar liefst 10 foto’s seconde. Daar moet wel bijgezegd worden dat de autofocus één keer wordt vastgesteld en niet tussen de foto’s door wordt aangepast (in tegenstelling tot de a65 ern a77). Volgens Sony is de autofocus twee keer zo snel dan de NEX-5, dankzij verbeterde AF-algoritmen. De sluitervertraging bedraagt slechts 0,02 seconden. Verder is de NEX-5N de eerste NEX-camera met een aanraakgevoelig scherm (waarmee je ook via het scherm een focuspunt kunt selecteren).

Opsomming van de belangrijkste specificaties:

  • 16,1 megapixels APS-C CMOS sensor
  • Nieuwe BIONZ processor
  • ISO tot en met 25.600
  • 10 foto’s per seconde in volle resolutie in Soeed Priority modus
  • Full HD video met 50p/25p met belichting via de P/A/S/M-standen (AVCHD 2.0)
  • Sluitervertraging van slechts 0,02 seconden
  • Aanraakgevoelig scherm
  • Verbeterde audio-opname
  • 7,5 cm kantelbaar lcd-scherm
  • 2,3 cm dun

In de prakijk

We hebben twee dagen met de NEX-5N kunnen werken. Met name van binnen is er het een en ander veranderd, maar de camera lijkt nog erg veel op de oorspronkelijke NEX-5. Het aanraakgevoelige scherm werkt vlot en redelijk accurraat. Gelukkig kun je camera ook gewoon via de knopen bedienen en heb je op dat vlak dus keuzevrijheid. In bepaalde gevallen is het aanraakgevoelige scherm ideaal en in andere gevallen kun je gewoon terugvallen op de knoppen. De autofocus is weliswaar verbeterd, maar in de praktijk kwamen we nog steeds situaties tegen waarbij de camera meer dan gemiddelde tijd nodig had om te focussen (onder andere bij bewegende onderwerpen). Aan de body is niet veel veranderd. De NEX-3C ligt wat ons betreft wat beter in de hand dankzij de bredere grip.

Vergelijk de NEX-5N met de NEX-5 (ga met de muis op de afbeelding staan)

Beschikbaarheid

De NEX-5N komt in september 2011 op de markt. De adviesprijs is 600 voor alleen de body en 700 inclusief 18-55 kitlens. De camera wordt standaard geleverd inclusief een kleine externe flitser. Je hebt dus de keus om deze standaard op de body te monteren of achterwege te laten. De 50mm f1.8 lens kost 300 euro. De OLED EVF is ook voor de 5N beschikbaar en kost los 350 euro. De NEX-Alpha adapter met translucent spiegel kost 380 euro.

De NEX-camera kunnen via een adapter ook overweg met A-mount objectieven

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *